Tekst 25 Danica Manojlović | 15.06.2018. | 12:19

(VIDEO) OVA MAMA JE GEJMER: Nikada nije kasno za gejming! Kolumna Danice Manojlović

HI-TECH         1

Pre par nedelja sam snimala emisiju sa jednom predivnom ženom. Ženom koja je mnogima u ovoj zemlji donela sreću. Ženom koja je otvoreno na početku razgovora priznala da nema iskustva i znanja o gejmingu. I ja joj skidam kapu!

Suzana Mančić je bila iskrena, i sigurna sam da je bila iskrena i kada je rekla da želi da zaigra neku igru i vidi šta je to što privlači toliko ljudi širom sveta. Ta otvorenost je ono što fali današnjim roditelljima. O tome sam pisala, ali sam se i uverila i snimila prošle nedelje u Nišu.

Gostovanje youtube zvezde u predstavljanje gejming periferija brenda iz Holandije. Pozvali su me i otišla sam da porazgovaram sa roditeljima koji žele da saznaju više o gejmingu. Na žalost, roditelja je bilo malo ali su deca ispunila radnju. I pričali smo o igrama koje igraju, šta je to što ih privlači i kakav je odnos roditelja prema gejmingu. Oni su toliko otvoreni i iskreni, i toliko žele da ih neko sluša.

Na pitanje da li igraju igre, svi su podigli ruke.

Dvoje je imalo zabranu roditelja a svi ostali su rekli da ih niko ne ograničava u vremenu koje provode za računarom.

Promo

Na pitanje da li roditelji igraju igre sa njima, odgovor je bio NE. A gromoglasno su odgovorili sa DA na ono o tome da li bi voleli da se roditelji igraju sa njima. Čak i oni koji su već ušli u pubertet. I rekli su mi da su zvali roditelje da se igraju zajedno, ali da je odgovor bio NE. Razlog roditelja je bio da nemaju vremena i da se ne razumeju.

Prosto i jednostavno, sve ono o čemu pišem a zbog čega me neki kritikuju.

I da li je neznanje razog da nešto ne prihvatamo?

Zar nismo mi ti koji decu teramo da uče i govorimo kako moraju da rade i trude se da bi postigli nešto u životu? Pričamo im kako treba da budu otvoreniji sa nama, zameramo društvene mreže i internet a kada požele da nas puste u svoj svet, zatvaramo vrata neznanjem.

Promo

Ljudi, igranje je jedostavno i treba da bude zabava.

Ako Suzana nema problem da pred gledaocima ne samo u Srbiji, već i u regionu prizna da želi da nauči i vidi zašto je gejming u trendu, šta roditelje sprečava da nauče nešto od dece?

Leto je, dani su duži i sigurna sam da svako od nas može naći bar pola sata dnevno da odigra nešto sa detetom. Izbor igara nikada nije bio veći pa čak možete i izabrati neku koja vam više odgovara. Oni će se već prilagoditi jer žele da pričaju i pokažu šta znaju. Fudbal možete i igrati, a ne samo gledati. Košarka, strategije koje vaš teraju na razmišljanje, avanture, vožnje ili dobri stari Mario…

Ovu nedelju je nekima obeležio početak fudbalske groznice a nekima sajam E3 u Americi. Potvrđeni su datumi izlaska nekih dugo očekivanih naslova a izdavači su se potrudili da naprave prave pozorišne predstave kako bi predstavili igre. Ono što je po svima najupadljivije je Walking Dead . Zombiji koji vas napadaju kako u halama, tako i na ulicama. Iskreno, to je ono što bih volela da vidim kod nas. Ne štandove na kojima stoji papir sa naslovom igre, ili distributeri kojji se pojave samo da bi se pojavili (sa pojedinim časnim izuzecima). Sigurna sam da zaslužujemo i mi da vidimo kako to izgleda u nekim drugim zemljama. I nadam se da će se tu neke stvari promeniti. A onda možda krenemo svi da se više igramo…

Comments

comments