Nekada torbe ili kofere kupujemo impulsivno. Najčešće su u pitanju one velike promo akcije u hipermarketima nakon kojih se hvatamo za glavu kada shvatimo dok gledamo traku sa prtljagom na aerodromu da su skoro svi koferi isti. Svojim prjateljima uvek savetujem da kupuju kofere i torbe koje će voleti i moći lepo da kombinuju. Svi ti turbo jeftini koferi iz akcijskih lifleta mogu u najboljem slučaju da traju dva ili tri putovanja dok im ne otpadne točak, pukne plastika ili ručka ostane u ruci. I koliko puta samo kažemo nikada više i onda opet uradimo isto?

Kupite kofere i torbe za putovanja tako da Vam traju godinama i budu verni saputnik na istim. Kvalitet, dizajn i garancija ako je moguće. Ali i tada je na Vama da uradite neke stvari kako bi prtljag duže trajao.

Pod pretpostavkom da ste kupili kvalitetan kofer ili torbu, sada je važno da svoj prtljag održavate kako bi zadržao isti kvalitet i još duže trajao. Često se uz prtljag dobijaju uputstva za negu, ali kada se kofer dobro iskoristi, može biti teško pratiti koji je najbolji način da vaš prtljag bude čist.

Evo nekoliko saveta o tome kako najbolje da brinete o svom prtljagu, i kako možete da očistite svoju torbu nakon svakog putovanja.

Najčešće povadimo sve stvari iz kofera i samo ih odložimo u ostavu ili na vrh nekog ormana gde nas ćeka do nekog sledećeg putovanja, zar ne? Malo je potrebno da uradimo da i koferi još duže traju.

Čišćenje prtljaga od mekanih materijala

Kada čistite meku torbu, ili kofer koji ima spoljnji deo od platnenih materijala, važno je da kupite proizvode za čišćenje dobrog kvaliteta, koji su primenljivi za tkaninu vaše torbe, kao što su na primer najlon i poliester. Za kožne torbe trebalo bi da primenite slične principe kao i na drugim kožnim proizvodima.

Za standardne mekane tkanine ovo je pristup koji biste koristili da očistite svoju torbu:

 • Koristite valjak za dlačice da biste uklonili bilo kakvu tkaninu ili meke čestice sa spoljašnje strane torbe. Ili obrišite rukom da biste uklonili male čestice.
 • Pripremite proizvod za čišćenje za svoju torbu. Najbolja opcija je sredstvo za čišćenje tkanine koje se dosta peni kada se nanese, tako da možete biti sigurni da vizuelno vidite gde ste očistili.
 • Pokrijte torbu penastim rastvorom i četkom utrljajte proizvod za čišćenje u bilo kakve mrlje ili mrlje.
 • Ostavite proizvod za čišćenje na torbi prema uputstvima na pakovanju, a zatim uklonite sredstvo za čišćenje prema uputstvima za upotrebu proizvoda.
 • Ako je vaša torba posebno prljava ili joj je potrebno dublje čišćenje, možda ćete morati da ponovite ovaj postupak više puta.
 • Sve komponente torbe mogu se obrisati ili očistiti vodom sa sapunom. Sredstvo za čišćenje tkanine nije primenljivo na ove delove.
 • Stavite svoj prtljag na mesto gde se može prozračiti i zagrejati, da se osuši. Pošto je tkanina, stavljanje na sunčevu svetlost je optimalno jer treba da se osuši na isti način na koji bi odeća.

Čišćenje spoljašnjosti prtljaga od tvrdih materijala

Čišćenje spoljašnjosti tvrdog kućišta je veoma jednostavno i efikasno. Ova metoda bi se primenila na svaki prtljag koji ima spoljašnjost od TPO, polikarbonata, ABS-a, polipropilena ili aluminijuma. Evo korak po korak pristupa čišćenju vaše torbe:

 • Prvo se pobrinite da pripremite odgovarajuću mešavinu za čišćenje za svoju torbu. Tečnost za pranje sudova sa vodom je efikasan proizvod za upotrebu, samo na spoljnoj strani torbe.
 • Nežno obrišite spoljašnjost torbe da biste proverili da li vaš rastvor za čišćenje funkcioniše kako treba (ne ostavljajući nikakve linije). Ako se čini da se čisti na odgovarajući način, oribajte prtljag da biste očistili prljavštinu ili tragove koje ste pokupili tokom putovanja.
 • Kada završite, obrišite površinu prtljaga vlažnom krpom kako biste bili sigurni da su sva područja očišćena.
 • Ako primetite fleke koje nisu skinule sa ovim čišćenjem, alkalni agens kao što je soda bikarbona može biti efikasan u uklanjanju ili smanjenju vidljivosti istaknutih tragova.
 • Na kraju, osušite prtljag tako što ćete obrisati spoljašnjost peškirom i ostaviti torbu otvorenu za vazduh preko noći.

Ćišćenje ogrebotina ili fleka na spoljašnjosti tvrdog prtljaga

Ogrebotine na tvdim torbama i koferima su prilično uobičajene kod redovnih putovanja, jer torbe često dolaze u kontakt sa drugim torbama i predmetima tokom putovanja. Najvažnija stvar koju treba da uradite kada brinete o svojoj torbi je redovno čišćenje spoljašnjosti. Sve što je potrebno je obrisati ih, ponekada sapunom da biste uklonili površinske tragove sa prtljaga. Ako postoji primetna oznaka na spoljašnjosti, pokušajte da je prvo obrišite krpom. Ako je ovo neuspešno, klasičan trik je da istrljate trag gumicom za olovku. Ovo zvuči čudno, ali je uspešan mit turističke industrije. Kada protrljate trag nekoliko puta gumicom, ponovo ga obrišite krpom, ovo će najverovatnije iskoreniti trag ili ogrebotinu. Ova tehnika funkcioniše tako što se ogrebotina ili fleka vraća u prvobitno stanje.

Ako je ova tehnika neuspešna, sa i dalje uočljivim tragom, možda ćete morati da proverite ili popravite torbu.

Čišćenje unutrašnjosti vašeg prtljaga

Evo standardnih koraka za čišćenje unutrašnjosti vašeg prtljaga. Ovo bi važilo i za prtljag od tvrdih i mekih materijala.

Uklonite sve što se može zasebno čistiti, odnosno džepove koji se mogu ukloniti. 

 • Mogu se prati u mašini za pranje veša ili odvojeno ručno.
 • Usisajte unutrašnjost torbe da biste bili sigurni da su uklonjeni čudni delovi koji dolaze sa putovanja.
 • Temeljno obrišite unutrašnjost torbe, uklanjajući sve površinske tragove prljavštine. Ovo se može uraditi mokrom krpom, ali nisu potrebna sredstva za čišćenje da biste izvršili ovo čišćenje površine.
 • Ako smatrate da vam je potrebno dubinsko čišćenje unutrašnjosti, šampon za nameštaj ili sredstvo za čišćenje tkanine može biti dobra opcija. Za ovaj proces morate pratiti uputstva sredstva za čišćenje.
 • Kada je očišćen, ostavite prtljag otvoren da se osuši.

Čišćenje ručki i komponenti

Neki putnici vole da dezinfikuju manje delove svog prtljaga na kraju svakog putovanja. To je zato što ove manje komponente imaju tendenciju da budu više u kontaktu sa površinama koje mogu biti kontaminirane. Na primer, točkovi dolaze u kontakt sa mnogim podnim površinama, a drugi ljudi mogu često da koriste ručke između ispuštanja torbe na odlaganju prtljaga, kako bi je prebacili u traku. 

Za jednostavno brisanje između lokacija, možete nositi krpu od mikrovlakana sa svojim prtljagom ili odabrati da koristite dezinfekcione maramice. Oba su kompaktna, lako se pakuju u vaš prtljag i laka su za upotrebu. Za torbe kao što je ranac gde nema točkova koji bi ga podigli sa zemlje, možda ćete želeti i da obrišete podnožje torbe da biste obezbedili maksimalnu čistoću. Često brisanje ovih komponenti neće izazvati habanje. To je odlična navika i pomaže da vaša torba bude u dobrom stanju. Pored toga, kada se vratite kući, možda ćete izabrati da ove delove temeljnije izribate i operete za održavanje visokog standarda nege za manje komponente vaše torbe.

Standardni rančevi i manje torbe

Pre nego što stavite ranac ili malu torbu u mašinu za pranje veša, obavezno proverite uputstva za negu za više detalja o odgovarajućem načinu čišćenja torbe. Svakako je najbolja opcija protresti i istresti sve ostatke iznutra, potpuno otvoriti sve rajsferšluse, ukloniti sve tvrde okvire koji se mogu ukloniti, pre nego što stavite torbu u mašinu za pranje veša,  ili krenete da ručnoperete odgovarajućim sapunima.

Kada se torba opere, treba je osušiti na vazduhu, sa svim otvorenim pregradama kako bi se osiguralo da nijedan deo torbe ne ostane vlažan. Ako želite da obezbedite da vaša torba ima dug vek trajanja, briga i čišćenje vaše torbe će vam obezbediti da maksimizirate dugovečnost torbe.

Sigurni smo da ćete kada sve ovo pročitate pomisliti “Pa ja znam ovo”. I sigurni smo znate, pitanje je samo koliko nas stvarno uradi sve ovo.

Proizvodi koje ćete koristiti ne treba da budu skupi već da Vama odgovaraju.

Proverite i da li su vam odgovarajuće i najnovije maramice za negu raznih površina koje se mogu naći u drogerijama. 

TUCANO proizvode za sada možete kupiti u Gigatron i Tehnomedia radnjama. Proizvode za negu istih u skoro svim hipermarketima, drogerijama i supermarketima. Putovati možete, nadamo se često i sigurni smo da ćete u TUCANO asortimanu naći pravi proizvod za vas.

Komentari

Komentari