Berserk je sa 41 tomova (tankobon)  i ukupnim tiražom od 50 miliona primeraka 2021. godine, jedan je od najpoznatijih mangi koja dolazi Iz Japana. Međutim, moramo da vas upozorimo da univerzum Berserka ne treba dopasti u svačije ruke, manga se bavi nasilnim temama na sirov i direktan način I nije za svačiji želudac. 

Berserk se odvija u univerzumu mračne fantazije gde pratimo život Gutsa, napušteno deteta koje je prisiljeno da postane ratnik kako bi preživeo u nemilosrdnom svetu. Atmosfera  kao što sam I pomenuao je mračna, ali i obeležena nadom sa susretima sporednih likova tokom potrage našeg junaka. Ovome možemo dodati da nasilje u Berserku nije uzalud, ono služi svrsi i razumevanju ko je Guts zaista.

Što se tiče herojske fantazije, ova manga je puna mitoloških referenci sve do samog izraza „berserker“, krvavog životinjskog ratnika koji pada u stanje  besa. Dok čitate, naći ćete aluzije na različite kulture i legende.

Pored toga što je stvorio scenario koji ne štedi svoje čitaoce, snaga Kentara Miure (autora ovog sveta) je pronađena i u njegovoj jedinstvenoj liniji crtanja koja je inspirisala nebrojene umetnike i scenariste  širom sveta. Sama povezanost I inspiracija ne doseže samo u umetnost nego I u industriju igara. Skoro sve igre razvijene od strane From Software (Elden Ring , Dark Souls i Bloodborne) imaju  ponešto iz ovog univerzuma da li je do sama priča ili neki item zavisi od igre do igre.

Nažalost kreator ove mange Kentaro Miura je preminuo u 54 godini sa nedovršenom sagom, tako da nećemo znati šta nam je pripremio za kraj, mada su njegovi saradnici nastavili I ove godine nam dolazi napokon kraj ove mange koja traje već skoro 30 godina.

 

Games u preorder sekciji  ima posebno limitiranu verziju Gusta u svom oklopu koja je visoka 28 cm i možete je preorderovati klikom na sliku, logo kompanije ili link OVDE

Klikom na sliku desno momožete proveriti šta se sve trenutno nudi od anime figura, ili klikom OVDE

Komentari

Komentari