U poslednje vreme sam zbog posla redovna na društvenim mrežama i sve više mi smeta tolika količina negativnosti ispod slika, postova i klipova. Imam utisak kao da nije bitno ko je i šta rekao već da se ispod toga ostavi što ružniji komentar. Psovke, kritike i obavezne zamene teza. Kao da svaka tema ima neku kontru i da je uslovljena nekom drugom temom ili problemom. Kada bi počeli da istražujemo i klasifikujemo načine komentara sigurna sam da bi bilo tema za više tekstova.

Ipak, jedna vrsta komentara me već godinama iritira. A to su oni o cenama.

Ima to jeftinije!

Ne vredi to tih para!

Poruči preko Amazona!

Preporučujem xx umesto toga!

Možda je to zbog činjenice da sam u trgovini i uvozu raznih proizvoda u Srbiju decenijama pa sam upoznata sa svim problemima sa kojima se domaći uvoznici suočavaju. Raditi IT i gaming je uvek ovde bio izazov i nekada čak i nemoguća misija, ali se uspevalo. Počela sam da radim u doba St.Ante Markovića, pa je došao Sloba i ratovi, sancije i demonstracije. Domaći uvoznici su se prilagođavali kao kameleoni i pokušavali da uhvate korak sa zakonima koje nekada ni Službeni glasnik nije mogao na vreme da isprati. U početku se lepo zarađivalo, a kupci su bili ti koji su diktirali proizvode koji će se naći u radnjama. Onda su pravila počela da se menjaju. Neke proizvode je bilo nemoguće nabaviti za Srbiju. Cene za nas su bile mnogo veće nego za neke druge zemlje jer nismo mogli da ispratimo količine koje bi opravdale popuste. Sada je, na žalost, situacija takva da su oštećeni i kupci i dobavljači. Uvozi se samo ono što se sigurno može prodati pa je izbor neuporedivo manji. I tu gube svi.

I znam da će većina odmah da kaže kako su krivi dobavljači. Grešite!

A evo i par primera:

Igre – To je oduvek bilo nešto što je bilo najslađe ako se uzme piratski. PC ili konzolne… Što novija igra to je nekako lepše. A da li ste se ikada zapitali koliko je vremena i ljudskih resursa potrebno da se napravi jedna igra? Hit igre se razvijaju godinama. I to nekako treba platiti. Sa jedne strane se kritikuju naši retaileri jer nemaju sve u ponudama a sa druge se juri piraterija. A ako vam se igra dopala, čekaćete nastavak koji isto tako treba da radi gomila ljudi, da neko uveze i da isprati sve procedure. Ako već nemate da kupite igru za D1, sačekajte neku od akcija koje su sada redovne u našim radnjama i bićete skoro na istom trošku a imaćete original. Ovde još moram da dodam i one komentare, kao npr. ispod youtube gameplay-a koji je uradio Supremenexus za Rage2, gde se piše kako je neka druga igra bolja i da nema šanse da se kupi Rage 2. Ko smo mi da govorimo kako je nešto bolje za nekoga kada često nemamo pojma ni šta je najbolje za nas?

Konzole – Primetili ste da je u poslednje vreme jako loš izbor konzola, naročito PS4 u našim radnjama. Mnogi kritikuju uvoznike a nemaju pojma da je jedan od razloga i lošija prodaja u prethodnom periodu i to zbog prodaje konzola iz Madjarske. Ne kažem da pojedinci možda nisu uštedeli novac ali su sa jedne strane pomogli privredu Madjarske a sa druge strane onemogućili dobijanje akcija koje se sprovode na globalnom nivou. Računica je prosta – nema potrebnog prometa pa nema ni akcija. Ukoliko želimo da naše tržište bude tretirano kao bilo koje sa akcijama za Black Friday, Uskrs, Božić, E3 promocije i sve ostalo, onda moramo i da ispoštujemo naše kompanije. Ovde moram da dodam da konzole za sobom vuku i igre i dodatnu opremu pa se gubitak uvećava. A reklamacije su tek priča za sebe… Znam za problem jedne domaće kompanije koja je imala preko 20 neipravnih konzola u garantnom roku ali nije mogla da uradi servis u zemlji jer je u pitanju bio sivi kanal iz Češke. Mi nismo u EU pa nema ni obaveze rešavanja reklamacija robe kupljene u okviru EU. Meni je nekako reklamacija nešto sa čime se ne bih igrala.

Periferije – Pogledajte bilo koju recenziju nekog od domaćih stručnjaka za testiranje komponenti i videćete da ima bezbroj komentara o tome kako je proizvod skup. I onda se daju preporuke nekog drugog brenda ili linkovi za strane sajtove. Meni se pritisak digne na 300 kada čitam neke od njih.

Neigras igrice i eto zdrave kicme! Koj ce mi kurac stolica!_

Šta nam se desilo sa kulturom i vaspitanjem? Ovakve poruke ne ostavljaju deca već odrasli ljudi iza imena i prezimena sa sve slikom. Možda nisi gejmer i ne voliš gejming. Možda ti ne treba gejmerska stolica ali da li ti to daje pravo da psuješ i napadaš one kojima to možda treba? Ako ti nije interesantno, klik na miša i nastaviš dalje. Od kada su ružne reči postale sastavni deo pravopisa i komunikacije? Nekada su roditelji učili decu da govore lepo i da ne psuju a danas je izgleda in davati im primer svojim ružnim ponašanjem.

100 eura je puno,kako nije puno? Odakle nekom detetu koje hoce da pocne sa youtubom para da kupi to..

Prvo, postoje proizvodi za početnike i za profesionalce. To bi bilo kao da nekome ko je tek položio vožnju sa 18 godina date da vozi mercedes. Proizvodi za početnike su uvek jeftiniji i njih uzimate detetu kada izrazi želju da bude gejer, strimer ili sl. Ako se pokaže da ima talenta, da odgovorno igra i usklađuje obaveze i da ima plan za profi karijeru, onda prelazite na profi opremu.

Poruči na Amazonu za 50$

Koliko njih je stvarno poručivalo stvari preko Amazona? Očigledno je da nemaju pojma o taksama i zakonima u našoj zemlji. Dozvoljen iznos pri kupovini je 50e. Znači, 50$ je 44,7 eura + Video Games, Computers, Electronics, Software shiping $4.99 tj. 4.44e + $1.99/lb tj. 1.78e/453gr .

Primer Slušalice 50$ i težine 1,5lb = 50$ + 4,99$ + 3.98 = 58.97$ tj. 52,72e

Iznos je preko 50e pa tu dodajete 3500 dinara za pokretanje carinskog postupka + carina koja je za pakete 10% ali je za uvoznike veća + pdv i dolazimo do iznosa od oko 100e.

Imam par prijatelja koji su deci kupovali SkullCandy slušalice preko Amazona jer nisu mogli da čekaju da uvoznik poruči novu količinu robe. Posle par meseci su im otišli kablovi zbog savijanja pri stavljanju u džep i poručivanje novog kabla bi ih koštalo kao i slušalice. Sva sreća da sam mogla da im pomognem da kablove nabave ovde.

Obrni okreni – da li je povoljnije?

Koji moj da uzmem Logitech miša za 100e kad neće da mi puši? Ima Marvo za 15e isti.

Uz dužno poštovanje Marva, za koji mislim da je odličan odnos cene i kvaliteta, to je kao da poredite mene i neku manekenku Victoria Secret! Ja nikada neću izgledati kao ona a i rok trajanja i performansi nam nije isti. Ako baš hoćete da ih poistovetite, onda prvo treba da ih uporedite. Krenete od pakovanja, pa dizajna, tu je i materijal, istraživanje i rad koji su uloženi u pravljenje perfektnog gejmerskog miša, opcije, osećaj u ruci… Pa na kraju i rok trajanja. To što nam je nešto trenutno nedostižno nije dokaz da ne valja.

Sladak limun i kiselo groždje mi je uvek prva asocijacija.

A kada stavimo IT i gaming po strani, da li je jeftinije isplatljivije za neke druge proizvode?

Fake Louboutin obuća koja se prodaje kao original možda spolja i izgleda kao prava. Na slikama možete izigravati trendseterku ali drage moje, kada se izujete… zasmrdi vam kineska pijaca za sve pare.

Moja ćerka me je godinama kritikovala zbog skupih čarapa dok nije ostala bez svojih koje su se u cugu pocepale 3 para za 5 minuta pred izlazak i bila prinuđena da otvori pakovanje mojih. Nosila ih je i prala mesecima i nikada joj više nije palo na pamet da kupuje jeftine čarape.

Parfemi za 500 dinara su možda ok da ih stavite u torbicu ali ste i sami svesni toga da će „isti“ miris kratko trajati i da će ga zameniti ili znojaž pošto je izvetreo, ili miris alkohola kao baze koji je ostao. Ovde ipak moram da napomenem da u poslednjih par godina naše tržište parfema ima neki bug. Ni parfemi kupljeni u parfimerijama mi nemaju onaj dugotrajni miris kao ranije. Kao da se kod nas uvozi neka druga ili treća linija. Kao svojevremeno što je Valera imala varijantu da uvezete original farbu, original pakovanje sa lošijom farbom ili da vam samo prodaju ime.

Beats slušalice sa pijace imaju znak koji traje dok vas ne uhvati kiša. Svi mi imamo potrebu da nekoga impresioniramo i logo nekog poznatog brenda je prvo što nam padne na pamet ali sa znakom ne kupujemo kvalitet. Na stranu i pakovanje, reklamacija, servis i materijal… Ljudi, uništavate svoj sluh, ili još gore, sluh svoje dece. Isto to radite i kupovinom nekih slušalica od 200 dinara jer toliko imate para trenutno. Sigurna sam da ce vam trajati najduže tri meseca i onda kupujete nove isto tako jeftine. Na kraju godine, kada podvučete crtu videćete da je bilo bolje da ste odmah kupili malo skuplje i kvalitetnije. Ovde definitivno važi ona koliko para toliko i muzike.

Zaru i Primark obožavam ali znam da stvari traju godinu dana. Ovde svesno biram jeftinije ali znam da nije kvalitetnije. Poenta je da je u trendu i da će trajati koliko i taj trend. Ali zato imam Trussardi farmerke preko 20 godina i dan danas izgledaju kao nove.

Primera je bezbroj ali je poenta jedna – nemojte odmah pljuvati ono što vam je trenutno nedostižno. Na žalost, živimo u zemlji koja ima nizak standard. Teško je poplaćati sve račune i dozvoliti sebi i najmanji luksuz ali to nije opravdanje za psovke i napade. Ako nešto trenutno nisam u stanju sebi da obezbedim, mogu o tome da mislim. Uvek ima nekih sniženja pa ću nekada možda i moći.

Nije sramota nemati, sramota je biti nekulturan i bezobrazan.

Ako mislimo da neko treba da nasceni i poštuje onda je osnovno da mi poštujemo i cenimo druge i njihov rad.

A da li je jeftinije isplatljivije – to ostavljam vama da zaključite.

Komentari

Komentari