Iako naslov zvuči malo optimistično. nemojte pomisliti da ćete odmah posle sedmog dana moći da se vratite na staro. Ovih 7 dana sam stavila u jedan tekst jer će vam se svakoga dana nešto sitno novo dešavati, ili ponavljati iz dana u dan. A evo šta i kako.

ZUBI

I dalje nećete biti u stanju da jedete tvrdu hranu. Možda će među vama biti onih koji će se nameračiti da to urade ali iskreno, nisam toliki mazohista da se uz bol teram da jedem nešto. Mislim da ima dovoljno opcija koje mogu da se naprave kao supe ili kaše, ili neka varijanta domaćeg pudinga. Nastavite da uzimate Lysobact jer će se afte pojavljivati i nestajati i koristite Sensodine ili sličnu pastu sa nekom ne baš tako čvrstom četkicom. Osećaj oko vilice je i dalje jako čudan a mogućnost otvaranja usta bolna ukoliko preterate.

 

KOSA

Iako mi je doktorka rekla da mogu da operem kosu pre previjanja, i ja sam to sanjala. verujte mi da nisam smela. Konac vam je i dalje na licu, glavu morate da savijete ili unapred ili unazad i ni jedna opcija vam neće prijati. Vodu i šampon nisam u stanju da kontrolišem a sušenje fenom ne dolazi u obzir. Češalj i ako rešite suvi šampon je bolji izbor. Strpite se još malo iako ponekada poželite da počupate kosu… 

LICE

Zavoji su oko lica, natečeni ste i koža je dosta suva. U ovom periodu sam počela da stavljam serume kojih imam u više varijanti. EFG, noćni, dnevni sa zlatom, peptidi, argan… Morate ih stavljati polako i na ona mesta koja su van zavoja ali krenite sa negom, Bolje ćete se osećati i vi i koža. 

SPAVANJE

Kod mene je i dalje loše. Ja jednostavno ne umam da spavam drugačije nego na stomaku i mislim da sam bila u ovoj situaciji da moram da spavam na leđima samo par dana pred porođaj. Nisam pristalica onih tableta za spavanje pa je bilo noći koje su se pretvorile u filmski maraton, ili sam već od pola pet sedela i slala poslovnu dokumentaciju i poštu.

OTOCI

Ima ih i dalje i mislim da nešto baš i ne nameravaju da se povuku u skorije vreme. Modrice su žute i bar se one predaju. Kockolone obraz je malo manji ali otok je definitivno tako postavljen da je kockast. Sad mi već postaje smešno. Desna strana lica je skoro savšena.  

BOL

Ja stvarno nisam imala problema sa nekim velikim bolovima. I o tome sam pisala. Reći da bola nema u ovih 7 dana bi bila laž. Nije to neka jaka bol ali kao da se nervi bude tako što zabole, imate onaj munjevit i kratak bol obično pred stavanje, i sutradan je taj deo postao osetljiv na dodir.

OSETLJIVOST

Pojedini delovi lica su vam kao nakalemljeno drvo ili karton koji osećate pod prstima ali ne osećate ono što pipate. Najjači je oko ušiju i gornji deo obraza, deo koji je najviše i rađen. Rana tj. ožiljak ne boli i ne osećate ga. Samo se opustite jer je sasvim normalno da se ovo dešava prvih mesec dana, a nekima i duže.

SLUH

Na ušima imate gazu, zavoj i lastiš. U ovom periodu ćete morati da razgovarate preko speakerfon-a i nema razloga da se nervirate. Drugarica me je pitala zbog čega ne koristim slušalice. Opcija u uvo ne dolazi u obzir jer su vam tu rane, opcija preko uha je možda bolja ali da pritiskam rane mi je totalno bezveze. Opustite se i radite ono što je najlakše. 

Comments

comments