11:02 HI-TECH Danica Manojlović|26. 10. 2018.

OVA MAMA JE GEJMER! Danas je petak – 26. Oktobar! Kolumna Danice Manojlović

Odmah da se razumemo, pisati o nekim drugim dešavanjima a ne o igri koja danas izlazi je nemoguće. Svi gejmeri, pa i oni koji tek ulaze u svet igara znaju šta se danas dešava. I zato će današnji tekst biti kraći nego obično

Ja neću pisati o tome da igra  ima perfektnu grafiku i da je dobila najbolje ocene svih mogućih sajtova, magazina i poznatih gejmera. Mali je broj srećnika koji su igru mogli da testiraju pre zvaničnog izlaska. Oko nje je bila gomila nedoumica a dan objavljivanja je pomeran više puta. I dok neki čekaju u redu da se otvore vrata par retailera koji imaju zvanične primerke u radnji, ja ću napisati par stvari oko ove igre koji su meni interesantni.

Ovo je prvi put da je jedan publisher rešio da pokuša da stane na put sivim kanalima i kopijama. Verovali ili ne, firma je zaposlila ceo tim ljudi koji je za zadatak imao pravljenje specijalizovanih reklama i banera prilagođenih sajtovima kompanija koje su dobile odobrenje da ovu igru prodaju u svojim radnjama. To je u praksi izgledalo kao jedna nepregledna tabela sa nazivom firme i nemanom objave sa dimenzijama, prevodima I tačnim datumima objave. I samo je ono što taj tim napravi moglo biti postovano. Na dnevnom nivou su zvali i slali opomene onima koji nisu izmenili oglase na vreme ili nisu ispoštovali neka pravila. Na zvaničnom sajtu ste mogli naći informaciju o zemljama, formatima i retailerima koji mogu da prodaju igru. I najbitnije u Srbiji je odobrena prodaja specijalnih izdanja koja nisu osvanula na policama u nekim zemljama u okruženju!

I verovali ili ne, ovo je prvi put ove godine da jedan veliki hit možete naći u našim radnjama u isto vreme kada se igra pojavljuje svuda u svetu! Možda nekima ovo nije bitno ali je svakako veliki korak kada je gejming u Srbiji u pitanju.

A da li će se neki od najbitnijih publishera, uključujući i ovog, pojaviti na ovogodišnjem GamesCon-u neka za sada ostane tajna. I tema za neki sledeći tekst.

Ovogodišnji GamesCon će pokušati da promeni neke stereotipe kada je gejming u pitanju i da pored zabave pruži i dosta edukacije i informacija.  Sada već mogu da kažem da ću biti tamo da pokušam da odgovorim na sva pitanja roditeljima koji imaju nedoumice oko gejminga.

Informer je prošle godine shvatio potencijal gejminga i video koliko je to tabu u našem društvu i tako je nastala ova kolumna. I ne samo da ćemo proslaviti godišnjicu ove kolumne sa sve tortom, već ćemo probati da odgovorimo na sva vaša pitanja.  

I da napomenem na kraju, dobro razmislite ako vam dete traži da mu kupite igru o kojoj sam pisala. Namenjena je starijima od 18 godina i molim vas da je ne kupujete detetu ako ide u osnovnu školu!

Kažite mi jasno I glasno NE i uzmite neku od fenomenalnih igara namenjenih celokupnoj porodičnoj zabavi I uživajte u vikendu I odmoru.

Comments

comments