Znate ono “Nije bitno koliko si puta pao, već koliko si puta uspeo?

Ok, zvuči kao jedna od onih motivacionih izjava ali je nešto što jednostavno opisuje Sem Edelmana.

Sem Edelman je još jedan brend koji je nemoguće naći u našim radnjama a koji ja obožavam!

To je čovek koji je postizao i gubio i po vise puta. Prodao je svoju liniju obuće inspirisanu jahanjem Ralph Lorenu. Bio je ko-osnivač Kenneth Cole kompanije a i zamislio je i pokrenuo deo za proizvodnju obuće u Espritu. Svoju kompaniju Sam&Libbzy je otvorio 1991 i prodao uz gubitak. Digao je ruke od obuće i okrenuo se svojoj farmi konja i pomislio da se nikada više neće baviti cipelama. Ipak, užasna nesreća na jahanju ga je naterala da shvati da nije završio sa cipelama, ali ni cipele sa njim. I sva sreća da je tako.brown_shoe_042314_rudd_029_cropped-bw

Ideju o pokretanju obuće inspirisanu jahanjem (po kojoj je Ralph Loren i postao poznat) je dobio posle pada popularnosti kože aligatora, iguane i pitona 1970 godine. Firma njegovog oca koja se bavila obradom i bojenjem kože je samim tim gubila na zaradi. Rešio je da batali porodični biznis i okrene se kupovini i prodaji konja. Tadašnja devojka mu je pričala o tome koliko su detalji odeće za jahanje zanimljivi pa je uzeo da zbog nje napravi kolekciju. Tada je i njihova fabrika propala.
Pozvao je Kenneth Cola, koji je radio u Candie’s i počeli su saradnju. Ubrzo su shvatili da je firma mala za obojicu i on prelazi u Esprit i pokreće liniju obuće.

1987 prodaje svoje konje i sa ženom, Libby, pokreće firmu koju prodaje 1996.
a_3x-horizontal

Posao sa cipelama je po njemu prošlost do 2001 kada pada sa konja i ostaje vezan za krevet više od 9 meseci. Za to vreme, ćita sve moguće magazine shvata da žene sve više para daju na obuću i da postaje sasvim normalno upariti krpice od po 10$ sa cipelama od par stotina dolara. Tada shvata da bi najbolje bilo da pokrene proizvodnju obuće koja će izgledati „kao milion dolara“ ali će koštati mnogo manje. Pravio je greške na početku ali je sve vise kompanija kupovalo njegove cipele za svoje prodavnice.

2012 kupuje nazad svoju kompaniju Sam&Libby i kaže da je njegova vizija da svi uživaju u njegovim cipelama.

Zanimljivo je da i danas kada vidi nekoga da nosi njegove cipele, priđe i predstavi se.
Meni bi bilo drago da ga upoznam jer uživam u nošenju njegove obuće. Neverovatno je sexy i udobna.

Poslednje dve godine je počeo sa prodajom krpica i kvalitetnog nakita i tu je po meni odličan kada su u pitanju mantili i jakne. Imam ih par komada i uvek me pitaju gde sam ih kupila.

Za sada, na žalost, samo preko amazona ali se nadam da će neko ovde imati dovoljno sluha i inicijative da krene da uvozi ovaj brend.

UPDATE 2020. – Cipele ovog kreatora se mogu naći u našim radnjama. Izbor nije veliki kao preko, ali je sasvim dovoljan da žene mogu da pronađu savršeno dizajnirane i udobne cipele, beverovatno ženstvene,

Comments

comments