Mnogi od nas svakodnevno provode prilično vremena za svojim računarima, neprestano pritiskajući tastere. Od pandemije se čini da sve više koristimo ovu periferiju. Mnoštvo daktilografskih poslova, kućni radovi, školski projekti, dokumenti koje neko želi da mu otkucamo i šta sve ne. U velikoj meri se oslanjamo na svoje računare i, naravno, tastaturu koja ided uz njih. Tastature se prvenstveno koriste za kucanje, ali zaista mogu mnogo više od pukog kucanja. Uz nekoliko dodatnih funkcija, ono što vaša tastatura može učiniti za vas učiniće da se zaljubite u nju. Kada treba zameniti staru tastaturu, prirodno je da biste se odlučili za istu na koju ste navikli. Ali, s obzirom da se veliki broj tastatura svakodnevno pojavljuje na tržištu, tastatura koju želite možda više nije prava za vas. A i velike su šanse da je vaša stara tastatura zastarela i da više nije dostupna na tržištu (sem ako nije neki Genius model).

Evo nekoliko stvari koje morate uzeti u obzir da biste izabrali savršenu tastaturu koja odgovara svim vašim potrebama (o gejmerskim tastaturama u drugom tekstu).

Cena

U zavisnosti od karakteristika koje imaju, tastature imaju različite cene. Očigledno je da što više funkcija ima, to je skuplja. Potražite tastaturu koja odgovara vašim zahtevima, kao i vašem budžetu. Budite pametni i ne trošite na stvari koje vam zapravo nisu potrebne.

vrsta posla

Dostupne su razne tastature a svaka je dizajnirana sa fokusom na određene karakteristike za posebne namene. Prvo što morate definisati je vrsta posla koji ćete raditi.  Ako vam je računar potreban za kucanje na duže vreme, kupite ergonomsku tastaturu. Radite sa brojevima, nabavite jednu sa numeričkim delom. Vaš posao diktira kakvu tastaturu treba da uzmete kako ne biste nepotrebno platili pogrešnu koja vam nije potrebna.

Tasteri (prekidači)

Obavezno prvo proverite tastere kada kupujete PC tastaturu. Ne želite da završite sa tastaturom koja deluje poput pisaće mašine a što će vam doslovno otežati rad. Proverite i testirajte kako se osećaju tasteri. Postoje tastature koje imaju osetljiv, mekan dodir poput perja, a postoje i druge kojima je potreban dodatni pritisak za unos teksta i rad. Mehanizam koji čini da tasteri reaguju na dodir je switch „prekidač“. Gumirani prekidači, membranski i mehanički prekidači su neki od osnovnih tipova prekidača koje koristi većina proizvođača. Prekidači prave razliku u osetljivosti, nivou buke i udobnosti. Saznajte malo više o njima i odaberite pravu na osnovu toga.

Kompatibilnost

Danas se većina tastatura povezuje sa računarom putem USB portova. Stari PS/2 portovi su skoro zastareli. Bežične tastature se povezuju preko bluetooth-a i pomalo ih je nezgodno podesiti, za razliku od plug and play USB kablovske tastature. Većini tastatura je potreban neki softver instaliran na računaru da bi se koristile funkcijske tastere. Pre nego što je zaista kupite, uverite se da je tastatura kompatibilna sa vašim sistemom.

Žična ili bežična

Obe varijante imaju i svoje prednosti i nedostatke. Bežična konfiguracija izbacuje kabl koji zatrpava vaš sto, ali postoje šanse da ometa druge bežične uređaje. Za igre su poželjne žične tastature, jer bežične tastature obično zaostaju, što ometa igranje. Bežične tastature se napajaju iz baterije, i sa vremena na vreme ih je potrebno napuniti ili zameniti. To povećava troškove. Stoga, većina onih koji žele najbolje od oba sveta preferiraju tastaturu koja podržava i žičnu i bežičnu konfiguraciju.

Dodatni funkcijski tasteri

Da bi ubrzali vaše zadatke, proizvođaći danas izbacuju dosta tastatura sa dodatnim funkcijskim tasterima za pokretanje aplikacija, kontrolu jačine zvuka, upravljanje muzičkim izborom itd. Oni takođe uključuju tastere za upravljanje napajanjem, posebne rasporede karaktera i prilagodljive prečice koje ponekad vrlo dobro dođu. Neke tastature dolaze sa touch podlogom ili mini džojstikom za zamenu miša.

Dizajn

Dizajn tastature čine veliku razliku u vašem radnom iskustvu. Na osnovu dizajna, tastature se mogu grupisati u standardne, gejming i ergonomske. Neki bi tu dodali i slim, mini i retro kao opcije.

  • Standardne tastature su najčešći tipovi. Danas standardne tastature imaju i multimedijalne tastere pored standardnog seta od 104 tastera.
  • Gaming tastature su namenjene igranju igara koje sadrže multimedijalne tastere kao i druge posebne tastere za igranje.
  • Ergonomske tastature dizajnirane su da prirodno pozicioniraju vaše ruke i smanje napor nudeći odgovarajući oslonac za zglob kako bi maksimalizirale udobnost. Sigurno su skupe, ali vrede novca. Odlučite se za ergonomsku tastaturu ako imate problema sa zglobovima.
  • Da li ste pomislili po čemu se sve tastature razlikuju?

Oni koji svoj računar koriste u mraku, možda bi više voleli tastaturu sa osvetljenjem. Oni koji se fokusiraju na mobilnost možda će želeti da dobiju fleksibilnu, sklopivu tastaturu koja ne zauzima puno prostora u torbama. Za one koji su skloni nezgodama, na tržištu su dostupne tastature koje su vodootporne. Za one koji biraju udobnost, tastature split dizajna ili sa odgovarajućom podlogom za odmaranje zglobova mogu biti pravi izbor. Za programere je tastatura sa DVORAK rasporedom bolja od standardnog QWERTY layout-a. Dostupne su i perive tastature za one koji su opsednuti čistoćom. Mnogi proizvođači ugradili su puno pametnih ideja u dizajne svojih tastatura. Izaberite onaj dizajniran koji je idealan da zadovolji vaše zahteve.                           Uskoro i o modelima na našem tržištu.

Comments

comments