Fortnite je igra o kojoj bar nešto znaju i vrapci na grani. To je mašinerija koja obrće i donosi neverovatne sume novca svojim tvorcima ali i svima koji su nekako uključeni u ovaj projekat. Naročito onima koji su ti koji nude proizvod krajnjim kupcima, online platformama. Novac je uvek nekako izvlačio najgore ali ono što se poslednjih dana dešava je otišlo predaleko.

Prvo je Epic promenio cenu za V bucks i to sa 9.99$ na 7.99$ za 1000 V Bucks-a za konzole, PC i Mac. Mobilna varijanta funkcioniše nešto drugačije, jer igrači i dalje mogu kupovati na Apple ili Google nalozima po višoj ceni, ali će im biti ponuđeno direktno Epic plaćanje prilikom kupovine V-Bucks na mobilnim uređajima uz 20% popusta. Epic je napomenuo da je to učinjeno kako bi se uštedama nagradili igrači, uz napomenu o preterano visokim nadoknadama od 30% koje Apple i Google uzimaju od svake V-Buck uplate. Epic je naveo da je otvoren za promenu dogovora, ako Apple i Google sniže naknadu za plaćanja. 

Kao odgovor na ovaj potez – Apple store skida Fortnite, Google takođe…

Epic tuži Apple zbog pravila vezanih za App Store podnošenjem pravne žalbe u Kaliforniji, i navodi da je Apple postao ono protiv čega se nekada buno: predator koji pokušava da kontroliše tržišta, blokira konkurenciju i uguši inovacije.

Umesto da toleriše ovo zdravo nadmetanje, zdravu konkurenciju i nadmeće se raznolikošću svoje ponude, Apple je odgovorio uklanjanjem Fortnite igre iz prodaje u App Store-u, što znači da novi korisnici ne mogu da preuzmu aplikaciju, a korisnici koji su već preuzeli prethodne verzije aplikacije sa App Store ne može da ga ažurira na najnoviju verziju.

Skidanje igre Fortnite još je jedan primer kako Apple pokazuje svoju ogromnu moć u cilju nametanja nerazumnih ograničenja i nezakonitog održavanja 100-postotnog monopola nad tržištem za obradu plaćanja u aplikaciji iOS. Apple nameće nerazumna i nezakonita ograničenja kako bi se u potpunosti monopolizovala oba tržišta, U žalbi se navodi i problem sa 30% poreza ne samo na kupovinu aplikacije već i na kupovine unutar igre, i Epic veruje da ponašanje kompanije Apple ima sve oznake nelojalne konkurencije. 

Epic je rešio da javno pokaže šta misli o svemu kroz in game event, novi kratki film pod nazivom „Nineteen Eighti-Fortnite“, direktna parodija na čuvenu reklamu iz 1984. godine. U videu tekst glasi: Epske igre su prkosile monopolu App Store-a. Kao odmazdu, Apple blokira Fortnite sa milijardu uređaja. Pridružite se borbi da zaustavite 2020. da ne postane 1984; uz  hashtag  #FreeFortnite.

Najnovija vest je da je i Google odlučio da ukloni Fortnite iz prodavnice Google Play i za Android uređaje.  U izjavi za The Verge, Google je objasnio da, iako Fortnite ostaje dostupan na Androidu, više neće biti dostupan u Play prodavnici jer krši naše smernice. Međutim naveli su i da pozdravljaju dalje razgovore s Epicom o vraćanju igre Fortnite na Google Play. 

Fortnite se i dalje može instalirati na Android uređaje direktno putem aplikacije Epic Games.

Comments

comments