Kianu je bio, učestvovao i otišao. Svi smo ljubomorni na Novi Sad ali definitivno jedva čekamo da vidimo kako će izgledati Matrix svet u novoj igri. Game Award donosi trejler a red je i da se sumiraju utisci o do sada objavljenim Matrix igrama, tj. igrama sa matrix tematikom.

The Matrix Resurrections i The Matrix Awakens nesumnjivo inspirišu dugogodišnje fanove da se prisete prošlih iskustava sa franšizom koja definiše žanr. Ali više od jedne decenije je prošlo od poslednje pa se pitamo šta su ove igre ponudile fanovima, i da li i dalje izdržavaju napade konkurencije u 2021.? Dok Enter the MatrixThe Matrix: Path of Neo i The Matrix Online možda nisu za svakoga, ono što one nude je vredno bar spominjanja, a neke od njih su najavile i ono što je sada osnova toliko godina kasnije. 

Enter The Matrix

Enter the Matrix je bila prva video igra koja je objavljena za franšizu i mogla se igrati naPC, Xbox, GameCube i PlayStation 2. Igra, koju su napisale i režirale sestre Wachowski , prati Niobe i Ghost-a u avanturi koja ih vodi do ukrštanja puteva sa Neom i Morpheusom. 

 Iako sadrži neke live-action scene u kojima su Jada Pinket Smith i Anthony Wong koji ponavljaju svoje uloge, igra je i dalje tradicionalna akciona igra u trećem licu. Što se tiče kontrola, igrači mogu da izvode vratolomije slične onima u filmovima, zajedno sa igrom oružja, mecima i borilačkim veštinama. Igrači takođe mogu da kontrolišu Niobinu lelicu, Logos, da bi izbegli mašine. Enter the Matrix se često smatra osrednjim ostvarenjem jer kontrole nisu savršene, a igrači su radije igrali kao glumci iz filmova. Imajući to u vidu, priča igre nudi dosta toga fanovima.

The Matrix Online

U režiji The Wachowskis, The Matrix Online preuzima koncept Matrix sistema i daje ga igračima. Tu stvarni ljudi mogu ući u simulirani svet kao sopstveni likovi u naslovu koji je opisan kao nastavak priče. Igra je objavljena 2004. godine i predstavlja MMORPG koja omogućava igračima da kreiraju svoje likove.

 Mogu i da biraju klase, učestvuju u misijama i priključuju se različitim organizacijama.  Dok The Matrix Online ima standardne MMO rasporede, ideja da se živi u Matriksu u svetu kanona prodaje priču. Što se tiče kontrole, igrači mogu da pređu sa pucnjave na borbu sa mecima ili borilačkim veštinama. Nažalost, iako je igra bila zabavna, nedostatak podrške i prosečne recenzije su doveli su do zatvaranja servera igre 2009.

Od tri do sada objavljene igre, The Matrix: Path of Neo iz 2005. nudi sve što fanovi mogu da traže u igri. Tu je mogućnost kontrole One. Path of Neo nije produžetak serijala, već se ponaša kao najveći hitovi filmova koji sadrže neke od Neo-vih najuzbudljivijih borbi. Međutim, igra takođe proširuje ponudu uz svoje ključne filmske trenutke. 

Na primer, u filmu, Neo uzima crvenu pilulu kada sretne Morfeusa, ali u igri igrači mogu da izaberu plavu pilulu kada imaju izbor. Način borbe je takođe bio veoma napredan za to vreme, nudeći borbene kontrole slične onima koje koristi Batman: Arkham Asilum. Ali mešanjem akcije sa odličnim kontrolama oružja, igrači mogu da se bore protiv mnogih neprijatelja, čak i da se bore protiv hordi agenata iz The Matrix Reloaded. Zbog ovih kontrola, kritičari su rekli da igra ima mnogo toga da ponudi, ali da je ograničena tehnologijom svog vremena.

Matrix igre su bile daleko od savršenih, ali ono što nude u inovacijama i pripovedanju čini naslove vrednim igranja, posebno za hardcore fanove. Iako im je ovih dana teško (i, u slučaju The Matrix Online, nemoguće) pristupiti im, ove igre i dalje zauzimaju važno i zanimljivo mesto u istoriji franšize, i daju fanovima razlog da se unapred raduju The Matrix Awakens i onome što “naš”  Unreal Engine 5 donosi.

Comments

comments