Danica Manojlović | 25.05.2018. | 11:45

OVA MAMA JE GEJMER: Volite životinje, pa bile one i digitalne! Kolumna Danice Manojlović

HI-TECH         0

Deca bacila mačiće sa terase. Isekli kuče sekirom. U školi šutirali kuče umesto lopte. Gađali ptice kamenjem…

Mislim da nikada ranije nije bilo toliko slučajeva mučenja životinja. Neki bi rekli da je svet oko nas postao kao svet u igricama, ali ja iskreno, nisam videla toliko mučenja u igrama koje sam ja igrala. I sigurna sam da niko nije dobio ideje za ovakvo ponašanje na osnovu igre. Za ovu decu je kažu opravdanje to što su im roditelji razvedeni. Za ove u školi je da im roditelji puno rade. Ali hajde da budemo iskreni i kažemo da za takvo ponašanje nema opravdanja. U kakve ljude nam deca rastu ako nemaju ni malo osećanja prema životinjama? Svako ima pravo da životinje voli ili ne, ali niko nema pravo da se iživljava nad slabijima od sebe. Dragi roditelji, to je osnovno što treba da učite vašu decu. A tu su i igre koje mogu da vam pomognu.

Tamagotchi je možda naziv nepoznatoj mlažim generacijama, ali od 23. Novembra 1996 je to „igračka“ bez koje se nije moglo. To je prvi digitalni ljubimac (ili kako neki kažu – digitalna simulacija) o kome ste trebali da vodite računa kao da je u pitanju prava životinja. Tamagotchi se nosio kao privezak za ključeve a na vama je bilo da vodite računa o izabranom ljubimcu.

Promo

Kada aktivirate igru, na ekranu se pojavljivalo jaje. Trebalo je setovati sat, jaje je pomeralo nekoliko minuta i onda se rađala mala životinja. Kasnije verzije su imale opcije davanja imena, rođendana pa čak i ispitivanja rodbinskih odnosa u  familiji, a imali ste i podelu na polove. O ljubimcu ste vodili računa onoliko koliko ste mogli, a njegov karakter je zavisio od vas i vaše pažnje. Merač gladi, merač sreće ili discipline su pokazivali koliko vam je životinja zdrava. Nemojte misliti da sa digitalnim lljubimcem niste morali da se igrate, da ga mazite ali i da čistite. Morao je i da ide kod lekara i da ga lečite kada se razboli. Mogao je da se razboli iz više razloga ali su najčešći bili previše hrane ili nehigijena. Vaš ljubimac je mogao i da umre… Spavao je noću, kada i vi a u nekim verzijama je mogao čak i sam da ugasi svetlo.

Dva vlasnika Tamagotchija su mogla da povežu njihove igračke i dozvole životinjama da postanu prijatelji, zajedno se igraju, razmenjuju poklone pa čak i venčaju.  Kasnije su izbačene i novije verzije za on line igranje i komunikaciju. Za proslavu 20 godina od prvog Tamagotcija, Bandai je napravio novu verziju i pridobio novu publiku.

Slike vlasnika Tamagochija u društvu su bile iste kao sadašnje sa korisnicima mobilnih telefona, samo sa mnogo više smeha.

Nakon ove digitalne simulacije, počelo je sa izdavanjem 3D virtuelnih ljubimaca koje ste gajili na svom računaru. Dođete na posao, uključite računar i izabrana životinja vas pozdravi. Ja sam imala zlatnog ritrivera a kolega pored mene mačku. Kako je posla bilo puno, a oni zahtevni sa igranjem i maženjem, bar na tim računarima su morali da budu deinstalirani.

Promo

Čuveni SIM je imao više naslova koji su se bavili životinjama ali je menni nekako omiljen onaj u kome je potrebno da postanete veterinar i lečite životinje.

Prva igra sa životinjama koje je moje dete odigralo je CARE BEARS, tada popularan crtani film, i sigurna sam da joj je poboljšala motoriku i polako je uvodila u učenje engleskog jezika, i čitanja i razumevanja.

Zoo Tycoon je bila sledeća i mnogo zahtevnija. Trebalo je postaviti i voditi Zoološki vrt, paziti kako se hrane stanovnici ali i razmišjati o tome koga gde staviti kako ne bi došli u opasnost da ostanete bez životinja. Gosti, karte, ekonomija… od svega po malo.

Tu su i Pikachu iako oni nisu prave životinje ali su urađeni na osnovu primeraka iz prirode. I oni imaju osećenja, razmišljaju i pravi su mali vragolani a nisu bili samo za kompjutersko igranje već su zabeleđili neverovatne iznose kada je u pitanju prodaja plišanih igračkica.

Sonic the Hedgehog je po mnogima među prvih pet najpopulrnijih životinjskih likova iz igrica, a onima koji su odrasli na Sega Mega igricama je svakako broj 1.

Yoshi je verni pratilac Super Maria i  teško da nema svoje obožavaoce. Sve moći uvek koristi kako bi pomogao Mariu a iako izgleda pitomo, on je u stvari jedan opasan dečko.

Final Fantasy XV je poznat i po Carbuncle-u. Mala plavo bela lisica sa velikim ušima i rogićem od rubina i moćima da leči.

Iako se pojavio u Fallout 3, pravu priliku da pokaže svoj karakter, Dogmeat je dobio u Fallout 4 nastavku. Tu je postao pravi simbol nade. Vučjak, borac i prijatelj.

Witcher 3 nas je povezao sa Roachom, vernim konjem opremljenim svime što je potrebno za bitku.

Kada govorimo o konjima, nikako ne mogu da preskočim Eponu, koja se prvi put pojavila u igri Ocarina of Time, a kasnije u još nekoliko naslova kroz Zelda franšizu. Sa Eponom je moralo dosta da se radi kako bi pokazala sve svoje talente.

Spisak vernih pratilaca ljudi u igricama je povelik i tu ima predstavnika svih životinja.

Igrajte se sa njima i dozvolite deci da ih upoznaju. Naučite ih da vole životinje. Naučite ih da pružaju ljubav i pomognu slabijima. Nikako im nećete pomoći ako ih učite da pokazu da su jaki i da ne vode računa o drugima.

Ljubav se vraća ljubavlju, a životinje su najbolji primer toga. Hajde da pođemo od toga i pokušamo da napravimo bolje verzije nas samih…

Comments

comments