Iako se situacija sa količinama grafičkih kartica u prodaji čini sve normalnija, cene ostaju iste i nema najava da će se tu neke stvari ove godine promeniti.

Dok su prošle godine neki youtuberi kritikovali domaće distributere i najavljivali sniženja cena kompomenti. konkretno grafički kartica, ja sam pisala i govorila o tome da su takve najave neosnovane. Jedno je ono što želimo, a drugo je realnost. Razumem da i daje nekima nije jasno zbog čega su cene toliko skočile, i skaču i dalje. Ipak, ponekada bi trebalo da se dobro informišemo o svemu pre nego rešimo da nekoga kritikujemo i napadamo. Svaka izjava na društvenim mrežama i platformama nosi deo odgovornosti ukoliko ste influenser. Iako u poslednje vreme naziv “istraživački novinar” nema ono vrednost koju je imala ranije jer je skoro svako koristi za iznošenje nekih svojih razmišljanja, bez imalo utrošenog vremena da stvarno istraži pozadinu svega, postoji odgovornost, pa čak i kada nekome kažete da sačeka sniženje a on umesto toga doživi poskupljenje. Istraživačko novinarstvo tako lepo zvuči kada to izgovorite ali sa sobom nosi ono što je nekima teško da urade, da stvarno nešto istraže. Iznošenje mišljenja nije istraživačko novinarstvo. Zato, pre nego nekome date savet šta da uradi, ili ne uradi, proverite sve informacije umesto da slušate sami sebe kako pametno zvučite. 

Sredinom prošle godine, postojale su pozitivne indikacije koje su sugerisale da bi cene grafičkih kartica mogle postepeno da padaju. Međutim, to očigledno nije ispalo onako kako se očekivalo i najnoviji izveštaji pojedinih stranih medija pokazuju da se opšti trend visokih cena nastavio i u 2022.  

AMD beleži blagi pad, dok su cene Nvidije su ostale gotovo nepromenjene . Prosečne cene kartica su i dalje skoro duple na +89% i +85% iznad nivoa nekadašnjih prosečnih cena.

Izveštaj koji je objavio 3DCenter je pripremljen korišćenjem podataka od najvećih nemačkih prodavaca kao što su Mindfactory, Caseking, Computeruniverse i drugi, i samo za AMD i Nvidia kartice trenutne generacije, tj. Radeon RX6000 (RDNA 2) i Nvidia GeForce 3000 serije (Ampere). 

Sigurno primećujte još jedan zabrinjavajući trend na ovom grafikonu. Tokom četvrtog kvartala 2021. godine, od oktobra do početka decembra, došlo je do značajnog poboljšanja dostupnosti kartica. Međutim, cene su, umesto da padaju, zapravo porasle što ukazuje na to da kraj nestašice čipova, koji se očekuje oko 2023. godine, možda neće doneti niske cene GPU-a koje priželjkuju mnogi igrači. Umesto toga, čini se da su cene grafičkih kartica skoro savršeno u skladu sa cenama Ethererum-a. Mnogi polažu nade u to da bi  predstojeći Intelovi ARC GPU-ovi konačno mogli da daju tržištu toliko potrebnu promenu.Ali…

Nestašice i dalje traju. Transport robe iz Kine je i dalje nenormano skup. Priča se o uvođenju specijalnih taksi na robu iz Kine u EU a kod nas je i dalje na snazi povećana carina na robu sa Tajvana. Biti optimista u ovoj situaciji je malo teško. Ja i dalje stojim iza toga da je bolje kupiti ono što vam je potrebno nego čekati sniženje cena. Pitanje je da li će i kada sniženja biti ono što su nekada bila.

Comments

comments