Kada sam rešila da uradim Face lifting, nekako mi se sama nametnula ideja da pokušam da smršam što više do operacije. Ja spadam u one tipove koji kada reše da nešto urade, nemaju problema sa time ali dok se sve kockice slože da presečem… zna da potraje. Jednostavno, pored gomile obaveza i stresa nemam živaca da brojim kalorije a o vremenu za kuvanje specijalnih obroka na sat da i ne govorim. Ja se setim da jedem kasno uveče kada završim sa poslom. Sve znam! Znam da je to nezdravo ali trenutno drugačije nije moglo.

Dukan dijetu sam prvi put držala pre 8 godina i imala sam fenomenalne rezultate. Sama prva faza skida par kilograma za nekoliko dana pa je i ovoga puta ta dijeta bila moj izbor. Keto mi ne prija zbog preteranih masnoća dok Dukan ima malo drugačiji i zdraviji pristup. Tri nedelje pre operacije sa ovom dijetom i odličnih 8 kilograma manje! Krvna slika par dana pre operacije je bila najbolja u poslednjih par godina. I par dana pre operacije sam rešila da vidim da li je potrebno nešto specijalno pre nje.

Kao i svaka operacija, plastična hirurgija može da izazove značajan stres. Pored toga, proces lečenja i oporavka zahteva ogromnu količinu energije od našeg tela. Ishrana, pre i posle operacije, može igrati bitnu ulogu u tome koliko brzo i dobro se oporavljate. Od smanjenja rizika od infekcije do mogućeg smanjenja pojave ožiljaka, a ne treba zanemariti ulogu koju ishrana igra u lečenju od plastične hirurgije. Pitanjima i ispitivanjem sam shvatila da sam nesvesno uvela režim ishrane koji se preporučuje par nedelja pre procedure!

Par nedelja pre intervencije počnite da izbegavate prerađenu hranu i rafinisane ugljene hidrate jer mogu da podstaknu upalu. Najbolja hrana je sveže voće i povrće, ribe, jaja, pasulj, avokado, orašasti plodovi, žitarice. Bilo šta iz kutije, limenke ili kontejnera bi trebalo da izbacite. Bobičasto voće je odličan način da započnete dan jer sadrži antioksidante i hranljive materije koje se lako apsorbuju. Birajte povrće bez skroba tokom dana, uključujući: artičoke, šparoge, celer, luk, praziluk, paprike, karfiol, brokoli, kupus, tikvice, prokelj, krastavce.

Imajte na umu da pića koja sadrže kofein, gazirana pića i alkohol treba smanjiti pre operacije. Naročito izbegavati dan uoči operacije. I najbitnije – pijte dovoljno vode! Pijenje najmanje osam čaša vode svakog dana pomaže da vaša probava dobro funkcioniše i da koža bude čista. Pitajte lekara da li vam preporučuje da par nedelja pre operacije prestanite da uzimate sve nutritivne i biljne suplemente (vitamine, biljke, minerale itd.). Izuzetak su najčešće kalcijum, vitamin D i gvožđe.

Dan uoči operacije, kako sam već napisala, zaboravite na alkohol iako u sebi možda ludite i po prvi put vas hvata panika zbog svega.  Da sam mogla da spavam veče uoči operacije, nisam. Kažu da je bolje da se ne uzimaju nikakve tablete pa vi proverite sa lekarom šta misli o tome. Evo par preporuka šta uraditi pre operacije:

  • Ofarbajte se i operite kosu dan pre operacije
  • Skinite nadogradnju trepavica
  • Ja nisam, ali predlažu i da skinete nadogradnju noktiju i gel lak i odmorite nokte.
  • Spremite trenerke jer su najpraktičnije za nošenje i skidanje posle operacije. I na operaciju idite u odeći koja se ne skida preko glave. To zaboravite na mesec dana.
  • Pripremite u dogovoru sa lekarom lekove koje treba da pijete posle operacije 
  • Pripremite namirnice za par dana jer ćete jesti samo meku hranu i smutije.
  • Organizujte sebi mesto na kome ćete odmarati, ležati ili i pomalo raditi ukoliko baš morate.

Povratak kući je dosta bitan. Nema šanse da sami vožite ili idete prevozom. To nećete moći par nedelja posle operacije. Neka neko dođe po vas, ili kao ja – Car Go. Mislim da oko ovoga ne treba praviti nikakvu famu već da je samo potrebno dobro se organizovati.

FACE LIFTING: STARITI DOSTOJANSTVENO ILI URADITI NEŠTO?

Svako vreme ima svoje idole, svoje načine i svoje primere lepote. Nekada su obline bile IN, onda su se generacije izgladnjivale do bolesti, mala usta, velika usta, tanke obrve, debele obrve i u poslednje vreme nadograđene zadnjice. Naravno da nije sve ono što je moderno nužno i lepo.

FACE LIFT: RAZGOVOR SA DOKTORKOM

Sa Doktorkom Marinom je jako lako dogovoriti se ali i saznati sve što je potrebno. Znam da nije od onih lekara koji će pristati da urade nešto što nije u skladu sa njenim shvatanjem lepote, a to je prirodno.  

Comments

comments