Mohito je čini mi se najpoznatiji letnji koktel kod nas. Iznenadićete se koliko ga dobro spremaju u Coffee Dream-u u Krunskoj. Dobar je i kada se dodaju sada popularni Monin sirupi sa ukusom manga (obožavam mango) ili nekog drugog egzotičnog voća (mada je i jagoda odlična). Mohito je poznati kubanski koktel koji je postao popularan zahvaljujući Ernestu Hemingveju koji ga je obožavao.

Caipirinha je do odmora na Zanzibaru za mene bila nepoznato piće. Moj problem je sada što naši barmeni ne vole da ga prave.  Kaperinja je nastala u Sao Paulu. Po jednoj verziji, izmislio je Paulo Vieira, kada su se njegovi radnici razboleli od španskog gripa. Limeta je mešana sa belim lukom i medom, pa je dodavan alkohol kako bi se ubrzalo delovanje. Neko je izbacio luk i med, a dodao šećer i tako je nastalo nezvanično nacionalno piće Brazila.

Istorija Mojitoa nije toliko jasna. Najpopularnija informacija je da potiče iz restorana-bara pod nazivom „La Bodeguita del medio“ u Havani na Kubi. Veruje se da su piće stvorili afrički robovi koji su radili na kubanskim poljima šećerne trske, a koje su jednostavno stvarali od alkohola u šećernoj trsci. Međutim, još jedna priča seže u 1500-te kada je sir Francis Drake sleteo u Havanu, a njegova posada patila od dizenterije i skorbuta. Lokalni južnoamerički Indijanci u to vreme koristili aguardiente de cana, listove mente i sokove od šećerne trske kao i sok od limete za pravljenje tonika za olakšanje stanja posade. Mojito je verovatno naziv izveden iz reči „mojadito“ što znači „malo vlažno“ i začina na bazi kubanskog kreča „mojo“. Ako odete u Havanu, neki od hotela takođe dodaju gorčicu Angostura kako bi umanjili slatkoću pića, a šećer u ledu se često koristi kao zamena za šećer od trske. Neki čak koriste šećerni sirup za umanjenje ukusa slatkoće. U današnje vreme ljudi ponekad koriste limun umesto lajma, a postoji i Rose Mojito za koji se koristi alkohol sa ukusom ruže.

Za one koji nikada ranije nisu čuli za Caipirinha koktel, prvo što pomisle kada ga vide, a ne probaju, je da je to Mojito. Caipirinha deli toliko sličnosti sa popularnim koktelom. Piće se služi sa lajmom i ledom, ali u kraćoj i široj čaši, umesto tipičnog Mojita koji se služi u visokoj staklenoj čaši. Ova dva koktela su vrlo slična sve dok ih ne okusite!

Istorija njenog nastanka kaže i da je izvedena iz specifičnog likera Cachaca. Pošto se pravi i od šećerne trske, mnogi ga pogrešno zamenjuju sa rumom. Međutim, veoma se razlikuju. Rum se pravi od melase, koja je tamno smeđe boje i ima konzistenciju poput nusproizvoda sirupa stvorenog u procesu rafiniranja šećera. S druge strane, Cachaca se pravi od sveže presovane šećerne trske koja se naziva „grožđe“. Stvarni nastanak Caipirinhe definitivno ostaje nepoznanica a još jedna od varijanti je priča da je piće izumeo farmer u regionu Piracicaba tokom 19. veka kao lokalno piće za njihove visoke standarde i zabave, jer odražava jaku kulturu šećerne trske u regionu. Koja god varijanta bila tačna, koktel je odličan!

MOHITO :

 • sok pola limete
 • 8-9 listića nane (manji, okrugli)
 • 2 kašičice šećera, može muscavado (tamni)
 • 50 ml belog ruma
 • 1 dcl soda vode, ili mineralne vode
 • led, kocke ili usitnjeni
 • limeta za ukrašavanje
 • nana za ukrašavanje

  U visoku čašu stavite sok od pola limete, listove nane, šećer. Drvenim tučkom blago uvrnuti nekoliko puta listove nane, kako bi ispustili aromu, ne prejako. Nakon toga dodati 50 ml belog ruma, kockice leda, ili mrvljeni led do dve trećine čaše, nekoliko puta promešamo sastojke. Dodajte soda vodu (mineralna voda) do vrha čaše, promešajte još jednom. Dekorišite čašu  kriškom limete, grančicom nane i poslužite sa jednom ili dve deblje slamčice. Kada koristimo tamni šećer mohito će biti mutnije boje, ali i ukusniji.

 • 1 limeta
 • 2 kašike šećera (ako može od sećerne trske)
 • 2 čašice – 100ml pinge (kasase)
 • 4 kocke – 100ml sitnog leda
Limetu dobro oprati i narezati na kriške.
U čašu staviti šećer, limetu i gnječiti sve dok se ne ispusti sok i šećer se ne otopi. Dodati Cachaca ili beli rum i nastaviti gnječiti da se još više soka od limete iscedi. Na kraju dodati i led.
Mojito Caipirinha
– Pravi se sa Rumom – Pravi se sa Cachaca sirupom
– Listovi nane – Listovi nane
– Servira se u visokoj čaši – Servira se u okrugloj čaši
– Potiče sa Kube – Potiče iz Brazila

Obožavam oba koktela ali kako je Mohito lako naći u svim kafićima i restoranima, dok čak i oni koji u cenovnicima nude Caipirinhu nikada nemaju sve sastojke, ja ću ih podeliti na ONAJ ZA IZLAZAK SA DRUGARICAMA i ONAJ KOJI SPREMATE KADA VAM DOĐU DRUGARICE.

Koji je po vama bolji od ova dva koktela?

Comments

comments