Da li je Discord siguran? Kako on funkcioniše? Zbog čega dete stalno povezuje Discord sa igrom Fortnite? Hajde da vidimo šta je to najosnovnije što treba da znate o ovoj popularnoj aplikaciji za komunikaciju za gejmere.

DISCORD nije namenjen samo igrama i gejmerima! U poslednje vreme je postao idealna platforma za komunikaciju raznih grupa za učenje, razmenu mišljenja, podelu informacija o interesantnim temama. Čini se da je ovo definitivno postalo mesto na kome mladi mogu otvoreno da komuniciraju o svemu.

Čini se kao da deca žele da nas izlude i konstantno stavljaju pred nove izazove učenja i upoznavanja sa novim platformama za komunikaciju i razmene slika i raznih drugih video i audio materijala. 

Snapchat i Instagram smo nekako savladali ali je već neko vreme tu Discord koga pokušavamo bezuspešno da ignorišemo. Prvobitno stvoren za igranje igara i komunikaciju gejmera dok igraju, Discord se pretvorio u mesto za svakoga. Ili bolje da definišemo, mesto za svakoga ko može i želi da istraži više o svojima interesovanjima u grupama specifičnim za određenu temu. Kao i druge društvene mreže, i Discord može biti nesiguran ili siguran. Ali, kako omogućava bilo kom korisniku da kreira i javne i privatne grupe, rizici za decu mogu biti mali ili ogromni. I ovoga puta u zavisnosti od toga kako ih koriste. Discord je brzo postao popularan i rastao delimično zbog popularnosti igara kao što je Fortnite. Trenutno ima preko 140 miliona korisnika i brojke rastu neverovatnom brzinom, ne samo kada su u pitanju pratioci, već i zarade koje donosi. Discord je imao svojih sigurnosnih problema. Bio je u središtu više krivičnih dela protiv tinejdžera i lanca trgovine ljudima. Deca su snalažlljiva i ukoliko znaju gde da traže, lako mogu da pronađu sadržaj za odrasle.  Ali, nije samo Discord imao problema jer su predatori navikli da se prilagođavaju novim pravilima i pokušavaju da se infiltriraju u sve platforme za komunikaciju. Ali, tinejdžeri mogu da koriste aplikaciju bez kontakta sa bilo kim osim sa svojim prijateljima i izbegavaju razgovor sa članovima grupa neke druge igre ili platforme.  Nemojte doneti odluku o tome da li vaše dete može da koristi Discord samo na osnovu ovog teksta već proverite i neke druge sajtove i mišljenja. 

Šta je Discord?

Discord je besplatna aplikacija za mobilne uređaje i računare koja omogućava ljudima dakomuniciraju putem teksta, glasom ili video porukama u realnom vremenu. Kombinuje funkcije za pozivanje putem internet Skype sa Reddit-ovim platformama za diskusiju, proširen je sa nemane da služi samo igračima na web lokaciju za društvene mreže i zajednice svih vrsta, uključujući i one koje ne zanimaju igre, poput  TV serija, muzike, stripova, školskih radionica, sajmova i svega što može da se organizuje online. Naravno, najopštija namena je komunikacija sa prijateljima.

Šta su serveri na Discord-u?

Serveri su glavne zajednice na Discord-u. One su često usredsređene na jednu igru ili temu. Svako u aplikaciji može da napravi server nakon registracije. Postoje privatni serveri na kojima je potrebno da imate poziv za učestvovanje, kao i javni serveri kojima svako može da se pridruži. Serveri su podeljeni na kanale za tekstualnu komunikaciju i kanale za glasovnu komunikaciju. Pojedini kanali imaju svoje  botove a to su računarski programi koji oponašaju ljudsku interakciju i koji vrše automatsko moderiranje, iskazuju dobrodošlicu i upravljaju zajednicom. Discord nema opciju kojom može da pretražuje servere u aplikaciji sem u slučajevima kada ste im se već pridružili, a kako sam već napisala,  korisnici moraju da budu pozvani direktno ili na osnovu saznanja iz nekih drugih izvora (prijatelji ili društveni mediji).

Da li je Discord siguran?

Uz odgovarajuća podešavanja privatnosti i praćenje, Discord je lako koristiti tako da bude siguran. na žalost, uvek postoji rizik kada je u pitanju komunikacija na platformama i preko aplikacija.  Najsigurniji način da koristite Discord je prihvatanje zahteva za prijateljstvo i učestvovanje na privatnim serverima sa ljudima koje već poznajete. U prošlosti je bilo slučajeva kada su predatori ciljali na decu preko javnih Discord servere za slanje direktnih poruka (DM). Većina moderatora servera i ostalih korisnika najčešće brzo primeti takvo ponašanje, deca i roditelji bi trebalo da znaju kako da prepoznaju i kako da se postave prema ovakvim likovima. 

Koja je starosna granica za korišćenje Discord-a?

Discord zahteva da korisnici imaju najmanje 13 godina, iako ne verifikuju uzrast kada se prijavljujete.  Budući da je sve generisano od strane korisnika, postoji dosta neprimerenog sadržaja a psovke su nekako neizbežne. Postoje grupe koje zabranjuju neprimerene sadržaje pa uvek proverite gde je sve vaše dete prijavljeno. Discord ima kanale i servere koji uslovljavaju pristupe korisnicima od 18 i više godina ali da se ne lažemo, lako je blefirati u ovakvim slučajevima.  

Kako možete podesiti Discord?

Discord ima širok spektar postavki privatnosti i bezbednosti koje omogućavaju korisnicima da kontrolišu ko ima mogućnost da im šalje direktne poruke ili da ih doda kao prijatelja. Njegova funkcija “Safe Direct Messaging” ili sigurna direktna razmena poruka može automatski skenirati i izbrisati direktne poruke koje sadrže eksplicitan sadržaj. Ovo može biti malo nesigurno i ne primenjuje se izvan DM-a. Discord omogućava svojim korisnicima da odluče da li aplikacija može da prikuplja i koristi njihove podatke za potrebe prilagođavanja ili analitike, što je lepa promena brzine prilagođavanja u odnosu na neke druge društvene aplikacije koje ne pružaju uvid ili kontrolu nad vašim podacima. Da biste pregledali i promenili podešavanja privatnosti, birate “User Settings” ili Korisnička podešavanja ikonu uz vaše korisničko ime, a zatim odaberite meni “Privacy & Safety” tj.  Privatnost & Bezbednost. Discord trenutno ne nudi  roditeljski nadzor, ili Kontrole za roditelje, pa roditelji ne mogu da ograniče sadržaj ili zaštite lozinkom podešavanja privatnosti u aplikaciji.

Da li je Discord samo za gejmere?

Da biste koristili aplikaciju, ne morate igrati video igre pa ni razgovarati o njima. Skoro da ne postoji tema koja nije zastupljena na Discord-u, iako su igre, muzika, anime i mimovi najčešće najpopularnije kategorije. Aplikacija se takođe može koristiti za direktni razgovor prijatelja i grupa, kao što su WhatsApp, Skype ili bilo koja druga aplikacija  za razmenu poruka.

Kako je  Fortnite povezani sa Discordom?

Fortnite ima najveći broj pratilaca na Discordu, većinom tinejdžera. Mnogo je javnih servera posvećenih ovoj igri, ali i privatnih servera koje prijatelji koriste za komunikaciju dok igraju. Na primer, odred na Fortnite-u može stvoriti privatni server na Discord-u za zajedničko pričanje i planiranje strategije. Discord takođe omogućava “overlay” u igri za Fortnite i druge PC igre, tako da igrači mogu da koriste Discord za direktnu priču unutar tih igara (umesto da imaju otvorenu aplikaciju u pozadini ili koriste komunikaciju u igri).

Kako funkcioniše Discord komunikacija i kako se dele sadržaji?

Svaki server na Discord-u ima i tekstualni i glasovni kanal. Tekstualni kanali omogućavaju ljudima da kucaju poruke jedni drugima, dok glasovni kanali omogućavaju svima da koriste mikrofon i zvučnike na uređaju da bi razgovarali jedni sa drugima. Korisnici mogu direktno pozvati prijatelje na određeni kanal za komunikaciju ili se mogu pridružiti kanalu nakon što budu pozvani na server. Pojedini kanali imaju ograničenja po pitanju broja ljudi koji se mogu pridružiti, a njih postavljaju vlasnici servera. Vlasnici servera takođe mogu da predstave i uvedu svoja pravila za ono što jeste ili nije dozvoljeno (najčešće su to psovke ili govor mržnje) i blokiraju korisnike razgovora koji krše pravila.

Na Discordu možete deliti slike, video zapise i GIF-ove u tekstualnim kanalima ili direktnim porukama.  Govorni kanali su samo audio opcija. Discord takođe omogućava video komunikaciju i deljenje ekrana u direktnim porukama.

Comments

comments