Prošle nedelje su korisnice Instagrama u Srbiji bile aktivne na nalogu brenda Extreme Intimo. Čitala sam komentare, izjave, prepucavanja i kada već svi imaju nešto da kažu, realno, zašto da ja ćutim. Celog života na nekoj dijeti, uspela da skine preko 40 kilograma dobijenih u trudnoći, uspela da pobedim bolest od koje su mi rekli da nikada više neću biti mršava i onda još smršala 38 kilograma. Ali i ja koja nisam mnogo govorila o nekim situacijama koje su mi se dešavale u osnovnoj školi.

Rođena sam jako mala i to je uticalo da se svi brinu da budem zdrava i da jedem. To je rezultiralo viškom kilograma u detinjstvu i činjenicom da u prvom razredu osnovne škole niko nije hteo da se igra da debelom jer je jedna mršava u poverenju ispričala svima kako su joj tata i mama rekli da je to bolest i da će se drugi isto tako razboleti ako se družimo. Bilo je potrebno vreme da učiteljica primeti da se nešto čudno dešava a mene je bilo sramota da pričam roditeljima da se ne igram kao druga deca lastiša i ostalih igara. Dan danas se sećam mog uzbuđenja i radosti kada su me pozvali da igram lastiš. Da ne spominjem da sam sama vežbala do perfekcije koja je odmah bila očigledna. Kao u filmovima kada ružno pače postaje labud, samo sa lastišem. Detinjstvo je prošlo a nesigurnost ostala.

Ta ne samo moja, već nesigurnost koju ima veliki broj žena, je rezultiralo time da ne budem zadovoljna u momentima kada sam izgledala kao milion dolara. Kilažu sam nekada menjala zbog obaveza, posla, problema, razočarenja, bolesti ali i želji da nekada dam sebi oduška. I koliko god neverne Tome pričale kako svi imamo isti metabolizam, činjenica je da to nije tačno. Neko može da pojede za jedan obrok ono što neko drugi pojede za dva dana i da bude mršaviji. Kod mene je to dokazano. Ali ovde nije tema ko koliko jede već kako ko sebe vidi, predstavlja i kako svoj izgled koristi. A Extreme Intimo kampanja je sve to nekako ogolila i iznela na videlo.

Prvo, Extreme nije uradio ništa novo. Prekopirane su kampanje ne samo Dove, već i Victoria Secret i gomile drugih brendova inspirisanih #bodypositive. Marketing tim je pomislio da je dovoljno da stave naše žene. Sigurna sam da je neko u marketing timu i postavio pitanje veličina koje nude a da je neko drugi zaključio da je dobro da bude polemike i da možda treba da se ograde time da ne misle na konkretno #bodypositive i da pre misle na nesavršenosti.

Sigurno je da nisu mislili na sve ono negativno što će kampanja sa sobom doneti i da nisu imali plan za krizni marketing.

Postoje žene koje stvarno jesu zadovoljne svojim izgledom bez obzira na broj kilograma i santimetara u struku. Ja znam jednu i često sam poželela da budem sigurna u sebe kao što je ona. Takva osoba, koja je stvarno zadovoljna time ko je i šta je, nije osoba koja će govoriti o tome kako je zadovoljna a u isto vreme na jedan ne baš umeren način kritikovati nekog drugog.  

Postoje načini… i postoje načini. Greška je u načinu komunikacije i kompanije i pojedinih aktivnih kritičara. Čini mi se da je greška i u tome da se povodimo za trendovima i idemo iz krajnosti u krajnost. Nikada nisam bila pristalica mode za kosture, ali nisam ni na strani veoma oblih modela. Po cenu toga da me mnogi iskritikuju ja ću reći svoje mišljenje o krupnim modelima. Victoria Secret mi je uvek bio pojam dobroh veša i kupaćih kostima. Iznalazila sam načine da ih nekako nabavim i svaka kolekcija je imala neki model koji mi je ostao tiha patnja.

Od kada su plus size modeli na slikama ja jednostavno ne gledam kostime istim očima. Više nemam iluziju da ću izgledati fenomenalno kada obučem Victoria kupaći!

Kampanja je pokazala da je nephodno u ponude, nadam se više domaćih brendova, ubaciti i manje i veće brojeve. Svi se mi možemo snaći da tu i tamo sašijemo nešto, možda prepravimo, možda nabavimo iz inostranstva ali da li je toliko potenciranje na nesavršenosti baš tako neophodno? Šta je sledeće? Rat protiv fabrika obuće od strane onih koji nose brojeve preko 41 (preko 46 i da ne pišem)? Proizvođača nameštaja koji nemaju krevete duže od 2 metra? Primera je dosta.

Iz sopstvenog iskustva znam da je prekomerna kilaža zbog bolesti moguća, ali nisam sigurna da je baš toliko tih slučajeva. I da su svi baš pozitivni oko svog izgleda i da ne žele da smršaju? I nije to zbog praćenja trendova već jednostavno zdravlja. Koliko je teže raditi neke stvari kada imate višak kilograma, koliko ste usporeni, limitirani i neraspoloženi… NIKO me neće ubediti da osoba koja je tako vesela, pozitivna i zadovoljna može da ostavlja tako grube komentare. Tu nešto ne štima. 

Svako od nas je lep na svoj način, ali se lepota ne ogleda uvek u izgledu već razmišljanju, ponašanju i najbitnije u tome koliko je ko dobra i pozitivna osoba. Potrebno je da poštujemo razlike, ali baš sve razlike, i da drugima ne namećemo po svaku cenu svoje mišljenje ili izbor. I najbitnije – Imamo pravo da kažemo šta nam se sviđa a šta ne bez potrebe da svoje stavove po svaku cenu stavljamo iznad ostalih!

Extreme je mogao bolje, a Vanja bi trebalo da se pogleda u ogledalo i odgovori na pitanje ko je i šta želi. Ne krivimo druge za ono što smo sami izabrali.

 

Comments

comments