Uvek sam bila malo „luda“ kada su u pitanju frizure i boje za kosu.

U vreme popularnosti pevača grupe Kajagogoo, Limahla, ja sam kosu dužine do dupeta ošišala na njegovu frizuru. Mama to nije mogla godinama da mi oprosti.

Prošla sam osamdesetih i ponovo popularne frizure sa jednom stranom obrijanom. Pa sam se igrala pravljenja kockica na toj strani glave. Razne boje. Mini val (sada se neki pitaju šta je to) u hiljadu varijanti. Jedino što nisam uradila, i žao mi je, su šare leoparda po kosi kada je Đuka predlagala da mi to napravi.

Ono što nikako ne želim da uradim je da se ošišam na kratko.

Žensko je žensko sa dugom kosom. To je moje mišljenje i sasvim je ok da ima onih koji se sa time ne slažu. Nekim ženama kratka kosa fenomenalno stoji, ali ja nisam ta žena.

Veliki broj žena se plaši da eksperimentiše sa kosom. Moje prijateljice imaju istu boju kose od kako sam ih upoznala. Kažu da nisu spremne na promene i da je veliki rizik menjati boje. Ja opet, nemam problem da pokušam i da se razočaram, ali se to retko dešava.

Shvatila sam da nam boja kosa stoji različito i da to zavisi od kilaže, godina, šminke ali najbitnije, toga kako se osećamo. Meni nije problem da onog momenta kada shvatim da mi se boja više ne sviđa, odem do radnje, otvorim kalorit sa bojama i uzmem ono što mi je tog momenta najinteresantnije.

Nekada sam boje menjala sa godišnjim dobima a sada se to dešava i češće. I nema nikakve veze sa onim stereotipom da žene menjaju frizuru kada prekinu veze. Moja veza je sa samom sobom.

A posle toliko igranja sa bojama naučila sam sledeće:

Nikada ne slušajte druge kada vam kažu da vam neka boja kose stoji bolje jer je bitno šta vi mislite. Da sa njih 10 razgovaram, svako bi mi rekao drugu boju. Ukusi su različiti a najbitnije je kako se vi osećate kada se pogledate u ogledalo.

Nikada nemojte kupovati boje za kosu u drogerijama! Pakovanja 3 u 1 nisu idealna rešenja i nemojmo se zavaravati da ne štete kosi. O ispiranjima, flekama od boje na majicama i peškirima da ne govorim. Koliko puta vam se desilo da se sa kišom spira i boja po licu? Dobre boje koštaju mnogo više i znam da je to razlog što se večina žena i dalje odlučuje za instant boje. Ali ako izračunate koliko često treba da je stavljate, koliko vam uništi kosu i koliko često treba da se šišate – ja nemam problem sa cenom.

Nisu sve skupe farbe i dobre za vas. Postoje boje koje su pravljene za različita tržišta i neka ih naši uvoznici rade a nisu se dovoljno informisali o svemu. Neke boje vam jednostavno neće odgovarati kao vašoj prijateljici. Da li je u pitanju debljina dlake, način održavanja kose i ste pod nekom lekarskom terapijom ali to zna da utiče na boju kose. Ako vidite da vam ne odgovara, nemojte uporno pokušavati jer nekom koga znate savršeno odgovara. Keune gori kosu. Lisap, Goldwell i Wella imaju savršene boje. L’oreal Majorel i Matrix neguju kosu. Majorel je do pre par meseci bio moj izbor. Nekada se pitate kako je moguće da vam je kosa sve lepša što je više farbate. Sada sam oduševljena Joico Lumishine bojama koje daju sjaj kosi. Neverovatno su prirodne. Kada su u pitanju lude boje, kod kojih jedino nisam bila zelena, i tu mi je izbor Joico iako sam probala desetak različitih brendova. Jedine su koje se mešaju kao tempere sa belom bojom, ili kao ja sa balsamom za kosu, i na glavi vam se pojavi ono što ste smućkali. I traje…

Istražujte i čitajte komentare. Ja volim da čitam kako se dobijaju najnovije trendy kombinacije kose. Dosta je frizera ali i influensera koji nemaju problem sa deljenjem iskustava i davanjem saveta. Naravno, tu su i stranice sa trendovima koji dolaze pa unapred možete isplanirati neke promene.

Moje iskustvo, i ponavljam moje, je da mi je lakše da se farbam sama nego da idem kod frizera. Dešavalo mi se da moram i po par puta da se farbam dok ne postignem boju koju sam želela. Pre par godina sam kupila farbu koja mi je izgledala fenomenalno ali je zahtevala da iz svetle odem u tamnu boju, sa izraslim korenom, i rešila sam da odem kod frizera koji je te farbe uvozio kako bi bila sigurna da ću dobiti traženo. NIKADA u životu nisam izgledala odvratnije!! Pokušala sam još par puta posle toga da ponovo poklonim poverenje frizeru ali sem Đuke i Đžona, i Darka koji nije više u mom kraju, ni jedan nije mogao da isprati traženo. Od tada, odgovorno tvrdim, svojim rukama najviše verujem kada je u pitanju farbanje.

Mogu da štedim na kremama za lice ili pastama za zube, ali NIKADA neću štedeti na preparatima za negu kose! Kosa prva pokazuje ako je ne negujete kako treba. Tu je još i činjenica da sa godinama opada kvalitet dlake, kosa se proređuje i zalisci se sve više podižu. Nisu svi dobri preparati dobri i za vas, kao i boje. Bad Had sam probala 4 pakovanja dok nisam našla ono koje mi odgovara. L’oreal i Kerastase mi skoro svi daju rezultate. Joico mi je prosek. Pureologu je nešto najbolje što sam ikada probala.

Pureology nema kod nas na tržištu I američki je brend. I tamo je malo skuplji ali… Ukoliko obilazite TkMaxx radnje po Evropi, naći ćete ih po 25e na policama. Jedno pakovanje traje godinu dana. Teže je za nošenje ali je nešto siguna sam, najbolje što možete kupiti za sebe.

I na kraju, kada je nega u pitanju, neki kažu da treba piti kolagen. Drugi preporučuju kombinacije vitamin za kosu i nokte a tu su i Biotin kapsule. Sigurna sam da svakome od nas nešto od ovoga odgovara. Moj izbor su Biotin kapsule sa kokosovim uljem koje kupujem preko internet. U periodima kada ih pijem kosa mi nenormalno brzo raste i to zna da nervira, naročito ako se vide sede.

Poenta teksta je – Igrajte se sa svojom kosom kada su u pitanju boje! Život je jedan i ne treba robovati sterotipovima već pokušati da nađemo najbolju verziju sebe. Ali, I kosa je jedna i ako niste milioner koji može sebi da obezbedi transplataciju kose, negujte je!

Comments

comments