Režiser, umetnik, hedonista, kolumnista, analitičar… Gorčin Stojanović je definitivno osoba čije savete i mišljenja treba saslušati i poslušati. Evo i njegovih odgovora na naša pitanja o putovanjima.

Gde otići na produženi vikend ovog meseca?

Vreme je promenjljivo – zato valja ići u pouzdano sunčane krajeve ili takve u kojima kiša deluje kao glamurozni dodatak, a ne vremenska nepogoda. I zato – Italija. Još tačnije: Rim.

Koji TUCANO model je idealan za put u Rim?

U zeleni TUCANO Iron trolley staviti udobne patike i knjigu, to je obavezno.

Sve ostalo – po volji.

 

Šta obavezno posetiti?

Ako je vreme lepo – Trastevere, noću, kafei, restorani. Danju Pjaca Navona i Del Fjore, naravno, dok je još pijaca aktivna.

Kupiti gvančale, svinjske obrazine u biberu, za pravu karbonaru. Ako pada kiša – trk u Vatikanske muzeje, Sikstinsku kapelu i crkve Sv. Petra. 

Knjiga koju treba poneti sa sobom?

„Mediteranski brevijar“, Predraga Matvejevića. Ili Crnjanskog „Kod Hiperborejaca“, s naglaskom na delove koji se tiču Rima, dakako.

Telefon koji najbolje slika?

Galaxy NOTE 10+. Moj izbor već dve, tri godine.

 

Slušalice koje nosite?

JBL Wave 100 TWS. Po meri čoveka.

Film koji bi trebalo pogledati pre puta?

Film, zapravo – dva: „Praznik u Rimu“, sa Odri Hepbern i Gregori Pekom, i Felinijev „Sladak život“, sa Mastrojanijem i Anitom Ekberg u fontani.

 

Pet pesama koje predlažete?

Volare“, Modunjo, jer do Rima ćete leteti. „24.000 Baci“, Andrijano Čelentano, jer je Rim za zaljubljivanje. „L’Arca Di Noe“, Serđa Endriga, jer ćete se u Večnom gradu pitati – kud plovi ovaj brod naših života? „Gabrijela“, Arsena Dedića, zato što se nalazi na njegovoj „Rimskoj ploči“, a još više zato što se nikad ne zna u kom se kafeu može zateći „ženu-cvijet“. I na kraju – „Felicita“, AlBana i Romine Pauer, jer ćete biti srećni u Rimu..

Šta je ono što treba obavezno poneti?

Rekoh: udobne patike i naočare za sunce. I dobro raspoloženje. Mada, ono će vas tamo zateći, ako i odete tužni

Comments

comments