|07. 09. 2018.

Prošle nedelje mi je Facebook inbox bio zatrpan porukama i komentarima o pucnjavi na gejming turniru u Americi

I novine su ispratile sve oko ovog događaja. Ja jedino mogu da kažem da mi je žao, kao i svakoj normalnoj osobi. I to je nešto što se na žalost dešava ali ne samo na gejming turnirima. Koncerti, pozorišta, bioskopi i škole… Ekstrema ima svuda. Ono što je jedinstveno kada su osobe koje su mi pisale u pitanju je da ne igraju igre, da ne žele da probaju ali i da im deca igraju igre. I niko od njih nije znao da mi kaže koju igru. Nisu ni pitali ni hteli da pokušaju. A za većinu te dece ja imam informaciju o igrama koje igraju. Pišu, pitaju i hvale se svojim rezultatima. I umesto da im “mašete” tekstovima o pucnjavi, vi odmahnite naobaveze i strah od novog I koliko ovog vikenda sedate da vidite kako oni i šta igraju.

A na jednom velikom turniru prošlog vikenda imali smo punu salu omladine koja je došla da navija za svoje favorite kada je u pitanju LoL. Crvena Zvezda je možda dobila meč na jednoj važnoj utakmici ali će morati još malo da vežba kako bi pobedila ASUS tim koji ipak predvodi naš osvajač zlatne medalje iz Koreje. Znam koliko je Aleksa Stanković “pentaaim” vežbao poslednjih par meseci i koliko je odricanja potrebno da svakodnevno imaš višesatne treninge. Esport i sport se tu polako izjednačavaju. O ovom turniru, punom pozitivne energije i mladih koji su došli iz gradova širom Srbije, novine nisu pisale. Da li je ipak loša vest ta koja je bitna?
Ja verujem u dobro, lepo i pozitivno pa završavam sa zvanično najboljim računarom na svetu. Ovo su naši mediji ispratili pa ja neću o samom računaru. Sa Dušanom Srbljakom, jednim od AXER tima koji je napravio ovaj računar sam rešila da malo govorim o gejmingu. Dušan je takođe jedan od naših najpoznatijih youtubera i najbitnije “tata”. I moram da napomenem da je ovo prvi “snimljeni” tekst ove kolumne. I očekujem kritike i komentare!

Koja je prva igra koju si odigrao na AXER računaru?
Doom! Najnoviji DOOM. Kako ima dve VGA kartice morao sam da pogledam kako to izgleda na 200 frejmova pošto DOOM i ne može da ima više od 200 frejmova.

Šta planiraš sledeće da odigraš?
Sve! Od Counter Stike-a preko NBA-a… Sve što je novo. Ja nemam omiljenu igru i mislim da treba sve probati. Plan je da više aktiviramo EX-Gaming kanal i otvoreno pričamo o svemu što ima veze sa gejmingom.

Koja je prva igra koju si odigrao?
To je baš bilo davno! Imao sam tri ili četiri godine. I bilo je na XT računaru kod mog oca u firmi. Sokoban, čikica koji slaže kutije i zahteva veliko logičko razmišljanje. Druga je bila Tetris i na kraju, Prince of Persia.

Tvoja deca igraju igre?
Da! To je neverovatno kako oni odmah kreću da primenjuju i razumeju igre. Vukašin igra Sonic bolje od mene.

Znači li to da si ti pristalica gejminga kod dece?
Ja sam pristalica toga da deci treba dati sve ali uz kontrolu roditelja. Glavni problem je taj što na celom exYU porodica umire kao institucija. Roditelji ne posvećuju dovoljno pažnje deci i tome šta oni rade i gledaju. Meni lično se dešava da mi na ulici ili tržnim centrima prilaze deca a da roditelji nemaju pojma ko sam. I kada čuju da me gledaju na youtubu, to im je ok. Ali priznaju da oni to ne prate. Mislim da roditelji moraju maksimalno da se uključe u život svoje dece. Mi Vukašinu, koji je najstariji dozvoljavamo da igra igre ali dozirano. Pazimo i šta i kada i koliko. Sigurno je da mu nećemo dati da sedi satima. To je rezervisano za prave eSport igrače.

Misliš li da je gejming industrija budućnosti?
Kakva budućnost? To je već industrija sadašnjosti. O čemu pričamo kada već sada neki turniri imaju veće Prize poolove od teniskih turnira. To je definitivno industrija koja je u ovom momentu veća od industrije automobila iako to mnogi ne znaju. Da, gejming je industrija i sadašnjosti i budućnosti.

Dušan je neko kome se vaša deca poveravaju, pitaju za savet i veruju. Na vama je da mu i vi poverujete i pokušate da odigrate neku igru sa vašom decom. Ili bar da malo više vremena provodite sa njima.

Comments

comments