Otkada postoji gaming, i otkada ljudi igraju video igre, iskustvo zabave pred računarom i konzolama ostalo je kao, ako ništa drugo, sećanje na deo detinjstva kada su nas video igre oduševljavale. U tom uzrastu smo na čitavu stvar gledali mnogo jednostavnije i davali im više šansi da ostave trajni uticaj.

Na današnji dan pre 11 godina je lansiran Gran Turismo 5, dugo očekivani debi simulacijskog serijala za igranje na tadašnjoj konzoli PlayStation 3. U prvih sedam godina tog serijala objavljene su četiri igre, a onda je od 2004. pa do 2010. usledilo zatišje. Imali smo u tom periodu svojevrsne demo verzije (GT HD Concept, GT5 Prologue), no fanovi su nestrpljivo iščekivali ulazak Gran Turisma u eri HD grafike.

Očekivanja su od Gran Turisma 5 bila stvarno ogromna!

Kada se igra napokon pojavila na tržištu, na današnji dan pre 11 godina, donela je zavidnu količinu sadržaja i noviteta.

Po prvi put u serijalu je uveden model oštećenja automobila, a neke su staze dobile i promenjive vremenske uslove. 

Po prvi put u istoriji GT je imao licencirana WRC, NASCAR i Super GT takmičenja. Mogli ste kreirati vlastite staze pomoću editora. I konačno, igra je imala mrežne trke, tj. online komponentu. 

Gran Turismo 5 imao je tada nezamislivih 1069 vozila.

Prema statistici Guinnessa iz 2015. godine, Gran Turismo 5 je ostao upamćen kao racing igra koja se najduže zadržala na listama najprodavanijih igara.

Dnevna doza nostalgije u saradnji sa momcima sa portala

Respawn.ba

Autor teksta Adi Zeljković

Comments

comments