Gledati ili ne gledati – to je pitanje .

Je l` dičnije priznati da sam možda ipak tradicionalista

I strjelice silovite sudbine zbog toga primiti

Podnositi il napisati iskreno mišljenje…

Ali, kako i sam Hamlet kaže “Ja moram biti surov, da bih dobar bio”… ovo je samo moje viđenje iste.

Premijerom nove verzije Hamleta je obeleženo 4 veka od smrti Šekspira a režija je poverena Aleksandru Popovskom. I pre premijere se pričalo o pomeranju granica i čudnim scenski rešenjima. I 1992 se pričalo isto kada je režija bila u rukama Gorčina Stojanovića tako da sam mislila da me ništa neće baš toliko iznenaditi. Ali…

Brijanje nogu i prepona Ofelije , pred ocem… Da li je to stvarno bilo potrebno???

Pranje zuba Hamleta sa majkom? Ok, mnogo sam zaostala ali jedini moj komentar je “Stvarno je onda nešto trulo u državi Danskoj”.

Od scenografije nisam mnogo očekivala. Skoro sve predstave u poslednjih par godina imaju slična minimalistička rešenja tako da Hamlet nije izuzetak. Ono što je razlikuje i što je upečatljivo je veliko platno na kome se smenjuju svetla, tekstovi, oslikava duh oca i to uvek uz specifičnu muziku Kirila Džajkovskog koja je fenomenalna! Kombinacija svetla i tehno zvuka je odlična i sigurna sam da ta kombinacija privlači mlađu publiku, koja svakako dolazi da odgleda predstavu bar zbog škole. Hamlet je i dalje obavezna lektira i uvek je bilo lakše odgledati ga nego čitati. U sali je bilo dosta srednjoškolaca i na osnovu komentara sam videla da im se  ti modernistički detalji sviđaju. Definitivno je da predstava ima dosta efekata koji su  namerno ubačeni da bi je približili FaceBook, Youtube i Instagram generacijama.

Mom društvu se nije svidelo Klaudijevo (Nebojša Rakočević) sviranje gitare i “pevanje” ali je meni to zvučalo odlično. Pevanje i sviranje na sceni je postalo redovna pojava. Nekada je totalno dosadno ali mi je ovde bilo interesantno. Kralj koji izigrava rokera u Hamletu.. pa svakako bolje nego Ofelija brijačica. Ili više volim gitaru od brijača…

Kada smo već kod Ofelije, znam da ću dobiti kritike, ali je ona meni najdosadniji lik u predstavi. Ubedljivo je lošija i  od Katarine Žutić koja je bila zamena 1992. A mislila sam da nema lošije. Od Katarine smo svi očekivali da se ocu obrati sa “Ćale” a ovde sam se pitala šta dotična radi na sceni.

Jedno od razočarenja mi je i Bojan Dimitrijević kao grobar. On je odličan glumac ali ovo je već xx predstava u kojoj govori na isti način. Postalo je dosadno to izvlačenje naglaska i komunikacije nekako “iz stomaka”. Kao ona baba iz “Grlom u jagode” koja opominje gospođa Elviru da joj se ohladio čaj.

Boris Milivojević i Miloš Samolov su standardno dobri kao Gildenstern i Rozenkranc. Njihovoj glumi se stvarno nema šta zameriti.

Jasna Đuričić kao Getruda je upečatljiva i drugačija.

Šušljik je glumčina i on je nekako najsmireniji u predstavi. Tako je valjda i zamišljeno da glumi lik Ofelijinog oca Polonija.

Nikola Rakočević se već godinama vodi kao mlada nada i veliki talenat. Realno, dečko je odrastao i on je fenomenalan glumac. Mislim da nema uloge koju on nije u stanju da iznese i odglumi maestralno. Plašim se samo da će konstantnim pojavljivanjem u 90% predstava JDP-a pomalo postati dosadan ili da će se i on zasititi.

Moj favorit u predstavi je Vlasta Velisavljević kao kralj i kao glumačka ekipa koja posećuje dvor i izvodi scenu ubistva Hamletovog oca. Vlasta je Vlasta. Čovek koji ima toliko godina ,i toliku volju i želju da glumi. Iz njega prosto isijava ljubav prema sceni i toliko pozitivne energije. On je kralj kako god okrenemo.

A Nebojša Glogovac…

On je po meni mnogo bolji od svojih kolega prethodnika u liku Hamleta. On je glumčina. Nema te uloge koju Glogovac ne uradi maestralno. Priznajem da je meni Dragan Mićanović ljubimac ali je Glogovac odmah tu pored njega. I jednog i drugog sam imala prilike da gledam od početka njihovih angažmana i prvih uloga u JDP-u. Ne samo da se odmah videlo da će biti fenomenalni glumci već su i jedan i drugi imali tu pristojnost, kulturu ponašanja i ophođenja kojima su odskakali od ostalih.

Ja o Hamletu i načinu na koji ga je Glogovac izneo nemam ni jedan loš komentar.

Ovu predstavu treba obavezno pogledati zbog njega i njegovih kolega. Na stranu scena, na stranu po meni možda preterana modernizacija – ovaj HAMLET ima fenomenalne glumce. Glumce koji na sceni razvaljuju. Zbog njih vredi kupiti kartu i pogledati predstavu. I aplaudirati im…dugo, dugo, dugo.

A odgovor na pitanje sa početka teksta – GLEDATI.

Comments

comments