Oktobar  je počeo. Još uvek imamo više sunca nego kiše. Nije preterano toplo i uživanje je biti napolju na vazduhu. Ovo je jedan od idealnih perioda za odlazak u neki od zabavnih parkova u Evropi. Moja dva omiljena su Diznilend u Parizu (Francuska) i Portaventura u Salou (Španija).

Oba parka se sastoje iz dva dela.

Diznilend ima Disney park i Disney Studio.

Portaventura zabavni park i Aqua park.

Diznilend sam posetila dva puta, sa vremenskom razlikom od 5 godina.  I opet bih ali ako može ove godine. Ma svake godine. Jednostavno, probudi dete u svakome od nas.10398592_77375492526_1762862_n

Prvi put je moja ćerka bila mala pa smo više vremena proveli u Disney parku sa  pricezama, zamkovima, Petrom Panom, Dambom… Ipak, uspeli smo da odemo i do Disney studija i družimo se sa Stičom, gledamo kako se stvaraju crtani filmovi ali smo doživeli i avanturu zvanu „Zona sumraka-Holivud kula terora“.

Baš ta atrakcija je bila prva koju smo posetile pri drugom odlasku u Diznilend. I opet smo se oduševile. I dalje nam je padanje i skakanje, propadanje, izbacivanje kroz prozore hotela bilo i zastrašujuće i interesantno. Znaš šta te sve čeka ali se opet iznenadiš.indijanka-danka-diznilend

Topla preporuka svima.

Drugi favorit nam je bio Rock ‘n’ Roller Coaster sa grupom Aerosmith. Tu bi trebalo da se muzičari menjaju povremeno.indijanka-danka-diznilend-4

 

Portaventura je nešto skroz drugacije. Parkovi su tematski urađeni, po zemljama. Tu su Kina, Meksiko, Divlji zapad, Polinezija…

Odraslima je svakako najinteresantnija Kina u kojoj su dva najveća tobogana, Dragon Khan i Shimbala.

Shimbamalu smo odvozale dva puta i to je bilo malo.

Ono što mi je baš zasmetalo u Portaventuri je totalna podređenost novcu. Nova atrakcija – dodatnih 10e. Rešiš da se voziš u nekoj od atrakcija na Divljem zapadu sa vodom (a ima ih vise), izađeš skroz mokar i odeš do velikog fena (kocka za sušenje) i shvatiš da treba da doplatiš par eura.

Par saveta kada planirate odlazak u ove parkove:

Dobro pogledajte na internetu promocije i akcije za period kada putujete

Ulaznica za Portaventuru je 45e za odrasle a 39e za decu, za ulaz u jedan park. Ulaznica za Disneyland košta 59e odrasli I 52e dete ali za ulaz u oba parka. Imajte u vidu da su cene za Disneyland stalno promenjive zbog akcija.

Disneyland je bolje ići sam nego sa našim turističkim agencijama jer je isplatljivije. Imate voz od Pariza i dolazite tačno do ulaza u park. Što ranije kupite kartu (koju odštampate jos kod kuće) cena je povoljnija. Sada recimo imate ulaz za odraslog a dete besplatno. Agencije obično ostaju do 5,6 poslepodne a park je otvoren do ponoći, I sve se završava vatrometom. Posle 19h nema više gužve i redova za čekanje pa možete najinteresantnije stvari proći jos jednom. Voz do Pariza ide redovno i na vreme pa je olakšan odlazak do hotela.

U oba parka postoji opcija FAST PASS pomoću koje izbegavate čekanje u redovima koje ponekada može trajati i po dva sata. Portaventura naravno košta, i to čitavih 29e. Disneyland je samo potrebno pitati na ulazu u park. Ovu opciju OBAVEZNO iskoristite ako imate malu decu.

Portaventura ne pravi problem ako imate nešto od hrane i pića u torbama, ali ne preterujte. Disneyland je već druga priča. Zaboravite na unos hrane i vode. Ipak, Disneyland ima niže cene u odnosu na Portaventuru tako da stvarno možete uživati u specifičnim jelima.

Oba parka imaju uređaje za fotografisanje vaših izraza lica na pojedinim voznjama (žao mi je što nisam imala GO Pro kameru). Disneyland ima normalnije cene dok Portaventura i ovde “dere”. Moj savet vam je da ukoliko rešite da se vozite na Shambali, obavezno ponesete vaš lični USB i platite samo prebacivanje snimka. U suprotnom, kada se izračuna cena za USB i cena za snimak, zaboli vas glava i samo se iznervirate jer vam nije palo na pamet da ponesete USB.14813435_10154492222137527_1254675643_o

Oba parka imaju tematske radnje i gomilu suvenira koje naravno morate kupiti na kraju. Tu obavezno preporučujem da prvo sebi uzmete neku od majica iako možda u prvi mah ne mislite da vam treba. Kasnije se ispostavi da je to najlepša uspomena odatle i da ih baš iznosite. Jako su kvalitetne. A igračke… Ubedite dete da prvo sve pogleda pa da onda odluči. Dešava se da je razlika I po par eura u zavisnosti od dela parka u kome se nalazite. Za Portaventura vam savetujem da sve poklone uzimate pri izlazu iz parka, poslednja radnja koja je OUTLET jer ima modele od prethodne sezone. Sve ostalo je isto.

Ukoliko ima jos pitanja, ili je potreban još neki savet – tu sam.

Najbitniji savet – Uživajte u svakom momentu sa vašim detetom tamo jer deca tako brzo rastu i ovo će vam biti jedna od najlepših uspomena.

Comments

comments