Upravo testiram najnoviji Trust game pad na našem tržištu ali dok recenzija ne bude gotova, prenosim vam u celosti odličnu recenziju Trust GXT 590 BOSI gamepada koji su ubjavili momci iz redakcije Play!Zine.

Trust Bosi je vrlo korektan gamepad sa jako povoljnom cenom od oko 40ak evra.

Jednostavnost korišćenja
i dobra dizajnerska rešenja zaokružuju sliku ovog kontrolera.

Razvoj igara koji paralelno ide i za konzole i za računare sve češće zahteva da i za PC nabavite neki gamepad, bar nekoliko igara u poslednjih par godina me pri samom startovanju podsetilo da će najbolje iskustvo biti ukoliko koristim kontroler. S druge strane sve češće dolazimo u situaciju da i na mobilnom telefonu igramo igre preko kontrolera. A da li je moguće te dve stvari spojiti u jedan uređaj? Ako pitamo Trust izgleda da jeste!

Na prvi pogled Trust Bosi izgleda kao mnogi drugi kontroleri – ima asimetričan raspored dva analogna sticka, standard koji je zapravo uspostavio Xbox kontroler, D-pad sa jedne strane i četiri dugmeta sa druge strane, kao i trigger dugmiće sa gornje strane. Ako govorimo o kvalitetu iskorišćenih materijala i samom utisku u ruci oni definitivno nisu nekog premium tipa, ali su za ovu potrebu sasvim zadovoljavajući. Mala primedba ide samo na račun ugrađenih analognih kontrolera koji daju nešto jeftiniji osećaj, a pogotovu kada ih pritisnete, kao i činjenice da se oko njih nalazi neka poluprovidna plastika, kao da su dizajneri želeli da odatle izbija neko RGB osvetljenje pa od toga odustali u proizvodnji. U sredini se nalazi deo koji je urađen u crnom sjajnom, takozvanom piano black, finišu koji izgleda atraktivno ali nažalost dosta privlači otiske prstiju, pa ako ste opsednuti da vam uređaji budu uvek čisti ovo može biti malo izazov. A taj deo je zapravo držač za telefon koji se otvara i u koji možete staviti svoj Android uređaj. Držač je izuzetno kvalitetan, može se podešavati nekoliko pozicija, a dobro je što ako ga spustite na sto čak ni umereno težak telefon neće pretegnuti na drugu stranu.

 Takođe se dovoljno široko otvara da može primiti i telefon većih dimenzija kakvi su danas sve češći. Samo rešenje je vrlo elegantno i čim gamepad ne koristite za telefon samo držač sklopite i imate sasvim normalan uređaj za PC igranje. Povezivanje se vrši na nekoliko načina zavisno od uređaja s kojim se Bosi gamepad povezuje – na Android telefon je tu svakako Bluetooth primarni način. Međutim treba imati u vidu i druge Android uređaje koji u poslednje vreme mogu itekako poslužiti za igranje – smart televizori, TV boxovi i slično, praktično ovaj uređaj može biti i u središtu nekog mini gejming centra u dnevnoj sobi ukoliko nemate neku ozbiljniju konzolu. S druge strane ako ga povezujete na PC koristite priloženi nano USB adapter i zaista se povezivanje vrši brzo i lako, a čak su i uputstva odštampana ispod držača za telefon, tako da ne možete nikako da pogrešite ili zaboravite.

Ima dva osnovna načina povezivanja na računar – Direct Input i X -Input. Suštinska razlika jeste da se X-Input koristi u novijim igrama koje su rađene za novije Windows operativne sisteme, dok je Direct Input za one igre iz nekih ranijih vremena kada nije bilo naprednih drajvera i sličnih stvari – recimo neke DOS platforme, emulatori retro konzola i arkadnih mašina i slično. Svakako je vrlo pohvalno da je proizvođač mislio i na one koji žele da se bave retro igranjem. Vrstu povezivanja ćete uvek moći da proverite preko jedne LED diode koja se nalazi sa leve strane i koja će svetleti različitim bojama u zavisnosti od toga šta ste odabrali.

Gamepad ima ugrađenu bateriju za koju proizvođač tvrdi da može da izdrži do 30 sati, mada je u našem testu izdržavala nešto manje, ali je to naravno u zavisnosti od količine vibracija, povezivanja na različite uređaje i slično što se radi češće nego obično u test okruženju. Svakako je taj rezultat značajno bolji od onoga što najčešće srećemo na gamepadima za konzole čije baterije traju i do tri puta manje. Puni se preko standardnog Micro USB kabla, u pakovanju se dobija dužine 1 metar ali zapravo možete koristiti bilo koji od mobilnog i slično, a dobra stvar je što gamepad možete sasvim normalno nastaviti da koristite i dok se puni preko kabla. Uređaj ne poseduje neki zvučnik ili audio konektor, ali u kontekstu PC računara i mobilnih telefona to i nije toliko bitno jer je način povezivanja slušalica uglavnom drugačije koncipiran nego na konzolama.

Sve u svemu Trust Bosi je vrlo korektan gamepad sa jako povoljnom cenom od oko 40ak evra. Za taj novac će verovatno biti najinteresantniji mlađim naraštajima koji se više igraju na mobilnim telefonima, ali povremeno hoće da odigraju i neku partiju fudbala ili basketa na računaru. Jednostavnost korišćenja i dobra dizajnerska rešenja zaokružuju sliku ovog kontrolera.

Komentari

Komentari