Ideja za AXE HOME kanal je nešto što se došlo kao sasvim spontana ideja grupe ljudi koji su toliko različiti ali se savršeno dopunjuju i sarađuju. Tri totalno različite osobe i njihovo viđenje najnovijih aparata. Iskreno, i dve osobe je teško dovesti do toga da se 100% slože u nečemu, pa vam je jasno da su recenzije koje objavljujemo iste takve. Svako od nas ima pravo da mu se nešto svidi ili ne, da preporuči ili ne, ali i da testira.

Iako još nismo prikazali sve Beta klipove koje smo snimili pre par meseci, krenuli smo u recenzije novih uređaja. Svesni smo da imamo još toliko toga da unapredimo i poboljšamo u klipovima i cenimo sve komentare i kritike.

Ove nedelje smo rešili da ispunimo želje onih koji su nam pisali da žele recenziju friteze. Vreme je posta i nekako se sama po sebi izdvojila friteza bez ulja. Ok, nije baš da smo postili kada smo radili klip, ali je ideja bila da prikažemo bar neke od mogućnosti koje ovaj uređaj poseduje.

TriStar FR-6989

Friteza TRISTAR FR-6989 dizajnom jako podseća na Philips fritezu koja se uveliko reklamira na nekim kablovskim kanalima. Nismo želeli da testiramo neku od skupljih varijanti, već je izbor pao na model koji je po svojoj ceni pristupačan skoro svima.

Prvo o dizajnu. Znate da ja nisam pristalica velikih aparata kojimanije moguće naći mesto u kuhinji. Ne želim da mi se svako spremanje pretvara u noćnu moru da uređaj vadim iz kutije, spremam, perem, čekam da se osuši i opet pakujem u kutiju. Ova friteza je našla savršeno mesto uz moj omilljeni aparat za tursku kafu koji se redovno koristi.

Tehničke karakteristike su 1500W sa kontinualno podesivim termostatom (80–200 °C); Tajmer od 30 minuta; Signal završetka kuvanja; Zaštita od pregrevanja; Posuda za kuvanje presvučena slojem protiv lepljenja hrane; Pogodno za prženje, pečenje, kuvanje i roštilj zahvaljujući visokoj brzini konvekcije vazduha; Dodatno hrskav i zalogaj čak i bez upotrebe ulja, zahvaljujući ploči za roštilj; Siguran za upotrebu sa hladnom ručkom na dodir, zaštitom od pregrevanja i nogama bez klizanja; Lako upravljanje pomoću analogne kontrolne table sa okretnim točkićima za vreme i temperaturu.

Na samoj kutiji skoro sve piše

OK. Lepo zvuči ali šta sve to znači?

Osnovno, imate izbor načina na koji želite da pripremite hranu. U startu će vam trebati malo vremena da nađete najbolje rešenje za omiljenu hranu, iako u uputstvu ima navedeno par najbitnijih namirnica i načina spremanja. Mi smo rešili da testiramo pite, pomfrit, riblje štapiće, pljeskavice sa “udinstanim” mesom i “živim” mesom kako bi videli kako se koja opcija sprema, punjene sveže paprike isto u dve opcije i Kentaki piletinu na naš način.

Pratili smo vreme koje nam je napisano u uputstvu i nemamo zamerki. Ja sam dodatno probala one fenomenalne lazanje koje imaju u Lidl-u, gomilu raznih varijanti krompira sa brokolijem, sirom, domaćinski ali i po meni najbolji, diping krompir. Ispekla sam čak i tortilje, neku vrstu mekika, pite sa višnjama… Iskreno, za neke namirnice morate sami probati koja je najbolja kombinacija vremena i temperature. Najbitnije je da je sve što je spremljeno u ovom aparatu – odličnog ukusa.

Vazduh koji struji nije onog tipa da vam zasmrdi ceo stan. Jedva ćete ga osetiti ali samo kao fenomenalan miris hrane. Jako je važno da oko aparata ima dovoljno mesta da vazduh struji. I naravno, na aparat nije dozvoljeno stavljati bilo šta.

U činiji koja je zapremine 3,5l, što je čini idealnom za recimo pomfrit za četvoročlanu porodicu, nalazi se i rešetka koja služi za roštilj i da stvari budu hrskave. E ovde imam malu zamerku. Jako je teško namestiti ploču na željenu visinu iako činija ima sa unutrašnje strane žljebove na koje bi rešetka trebalo samo da nalegne. Ja nikako da “ubodem” idealno mesto kako bi ostala da stoji. Ipak, namestim je na nekoj uzdignutoj visini u odnosu na dno posude. Možda je i problem do mene i rešenje je verovatno jako jednostavno. Ova rešetka pomaže i da se mast koju hrana sama po sebi ispusti skupi na dnu posude. U samom uputstvu piše da se ne preporučuje spremanje onih masnih kobasica koje pucaju a ja vam ne preporucujem ni masna rebarca ili vrat. Jedino tada možete osetiti miris zagorele hrane.

Najbitnija stvar oko ove friteze je način održavanja!

Kako je posuda presvučena kao teflon protiv lepljenja hrane, bitno je da pazite da je ne oštetite. Perite blagim sredstvima i mekanim sundjerima bez delova za ribanje. Najbolje je da rešetku i posudu stavite do 10 minuta da odstoje u vodi sa blagim sredstvom za pranje sudova. Najčešće će biti dovoljno da papirnim ubrusom obrišete posudu i rešetku.

I za kraj, umesto ocene samo moj komentar – Kupila sam je posle recenzije!

I za pravi kraj, recept za

Punjene čufte su idealno rešenje za “ostatke hrane” iz frižidera. Igrajte se!

PUNJENE ĆUFTE SA SIROM

Sastav

Mleveno meso (najbolje juneće)

Začini po izboru: ljuta paprika, so, biber…

Sitno seckana dimljena slanina, krastavčići i kačkavalj

Sve pomešajte i pre nego napravite čufte, uzmite i u centar svake čufte stavite još malo kačkavalja. Ja sam se igrala pa sam u sredinu stavljala ostatke “buđavog sira”, “fete” i “zdenke”. Pa šta kome zapadne.

Neke sam uvaljala u prezle, neke poprskala sa malo mog omiljenog ljutog masinovog ulja a pojedine sam uvaljala u susam.

Igrajte se sa stvarima koje vam preostanu u frižideru i miksujte. Nekada ćete se i sami iznenaditi ukusima koje dobijete.

A ukoliko želite još predloga za spremanje, pišite!

P.S. Cena aparata je 6.999 dinara

Comments

comments