Dukan dijeta je definitivno jedna od najboljih, a prva faza daje najbrže rezultate. Ovo zablude se ne odnosi na dijetu već na gomilu netačnih informacija koje ćete pronaći na internetu kada krenete da istražujete komentare onih koji su je držali, ili eminentne sajtove koji o istoj dijeti pišu. Sve više sam ubeđena u to da je internet svakako izvor informacija ali i mogućnost mnogima da daju netačne informacije. Moja iskustva sa onim što sam saznala sa sajtova, i onim iz knjige su da vam preporučujem da se dobro raspitate na više strana pa onda krenete na Dukan dijetu (ili bilo koju drugu dijetu).

Ukoliko rešite da smernice za određene dijete potražite na internetu, obavezno proverite samo zvanični sajt te dijete i društvene mreže koje su sa njima povezane. Sve ostalo može biti izvor netačnih informacija!

Danica Manojlović

Pre nego sam rešila da krenem sa Dukan dijetom, uzela sam svesku i papir i pročitala par sajtova namenjenih samo dijetama, kao i neke portale namenjene ženama. Svi su imali skoro iste tekstove o osnovama Dukan dijete, podelu na faze i uopštene napomene o dozvoljenim namirnicama. Jednostavno, zar ne?  Dukan je jako jednostavan za pridržavanje kada se pripremite i nabavite sve što je potrebno. Ali… Sam Dukan u knjizi navodi da i mala greška pri ishrani deluje kao da ste iglom probušili naduvan balon. Poenta je znači da se pravilno svega pridržavate. I možda i hoćete, kao ja prvih nedelju dana, dok ne shvatite da ste nesvesno grešili jer niste imali tačne informacije. Sada imam knjigu pa hajde da navedem zablude i pogrešne informacije koje se mogu naći online.

Princip – Dukan dijeta počinje kratkom i oštrom fazom napada (FAZA 1) na masno tkivo u kojoj se jedu samo proteini – meso, riba, jaja i nemasni mlečni proizvodi. Većina će u ovih prvih pet dana izgubiti tri ili više kilograma. Čak tokom prve faze nije dobro vežbati već samo šetati. Ovaj period može trajati od dva do maksimalno deset dana. Zatim je na redu II FAZA tzv. plovidba, u kojoj se uz proteine jede i povrće i to koliko god želite. Preporučuje se kombinacija od samo proteinskog dana i dana sa proteinima i povrćem. Ciklusi mogu biti 1-1 ili 5-5 dana. Kada dosegnete svoju željenu kilažu, počinje treća faza konsolidacije, kad se uvodi i voće, hleb, hrana puna skroba kao na primer testenine. Možete se nedeljno opustiti uz neograničene gozbe sa alkoholom, puterom, hlebom, čokoladom… U ovoj se fazi kilogrami ne gube, ali i ne dobivaju.

Pratite li i naknadne faze plana, doći ćete do zdravog i normalnog režima ishrane,uz jedan trik, jedan dan u nedelji (četvrtak) živite samo na proteinima, bez voća i povrća ili nekih drugih namirnica. To bi bila četvrta, faza konačne stabilizacije. Sa njegovom dijetom se ne morate odreći mesa a možete jesti i ribu i plodove mora, jaja, bezmasni sir, mleko i jogurt.

Knjigu Dukan dijeta sam pronašla u knjižari Vulkan

Videla sam da imaju dosta knjiga o Keto dijeti koja je trenutno hit u celom svetu, ali i o zdravim načinima ishrane. Upada u oči nedostatak knjiga o dijetama jer po meni Keto nije toliko zdrava, a i dobro je imati alternative. Da li je to trenutna situacija, ili su izdavači shvatili da se dosta žena i muškaraca informišu o dijetama preko sajtova, nemam informaciju. Ipak, još jednom ponavljam, sajtovi daju pogrešne i nekompletne informacije i mislim da kada rešimo da krenemo na dijetu, i rešimo da odvojimo možda i više novca na hranu nego obično, da li je kupovina knjige toliko veliki izdatak? Bolje je uraditi sve prema pravilima nego se nervirati zbog loših rezultata.

ZABLUDA 1. – Dozvoljeno je svo meso ako nije masno

Iako je izbor mesa veliki, Dukan insistira na tome da se nikako ne jede svinjetina i jagnjetina. Ukratko, dozvoljena je junetina, govedina i konjsko meso. Kod govedine je zabranjeno jesti odreske i rebra, dok kod teletine rebra možete da konzumirate ali samo ukoliko odstranite masnoće. 

ZABUDA 2. – Dozvoljene su sve iznutrice

Skoro na svim sajtovima se uopšteno navodi da su dozvoljene sve iznutrice u FAZI 1. Istina je da i tu ima ograničenja. Dozvoljena vam je jetra i to teleća, goveđa i od peradi, kao i goveđi, teleći i jagnjeći jezik. Sa jezikom je bitno da znate da se od goveđeg može koristiti samo prednji deo jer on nije mastan. Iskreno, poznajete li nekoga da jede jezik? Da rezimiramo, jagnjeća i svinjska džigerica nisu na spisku dozvoljenih

ZABLUDA 3. – Nisu dozvoljene prerađevine

Činjenica je da je Dukan menjao dijetu u skladu sa istraživanjima i novim trendovima u ishrani. On čak preporučuje surimi i suhomesnate proizvode sa 0% ili do 4% masnoće. Buđola je skupa ali ako je volite, dozvoljena je. Dakle, pazite na procenat masnoće i sakrivene ugljene hidrate kod ovih namirnica

ZABLUDA 4. – Dozvoljena je sva perad ukoliko se skine kožica

Na žalost, sa kožicom ili ne, zabranjene su guske i patke. Ukoliko piletinu spremate sa kožom, odstranite je pre jela dok su krilca na NE listi jer je sa njih nemoguće odstraniti je. Imajte u vidu da su prsa deo sa njmanje masti 

ZABLUDA 5. – Jaja možete jesti neograničeno

Na žalost, iako dosta pomažu da jela ne budu monotona, jaja imaju svoja ograničenja. Ukoliko vam je krvna slika lošija, ili imate holesterol, 4 jaja nedeljno je vaš limit uz neograničeno korišćenje belanceta. 

ZABLUDA 6. – Možete jesti krastavac i luk

Zaboravite na luk i krastavac u FAZI 1. sem ako se na radi o začinima. Krastavac je dozvoljen samo kao sitno seckan krastavčić u nekom sosu ili kao dodatak glavnom jelu ali u minimalnim količinama. Kao da je začin! Luk je isto tako zabranjen kao namirnica za obrok već samo kao začin. Nema dakle džigerice dinstane sa lukom ili krastavac salate sa nemasnim sirom.

ZABLUDA 7. – Limun je dozvoljen

Da, ali samo kao dodatak sosu ili da minimalno da ukus piću.

Par kapi!

Sve ostalo nije u skladu sa dijetom i može se smatrati voćem pa čak iako koristite veštačke zaslađivače.

 

 

ZABLUDA 8. – Dozvoljeno je malo belog vina

Nikakvo vino nije dozvoljeno! Ni belo a ni crno. Jedino što je dozvoljeno su kafa i čaj sa veštačkim šećerom (ne voćnim čajevima), voda u svim oblicima ali ne sa ukusima jer ima šećere i verovali ili ne Koka Kola Zero ili bilo koje drugo gazirano piće sa 0% šećera! Ja iskreno ni na jednom sajtu nisam pronašla ovu informaciju dok je u knjizi skoro cela strana posvećena objašnjenju zbog čega je ova vrsta napitka naročito dobra u FAZI 1.

ZABLUDA 9. – Ovsene mekinje se mogu zameniti čia semenkama

Nigde ne postoji informacija na se ovsene mekinje mogu zameniti ili izbaciti. Dukan vrlo jasno navodi da su ovsene mekinje jako bitne za dijetu, naročito za FAZU 1. kako bi varenje bilo bez problema i zatvora. Čia se može koristiti u ostalim fazama ali u prvoj nikako.

 

ZABLUDA 10. – Dozvoljena je jedna kašika ulja dnevno

Nikakvo ulje nije dozvoljeno za kuvanje! Jedino ulje koje možete koristiti u FAZI 1. je parafinsko ulje, i to razblaženo sa kiselom vodom za sosove! Ukoliko baš morate da minimalno okusite ulje, možete kanuti u tiganj, zagrejati i onda obrisati papirnim ubrusom pre spremanja. 

ZABLUDA 11. – Nemojte se meriti često

Dukan preporučuje da se u toku dana merite više puta jer kilogrami mogu da osciliraju, i to dosta. Naročito je bitno da prva tri dana pratite promene kilaže više puta na dan jer se organizam privikava na novi režim ishrane i uvećani unos tečnosti. Promena kilograma će pozitivno uticati na želju da nastavite sa dijetom. Po Dukanu, bitno je meriti se svakodnevno do kraja života!

Kada sam pročitala knjigu, shvatila sam da je moja dijeta svakoga dana bila usporena nekim krivim odabirom iako sam ja verovala da baš sve radim kako treba. Ne kažem da nisam smršala 3 kilograma za 7 dana ali bi rezultati sigurno bili još bolji, i možda zdraviji, da sam se pridržavala pravila. 

Ja Dukan dijetu mogu da preporučim svima, a sam Dukan je najviše preporučuje ženama u predmenopauzi i u menopauzi. Za razliku od Keto dijete, ova čuva mišiće i kožu koja je ženama od 50 i više godina sve tanja. Dokazano je da dijeta neverovatno brzo deluje na celulit. Ja volim što se kod ove dijete rezultati vide neverovatno brzo i što se izbaci sav onaj višak vode sa kojim, naročito žene preko 50 godina, imaju dosta problema.

SAVET

Teško je izdržati bez slatkiša ili sosova, pa sam u skladu sa Dukanovim preporukama pokušala da nađem proizvode koji imaju u radnjama u inostranstvu, kod nas. Izbor nije veliki ali ima stvari koje mogu pomoći. Proverite ponudu sosova i namaza sa 0% kalorija u Pan Sport radnjama

Comments

comments