Imamo pakleno leto i vrućine se nastavljaju. Jedna od najboljih stvari koje treba uraditi kada je vreo dan je da “zaronite”. 

Ali ako su plaže prenatrpane ili ste samo bez izlaza na more, video igre su vam opcija.  Brojni programeri napravili su igre koje se odvijaju ispod površine mora, a evo i nekih od njih.

Subnautica Below Zero

Nakon uspeha originala, Subnautica: Below Zero vraća igrače na Planetu 4546B, mada uz neke prilično velike promene, uključujući novog protagonistu. Indie igra koja na samom početku može izgledati zastrašujuće, posebno za one koji nisu igrali prvi deo. Jedna od najvećih i najuočljivijih razlika između Below Zero i njegovog prethodnika je priča. Original je bio jednostavno bekstvo sa planete na koju ste pali. Očigledno je da je dok se odvijao bilo puno misterija i tajni kojima smo se mogli prepustiti, ali krajnji cilj je ostao isti, sići ​​sa velike, mokre stene. Novi nastavak below Zero se odlučuje za ličniju i intimniju priču.

Naučnica Robin Ayou je sama na čudnoj planeti i sve oko nje pokušava da je ubije. Kada joj zimsko vreme na površini ne preti hipotermijom, stvorenja u svetu okeana pokušavaju da je pojedu dok istražuje dubine. Čak i kada je u zatvorenom, preti joj opasnost da okean probije trup i potopi je. Ovo je naslov koji se uklapa u žanr preživljavanja jer Robin mora da ostane živa nakon što padne na planetu 4546B. Njena početna misija je da istraži misterioznu smrt svoje sestre Samanthe, koja je radila na ovom vanzemaljskom svetu za intergalaktičku kompaniju Alterra. Robin ne veruje u korporativni izveštaj koji navodi kao uzrok smrti njenog brata i sestre „nemar zaposlenih“, pa je došla na planetu da se sama uveri. Ono što ona otkriva je širi sukob koji uključuje drevnu vanzemaljsku rasu i smrtonosnu bakteriju Kharaa. Nastavak se dotiče glavne priče originala, ali igrači ne moraju da znaju mnogo o prvoj igri kako bi igrali nastavak. Ovo je kampanja koja stoji samostalno. „Subnautica: Ispod nule“ više govori o tome kako ostati živ u negostoljubivom podvodnom okruženju. Povrh svega, misterije iz originala se proširuju i objašnjavaju još više, pružajući vam mnogo toga za učenje tokom pretrage. Budući da je ovo naučnofantastična igra preživljavanja u prvom licu, igrači moraju da brinu zbog gladi, žeđi, vrućine i vazduha. Zamislite ga kao „podvodni Minecraft“ kako to drugi kažu, ali je fokusiraniji na narativ, do određene tačke.

Subnautica: Ispod nule je sjajna igra, koja se na pametne i zanimljive načine nadovezuje na čvrste temelje svog prethodnika. Proširene ideje i poboljšanja kvaliteta života čine izradu i istraživanje onoliko zanimljivim koliko biste želeli, a predivan podvodni svet u kojem se nalazite apsolutno je zadovoljstvo istraživati. Neki manji problemi mogu da se pojave s vremena na vreme, ali u celokupnoj igri su zanemarljivi. Sva nova stvorenja su savršen dodatak koji pomaže da planeta oživi kao prava. Svaki od novih bioma samo dodaje osećaj da je ovo pravi ekosistem, a vi ste samo mali delić koji ga posećujete. Igra izgleda fenomenalno a zvuči još bolje. Unknown Worlds su apsolutno razbili sa zvukom u ovoj igri. Od svakog pljuska vode do žuborenja nečega što vreba u daljini. Sve je tako jasno da stvara bogatu atmosferu u kojoj je zadovoljstvo igrati.

ABZU

Abzu vas stavlja u odelo bezimenog ronioca samog u masivnom okeanu i bez reči vam nudi da istražite i naučite okean. Priča igre vas vodi da otkrivate podle sile koje isušuju život iz mora i pružaju vam sredstva da ga obnovite, ali sve ima svoju cenu. Abzu sjajno modelira široku raznolikost života koji postoji ispod površine, sa masivnim jatima riba koje se vrte oko korala kroz pećine i drevne ruševine. To je mirno, vizuelno veoma apstraktno i zapanjujuće iskustvo.

ABZU je prelepa podvodna avantura koja evocira san o ronjenju. Vi uranjate u živopisni okeanski svet prepun misterije, pun boja i života. Izvodite tečne akrobacije kao Diver, koristeći graciozne kontrole plivanja. Otkrivate stotine jedinstvenih vrsta zasnovanih na stvarnim stvorenjima i stvarate moćnu vezu sa obilnim morskim životom. Komunicirate sa jatima hiljada riba koje proceduralno odgovaraju vama, jedni drugima i predatorima. Zadržavate se u epskim morskim pejzažima i istražujte vodene ekosisteme po uzoru na detalje bez presedana. Spuštate se u srce okeana gde drevne tajne leže zaboravljene. Ali pazite, opasnosti vrebaju u dubini jer je  ABZU termin iz najstarijih mitologija; AB, što znači voda, i ZU, što znači znati. ABZU je okean mudrosti.

Ecco The Dolphin

Jedna od najranijih igara sa ovom tematikom, Sega avantura iz 1992. godine, u kojoj je glavni lik delfin Ecco. Dobri delfin koji je zaostao kada je ogroman odliv vode usisao ostale članove njegovog jata, kao i gotovo sav drugi morski život u njegovom rodnom zalivu. Taj odliv vode je delo vanzemaljske rase koja posećuje Zemlju svakih 500 godina kako bi sakupila naše okeane, a Ecco mora da se odvaži na put kroz svetske okeane, pa čak i samo vreme da nas sve spasi. Neverovatno dobra muzika i ozbiljna epska priča čine ovu igru klasikom koji je uvek interesantan za igranje. 

In Other Waters

Ovo je duboko meditativna avantura koju je napravio tim koji čini samo jedan čovek.

Glavni lik je ksenobiolog po imenu Ellery Vas, koju rudarska kompanija šalje na daleku vodenu planetu koju poseduju da pripremi izveštaj. Ne kontrolišete je direktno, već veštačku inteligenciju koja nadgleda njene aktivnosti i održava vitalne funkcije. Ellery takođe pokušava da otkrije šta se desilo sa njenim kolegom koji je nestao na planeti, a razotkrivanje te misterije okupiraće većinu vašeg vremena na Gliese 677Cc.

Beyond Blue

Ovo izdanje iz 2020. godine je jedan od vizuelno najimpresivnijih simulatora okeana. Kao Mirai, ronite i plivate kroz razne podvodne lokacije, identifikujete i kategorizujete spektar morskih života. Korišćenjem alata za skeniranje dobijate informacije o primercima i njihovom zdravlju, posebno o grupi kitova koja vide svoja staništa poremećena zagađenjem bukom. Sa osam različitih bioma koje možete istražiti u glavnoj priči ili režimu „slobodnog ronjenja“, Beiond Blue će vam pružiti sate mirnog ronila;kog užitka.

Svet kompjutera je u svojoj recenziji napisao

Trud koji je uložen u igru je evidentan na svakom koraku i vredi pohvaliti scenografiju i veoma glatko izvođenje (kombinacija tastature i miša). Sve to deluje poprilično lepo sa efektima nasviranim na high, a dobar izbor muzike i ambijentalnih zvukova predstavlja zasigurno najsvetliju tačku ovog ostvarenja. Naravno, ni količina znanja koju možete pokupiti iz jednog ovakvog naslova nije za bacanje (pogotovo ako o okeanu nemate ama baš nikakvo predznanje), a tu su i zanimljivi dokumentarni filmovi i intervjui sa naučnicima i članovima raznih ekspedicija kao behind the scenes footage.

Shodno edukativnom karakteru igre, do game over opcije ili bilo kakvog krvavog raspleta nećete uspeti da dođete, pa makar odlučili da pravite lupinge direktno u čeljust ajkule čekićare, tako da je ovaj naslov najlakše okarakterisati kao odličan „bezbedan” izbor za roditelje koji žele da svojim mališanima podare lepu igru, koja je pritom i edukativna. Takođe, ako vam već svakodnevno na poslu ili kojekud treniraju živce, a pritom volite morske i okeanske dubine, probajte ovo kao antistres terapiju. 

Ocean Rift

VR je napravljen za ovakve igre!

Igre virtuelne stvarnosti savršen su medij za istraživanje pod vodom, jer se kretanje u tri dimenzije oseća mnogo prirodnije kada plivate, a ne hodate. Najavljen kao „prvi svetski VR vodeni safari park“, Ocean Rift (uparen sa kompatibilnim VR slušalicama) omogućava roniocima da slobodno putuju kroz preko desetak različitih morskih bioma. Susreću se sa širokim spektrom morskog života, od delfina i ajkula do morskih konjića i drugih stvorenja. Tri različite metode putovanja čine ovu igru jednom od najdubljih igara za ispitivanje okeana ikada.

Koral

Ova igra je opisana kao ljubavno pismo okeanu, Koral deli isti ambijent kao i Abzu. Igrači mogu istražiti okeanske dubine sa prelepim bojama i organizmima. Takođe mogu da rešavaju zagonetke kako bi oživeli koralne grebene a igru je stvorio samo jedan čovek: Carlos Coronado.

Ovo je jedna igra koja prepoznaje pretnju iz stvarnog sveta sa kojom se suočavaju okeani i fokusira se ne samo na istraživanje već i na obnovu. Objavljena je 2019. godine za Nintendo Switch i ljudi mogu pogledati kako je izgledala izrada Korala na YouTube kanalu.

Ace Of Seafood

Ovo je verovatno načudnija igra na ovoj listi,!

Ace of Seafood je toliko čudan i ponosan na to da je morao da se nađe na listi. U ne tako dalekoj budućnosti čovečanstvo je nestalo sa Zemlje i ribe sada vladaju morima. Ali nije sve u redu, jer se škole međusobno bore za prevlast. Da li treba da spomenemo da svi oblici morskog života sada mogu da pucaju laserima? Ono što treba da radite je da skupite DNK da biste uzgajali flotu ribljih boraca i pobedili AI ili igrali online protiv kolega morskih zapovednika.

Aquanaut’s Holiday

Ovo je verovatno igra koju će vas mrzeti da proverite ovoga leta ali je svakako zaslužila svoje mesto na listi. 

Japanski razvojni studio Artdink ima reputaciju da pliva protiv struja kada je u pitanju ono što se traži u video igrama i pravi vrlo čudne igre koje se gotovo nikad ne poklapaju sa trendovima. Njihovo izdanje PlayStation Akuanaut’s Holiday iz 1996. godine je savršen primer toga. Ovde nema puno stvarne igre.

Vi ste morski istraživač u svom slobodnom vremenu i samo plivate oko velikog dela okeana gledajući stvari. Nema pojačanja ili neprijatelja za borbu, to ste samo vi, ribe i more. Možete da napravite koralni greben, ako želite, ili da dokumentujete stvari koje nađete, ali na odmoru ste, pa ne morate da radite ništa što ne želite.

Song Of The Deep

Ovde je deo recenzije koju je za igru objavio Play!Zine

Kopiranje neke igre ili besomučno štancovanje igara proslavljenog žanra, često zvuče kao loša ideja. Međutim, to pravilo kao da preskače slučaj kada su u pitanju “metroidvania” klonovi, avanturističke platforme zasnovane na mehanici legendarnih Castlevania i Metroid naslova, koji su izrodili svoj kultni podžanr. Gotovo da ne postoji neka loša metroidvania igra. Postoji samo dobra ili manje dobra metroidvania. Stoga, budite sigurni da Song of the Deep, najnoviji naslov ovog žanra, spada u jednu od ove dve kategorije.

Ako date ovoj igri šansu i ako se malo bolje pronađete u njenom kontrolisanju, sigurno ćete se zalepiti za ekran sve dok je ne pređete. Neće biti lako uvideti sav njen potencijal, ali ako zagledate samo malo dublje, samo malo više, otkrićete da se na dubinama okeana ne kriju samo fantastična stvorenja i lokacije. Kriju se i zarazni razlozi igranja i onaj osećaj dostignuća kada prevaziđemo neku prepreku. A priznaćete, to je baš onaj glavni razlog zbog kog volimo video igre. Song of the deep je neDObrušeni dijamant, koji ipak treba ceniti malo više no što deluje na površini.

SOMA

SOMA nije obična podvodna igra. SOMA nije šetnja parkom. Za razliku od većine drugih igara sa ove naše liste, SOMA ne opušta. U ovoj igri će se igrači plašiti za svoj život, što znači da SOMA ostvaruje svoju svrhu da bude igra preživljavanja i horora. Osnovna igra je prepuna neizvesnih trenutaka i strepnji.  Igrači koji žive za nadrealnu, onostranu horor vibraciju naslova poput Dead Space-a verovatno će takođe ceniti SOMA-u. Ali sada postoji “Siguran režim” kako bi igra bila pristupačnija igračima sa manje robusnim horor pragovima.

PlayZine je napisao o igri

Atmosfera i „vožnja“ igre su u vrlo sličnom stilu ranijih naslova Frictional Gamesa, s tim što je SOMA generalno nekako manje strašna, ili smo bar mi stekli takav dojam. Lokacije po kojima se krećemo su nabijene  mučnom atmosferom nečeg opasno pogrešnog što se desilo na brodu, sluzava tečnost nalik ulju curi svuda oko vas dok kombinacija biološko-mehaničkog materijala se širi po raspadnutim i zarđalim prostorijama stanice, i sve vreme se jednostavno osećate mučno i čak depresivno dok se krećete po stanici, ali ozbiljan strah je nekako izostao. Moguće da je ključni razlog tome što u ovoj igri vaš glavni junak je zapravo izuzetno pričljiv za razliku od ranijih likova koje ste vodili u igrama Frictional Gamesa, i ne samo da je pričljiv već je njegov glas nekako neprirodno staložen i miran do čak bizarno veseo, kada imamo u vidu situaciju u kojoj se nalazi. Nema u njegovom glasu nikad ni traga panici i strahu, osim teškog disanja u opasnim situacijama. A čovek bi pomislio da bi ste bili bar uzrujani kad vas neko transportuje 100 godina u budućnost, ko zna koliko duboko pod okean među robotima koji su umislili da su ljudi i sve oko vas se raspada.

Monstrumi u igri su raznovrsni i u klasičnom maniru ranijih igara, imaju svoje lokacije koje „čuvaju“ i vaš jedini cilj je da neopaženo odradite šta treba i prođete dalje. Ni oni nisu toliko strašni, ali su svakako zanimljivo dizajnirani i jedinstveni, pa će vam gotovo svaki susret biti novost. Pojedine situacije sa monstrumima umeju da budu napete, ali to je više odraz frustracije zbog nemogućnosti da ih zaobiđete, nego rezultat realnog straha. Glavni lik nema merač stresa poput onog  iz Amnezije, tako da možete da sedite u mraku koliko želite, jedino ćete padati u blagi panic mode kako opasnost bude rasla, a mnogi neprijatelji stvaraju statiku na vašem ekranu kao indikator da su blizu.

BioShock

Da li ste ovu igru očekivali na listi?

Originalni BioShock predstavlja najbolju podvodnu igru ikad stvorenu. Iako je nastavak BioShock-a takođe smešten pod vodom, nije imao intrigantnu priču kao prva igra, a kontrole su ponekad bile nezgrapne. U BioShock-u, Jack je lik igrača i vanbračni sin  Andrew Ryan-a. Prema njegovom pasošu, međutim, puno Jack-ovo ime je Jack Wynand. Nakon što se Džekov avion srušio u blizini svetionika, dobio je ulaz u podvodni grad Rapture, gde je otkrio veću zaveru. BioShock ima horor element koji čini ovu podvodnu igru privlačnom.

Po recenziji koju je uradio Svet kompjutera igra je:

Rapture, utopijski megalopolis na dnu Atlantskog okeana, plod je vizije jednog čoveka. Endru Rajan, industrijsko-pronalazačka verzija kapetana Nema, neposredno posle Drugog svetskog rata započeo je mamutski projekat kreacije svog davnašnjeg sna: mesta u kojem talentovani, pametni i sposobni ne bi bili ograničeni i pritisnuti tovarom svetskog proseka. Rapture je postao safe haven za elitu čovečanstva, supertajni podzemni Eden koji je aktom potpune separacije od spoljnog sveta trebalo da posluži kao zamajac dalje evolucije najboljeg što čovečanstvo može da ponudi. Naravno, tendencija da utopije implodiraju same u sebe nije mimoišla ni ovaj otelovljeni ideal: slučajno otkriće podvodne faune koja je u stanju da generiše multiregenerativni stem ćelijski agens dovodi do katastrofe. Utopija postaje distopija, unakažena mutagenim Adamom koji je poslužio kao pogonsko gorivo za civilizaciju koju samo perfekcija može da zadovolji. Građanski rat na dnu okeana, napajan biologijom, mutacijama i izdajom razbio je san o evoluciji, pretvarajući elitne stanovnike Rapturea u groteksne i inverzne slike samih sebe. Dvanaest godina agonije i statusa kvo u gradu u kome samo perzistentni neon svedoči o propaloj slavi is about to end

Neimenovani protagonista, čiju ćete pravu pozadinu saznati tokom igre, preživljava avionsku nesreću, uspevši da se domogne svetionika sa batiskafom koji vodi direktno u Rapture.

Ako od ovog teksta očekujete standardni opis sa uobičajenom licitacijom game featuresa, mehaničkih elemenata i argumentovanu autoraspravu o sadržinskim elementima igre, ne tražite dalje. To jednostavno nema smisla iz prostog razloga što bi i najmanja informacija predstavljalja spoiler koji vam može narušiti čar sopstvenog zaranjanja u najveću avanturu decenije. Zamislite situaciju u kojoj vas neko detaljno ispituje o čarobnoj, prvoj zajedničkoj noći u kojoj ste postelju podelili sa ljubavlju svog života. Da li biste mogli da mu dočarate to iskustvo kroz puko objašnjavanje fiziologije snošaja? „Onda sam ja uzeo svoj ukru…”. Bljak. Jedino što možete da uradite jeste da mu preporučite da se i sam zaljubi i iz prve ruke iskusi tu nebesku sladostrast. Ovakve igre se pojavljuju jednom u sto godina, elaborisati BILO ŠTA što možete sami da osetite bila bi čista blasfemija. Verujte svom Kuzmanoviću, koji vas nikada nije izneverio.

Da li sam neku igru propustila?

Comments

comments