Juče je The Wall Street Journal objavio opsežan izveštaj sa detaljima o dokazima da je izvršni direktor Activision-a Bobby Kotick godinama bio svestan duge istorije seksualno nedoličnog ponašanja u kompaniji. U izveštaju se takođe ukazuje na to da je Kotick prikrio informacije o ovim događajima od upravnog odbora i izneo optužbe za zloupotrebu koje je nametnuo sam Kotick. Otkrića su izazvala negodovanje u celoj industriji što je dovelo do toga da je više od 100 zaposlenih u Activision Blizzardu juče organizovalo improvizovani odlazak zahtevajući Kotick-vu ostavku. Sada se čini da grupa akcionara izražava isti stav.

The Washington Post je objavio priču koja otkriva da je nekoliko akcionara, predvođenih Investicionom grupom Strateškog organizacionog centra (SOC), napisalo zajedničko pismo upravnom odboru Activision-a tražeći od Koticka da se povuče.

U pismu se takođe traži ostavka dvojice članova odbora sa najdužim stažom, Brian Kelly-ja i Robert Morgad-a

Kelly, koji se pridružio kompaniji 1995. godine, radi kao predsednik odbora. Morgado je u Activision-u od 1997. i deluje kao glavni nezavisni direktor. Ovi akcionari su zatražili da Kotick, Kelly i Morgado podnesu ostavke do 31. decembra. Ako to ne urade, grupa obećava da neće glasati za reizbor sadašnjih članova odbora tokom godišnjeg sastanka akcionara sledećeg juna. SOC kaže za Post da trenutno rukovodstvo Activision-a više puta nije uspelo da neguje bezbedno radno okruženje za sve zaposlene i da je kompaniji potrebno „dugme za resetovanje na tabli“. Među njihovim zamenama, grupa želi da imenuje najmanje jednog radnika Activision Blizzard-a koji nije izvršni i želi raznovrsniji odbor u celini.

Nekoliko investicionih grupa je potpisalo pismo i, kao celina, imaju 4,8 miliona akcija u vlasništvu Activision-a od skoro 779 miliona akcija Activision-a. SOC Investment Group je firma koja radi sa penzijskim fondovima koje sponzoriše sindikat i po sopstvenim rečima, „poziva korporacije i njihovo rukovodstvo odgovornim za neodgovorno i neetičko korporativno ponašanje i prevelike plate izvršnih direktora“. SPC se ranije protivila Kotickovim značajnim prihodima, koji su jedan od najvećih među američkim rukovodiocima. Vredi napomenuti da je upravni odbor Activision-a juče izdao saopštenje kao odgovor na izveštaj WSJ-a, rekavši da je „i dalje uveren da je Bobi Kotick na odgovarajući način rešio probleme na radnom mestu na koje mu je skrenuta pažnja. Zbog čega je uveren u ovo, pitanje je ako se spisak situacija i zataškavanja samo povećava.

Glavne optužbe o Koticku su da je 2006. godine na telefon asistentkinje ostavio preteću govornu poruku u kojoj joj je pretio smrću. Pomoćnica se požalila i Kotick je rešio stvar vansudskim putem. PR  Activisiona Helaine Klasky izjavila je za WSJ: “Gospodin Kotick se brzo izvinuo pre 16 godina zbog očito hiperbolične i neprikladne poruke, i duboko žali zbog preterivanja i tona u njegovoj poruci do danas.”

Druga je tvrdnja da je Kotick lično intervenisao u slučaju Dana Buntinga, tada korukovodioca Activisionovog Treyarch studija, ključnog dela serije Call of Duty. Zaposlena je Buntinga optužila da ju je seksualno uznemiravao 2017. nakon noći pijančenja. Activision je pokrenuo internu istragu 2019. kada je to prijavljeno i preporučio Buntinga za otkaz, ali je Kotick intervenisao kako bi ga zadržao. Bunting je umesto toga dobio savetovanje i dopušteno mu je da ostane u Activisionu. Međutim, nakon što se WSJ počeo raspitivati ​​o ovom incidentu, Bunting je sada napustio Activision. Na spisku se nalazi još veliki broj situacija u kojima je Kotick urgirao da se prijavljeni problemi “zataškaju”

 

Sada je sam Kotick je poslao transkriptovanu video poruku zaposlenima Activision Blizzarda u kojoj je izveštaj WSJ-a nazvao „netačnim i obmanjujućim“.

A taman smo pomislili da je sav prljav veš kompanije izašao na videlo…

 

Da li mislite da će osoba kao što je Bobby tako lako odustati od vlasti i od para?

Comments

comments