Informer 24. 08. 2018.

OVA MAMA JE GEJMER: GAMESCOM! Kolumna Danice Manojlović

GamesCom 2018 je ne samo do sada zabeležio rekordnu prodaju karata već i proslavio deset godina svog postojanja. Ova neverovatna gejmerska konferencija se odžava na Sajmu u Kelnu, u Nemačkoj. Učestvuje preko 50 zemalja a broj izlagača i posetioca se meri stotinama hiljada

Za razliku od E3 koji služi za prokazivanje noviteta i kako neki kažu, trošenje fondova, GamesCom je više okrenut krajnjim korisnicima i jačanju veza sa njima. Posetiti štand developera omiljene igre i osvajanje nekog od poklona je doživljaj koji neki čekaju mesecima.

Prvi dan sajma je zatvoren za publiku i tada se organizuje najviše sastanaka poslovnog tipa koji služe za pravljenje planova oko promocija i prodaje budućih hitova. Naravno, podnošenje izveštaja o stanju na tržištu, aplikacije za fondove i slično su obavezne.

Ono što je meni bilo najinteresantnije ove godine je predstavljanje developera pojedinih zemalja. Same vlade su prepoznale video igre kao isplativ posao i stale iza svojih publishera. Tako ste imali stand UK pod organizacijom UKIE koji je predstavljao preko 70 firmi uključujući i više nego poznati T2. Dođete do ulaza, sačeka vas između ostalog sam CEO UKIE kompanije Dr Jo Twist, meni inače poznata po tome što je polomila jezik pokušavajući da izgovori moje prezime na dodeli MCV nagrada u Londonu u Maju, i odvede vas do firme sa kojom imate sastanak. Sam štand je odisao engleskim šmekom pa ste pored zastavica i šešira imali pravi mali sajam sa sve posluženjem, klupama pa i šećernom vunom. Iako mi šećerna vuna do sada nije bila asocijacija na Englesku, od ovog GamesComa će biti.

I veliki brendovi za periferije su se organizovali i napravili svoje Media Point delove gde su svi imali jednake prostore za sastanke i promocije proizvoda velikim retailerima. Iskreno, meni je to bilo baš čudno obzirom da znam koliko su do sada neki brendovi investirali u prikazivanje noviteta. Ili ih možda ove godine i ne planiraju kao obično, ili su shvatili da su krajnji kupci ti koje moraju impresionirati.

Drugog dana, sa ulaskom regilarnih posetilaca, videlo se već ko je ko u gejmingu i ko ima najbolje promocije. Pokloni, muzika, poznati eSport igrači, automobili i oružje… Verovali ili ne, čak je i Nemačka vojska rešila da se približi posetiocima i pokaže svoje novitete u okviru predstavljanja borbenih igara. Ja sam uspela da se popnem u vojni transporter i saslušam dečka koji je služio u Avganistanu kako na perfektnom engleskom objašnjava sve tehničke mogućnosti istog. Na moje pitanje otkud ideja da urade tako nešto sam dobila odgovor da je GamesCom idealno mesto da pokažu svoje mogućnosti i približe se mlađoj populaciji u svojoj zemlji. Kapa dole za ideju!

GamesCom me je iznenadio malim brojem cosplayera. Imajući u vidu posećenost našeg GamesCon-a i raznovrsnost kostima, očekivala sam mnogo više. Kostima je bilo na štandovima za prodaju (kojih kod nas inače nema) ali na ljudima, ne.

O igrama i periferijama koje su predstavljene ja neću sada pisati i verovatno ću to ostaviti ljudima koji su za to mnogo stručniji. Sam sajam je posetio veliki broj naših novinara i sigurna sam da će oni o tome imati detaljne tekstove. Tu su bili i naši youtuberi i gameri i uživala sam svaki put kada nekoga od njih sretnem jer počinju da stiču veliku naklonost stranih kompanija.

Ipak… moj drugi dan sajma je biti upamćen po vesti koju sam dobila iz Beograda i zbog koje sam se rasplakala od sreće:

Dušan Srbljak, glavni urednik i osnivač PCAXE portala i Youtube kanala zajedno sa svojim timom osvojio je prvo mesto za modovanje najboljeg PC-ja na svetu. I prvi je koji je dobio prvo mesto i po glasovima žirija i publike.

O tome šta se može igrati na tom računaru, i šta Dule najviše voli da igra – sledeće nedelje.

Comments

comments