Milan Miličić M.ScMilan Miličić M.Sc BRANDopedia – Management Training Center

Osnovao ga je Louis Vuitton, tačnije, koferima koje je pravio je dao svoje ime, kako bi bili prepoznatljivi.

U to vreme, koferi nisu bili kao danas, mali i praktični, već su bili velikih dimenzija i od pravih prirodnih materijala, drvena konstrukcija presvučena pravom kožom. Pravi kofer, mogao je da ima samo bogati sloj društva… Sa druge strane, koferi su morali da budu velikih dimenzija, kako bi recimo u njih mogle da stanu haljine (sa ogromnim krinolinama…), pa posebni koferi za šešire ili cilindre za dame i gospodu…

Louis se prvi setio i napravio je kofer dimenzije koji može da prođe kroz vrata na vagonu. Tada su sva putovanja obavljana vozovima osim onih u lokalu koja su mogla i fijakerom da se obave. Takođe, Louis je prvi na tržište plasirao i kofer koji i kad padne u vodu, unutra stvari ostaju suve… Ovo naravno nije tačno ali je dobro zvučalo kao reklama i preporuka.

Već u ovom periodu, njegovi koferi su bili najkopiraniji u Evropi, kao uostalom i danas. Kako bi izbegao kopiranje, tačnije doskočio onima koji su to radili, na svake dve godine je počeo da menja dizajn svojih kofera, a već 1889. godine je otvorio svoju prvu prodavnicu i u Londonu. Posle smrti oca, posao je nasledio njegov sin George Vuitton, koji je imao ideju da napravi internacionalno poznat BRAND i kompaniju. Godine 1893. je sa svojim proizvodima učestvovao na Svetskoj izložbi u Čikagu, kada je i za simbole uzeo skup od nekoliko japanskih simbola (u to vreme je sve što je dolazilo sa “orjenta” bilo veoma modern).

Godine 1911., već su bile otvorena prodajna mesta u nekim od najprometnijih gradova sveta: Pariz, London, New York, Washington, Bombaj, Aleksandrija, Buenos Aires…. Mnogi zameraju ovoj kompaniji jer je za vreme Drugog svetskog rata, potpomagala vladu maršala Petena, koju je postavila nemačka okupatorska vlast. Tek posle ovog perioda, LV je počeo da proizvodi novčanike i ženske tašne.

Kao i uvek, nameće se pitanje, Kako “tradicionalan” BRAND da drži korak sa savremenim trendovima, a da zadrži svoj glamur, karakteristike, nivo…?

Ko razmišlja, nađe rešenje… Šta spaja organizacije i BRAND-ove kao što su FIFA, Roland Garros, Vebb Elise, Davis Cup, Americas Cup pa i igricu Laegue of Legends?

Da li ste znali da se od 2010. godine, trofej koji osvajaju svetski prvaci u fudbalu, prenosi u Louis Vuitton posebno napravljenim koferima? 

Prelepa futrola prekrivena titanijumom, dizajnirana je i ručno napravljena u radionicama ovog BRAND-a u Asnieresu u Francuskoj. Zamišljena je kao inteligentno pakovanje za prevoz i prikazivanje pehara koji teži 6,2kg 18 karatnog zlata i malahita. Ovim gestom, LV nastavlja svoju povezanost sa visokim članovima društva, od kraljeva, pisaca, istraživača do najprestižnijeg fudbalskog trofeja na svetu.

Pogađate da se trofeji za čuveni Roland Garros, American Cup, Devis Cup, Svetsko prvenstvo u ragbiju, prenose i čuvaju upravo u LV posebno dizajniranim I ručno izrađenim koferima…

Ipak, najveću konekciju tradicije i savremenih trendova, opisuje saradnja između kompanije LV i kompanije Riot Games, kad su osmislili kofer za trofej svetskog prvaka u najpopularnijoj igrici na svetu, League of Legends.

Kombinujući tradicionalni savoir-faire i ultra moderne visokotehnološke elemente inspirisane svetom League of Legends, jedinstveni kofer sastoji se od pet ultra moćnih LED dioda. Opremljen je mehanizmom razvijenim da omogući automatsko otvaranje i zatvaranje ploča, kao i podizanje pehara. Razvijen je u nekoliko faza a za njegovu realizaciju bilo je potrebno oko 900 sati istraživanja, razvoja i proizvodnje koji su podrazumevali više od 25 ljudi

Tradicija, prestiž, glamur… u saradnji sa novim trendovima… Louis Vuitton.

Comments

comments