Petog Maja je održan jubilarni kvartalni sastanak investitora kompanije Walt Disney. I sigurna sam da nisu nikako bili zadovoljni.

Korona virus je uticao na živote svih nas. Mnoge kompanije su prinuđene da zatvore svoja vrata a prvi koji su morali da prestanu sa radom u okviru Disney-ja su bili tematski parkovi širom sveta. Iako nisu svi zatvoreni u isto vreme, već u skladu sa širenjem virusa, gubici su ogromni.

Samo od tematskih parkova (ja odmah pomislim na onaj u Parizu u kome sam bila par puta) je zabeležen gubitak od preko milijardu dolara.

Disney u okviru svoje imperije ima i kruzere, bioskope, radnje i još toliko toga kada je u pitanju direktan odnos sa korisnicima. Sve te delatnosti imaju gubitke, naročito u drugom kvartalu ove godine. Ipak, kompanije je daleko od bankrota jer imaju prijavljenu zaradu od 18 milijardi dolara. Prvi od parkova čije se otvaranje uskoro očekuje je Šangajski i to 11. Maja.

Najveći rast i zaradu beleži striming servis Disney+ koji trenutno ima preko 54.5 miliona pretplatnika i ta cifra se brzo uvećava. nedavno su otvorili svoje kancalarije u Londonu i proširili se i na Evropu i Indiju.

Mi verujemo da bilo zbog promena i razvoja dinamike korišćenja ili zbog određenih situacija kao što je COVID, moramo da napravimo neke izmene u sveopštoj strategiji kompanije,” izjavio je Disney CEO Bob Chapek. Ovo znači da će kompanija pažljivo doneti odluke o tome koje će filmove prebaciti na strimovanje a koje sačuvati za prikazivanje u bioskopima. Takođe, jasno je da će Disney dobro razmotriti sve opcije koje se u ovoj situaciju mogu promeniti u njihovom poslovanju kako bi se prilagodili depavanjima u svetu.

A ja? Ja se i dalje nadam da ću uskoro posetiti neki od Disney parkova jer sam i dalje jedno veliko dete a provesti dan u nekom od njih je neprocenjivo iskustvo.

Evo šta nam donosi Disney Plus u Maju

Comments

comments