Danica Manojlović | 18.05.2018. | 11:27

OVA MAMA JE GEJMER: Zvuk igre! Kolumna Danice Manojlović

HI-TECH         0

Iz Londona sam došla bez nagrade, ali prepuna utisaka. Sama poseta kancalarijama FaceBooka, davanje intervjua i prisustvo na dodeli priznanja najuspešnijim ženama u gejming industriji danas je čast. Nagrade su date za najbolje biznis rezultate, novinara, mentora godine, develipera, esport, kampanju ali i za neverovatan doprinos igrama. I baš ta poslednja nagrada je imala najveći publicitet i dodelio je direktor FaceBooka za gejming

Nagradu je dobila Jessica Curry (The Chinese Room) za muziku koju komponuje za igre. Na spisku igara za koje je komponovala su  Everybody’s Gone to the Rapture (dve BEFTA nagrade), Dear Esther, Korsakovia i Amnesia: A Machine for Pigs. Kada sam malo bolje pogledala njen profil, jedan podatak mi je bio jako interesantan. Iako je pored njenog imena firma Chinese Room, ona je tu firmu napustila 2015 godine i to kako je sama navela „zbog stresa koji je doživljavala zato što je žena u gejming industriji“.  A svaka nagrađena finalistkinja je u svom govoru navela da „im je već dosta da budu jedine žene na sastancima“. Ako uporedimo neke moje tekstove i njihova iskustva, ipak se i ne razlikujemo mnogo. Na žalost…

A kada je u pitanju muzika, u potpunosti se slažem sa stavom da je jako bitna za igre. Kao i za svaki film. Ništa ne može tako dobro uticati na vaš doživljaj onoga što gledate kao muzika. Igre nisu samo pucanje, šunjanje, vika i zvuk motora. Tu je i više mesečni rad kompozitora sa nekada i celim orkestrima. Nagrađena Jessica Curry je u Oktobru  2016 imala izvođenje Dear Esther uživo sa kompletnim orkestrom u Londonskom Barbican Centru zbog izlaska igre za PS4 i Xbox One konzole. 

Niče je rekao da bi bez muzike život bio greška, a neke od ovih igrica bi možda prošle drugačije na tržištu.

Prva je svakako „Just dance“ koja se prvi put pojavila 2014 i svake godine se izdaje nova edicija. Kao što se svake godine rade kompilacije najvećih hitova tako i Just dance pravi koreografije na osnovu tih najtraženijih pesama. Na vama je da pratite figure na ekranu, uključite zvučnike na maksimum i proverite ko ima bolji osećaj sa ritam sa vašim ukućanima ili drugaricama. Bez muzike, ne bi ni bilo ovog serijala.

Guitar Hero je prvi koje je pomerio granice i doneo neka nova iskustva u igranju i sviranju. Sećam se da je i Ana Ivanović izjavljivala kako obožava da igra Guitar Hero a moja ćerka je pored gitare imala i bubnjeve pa mojoj sreći nije bilo kraja kada joj dođu drugarice i krenu da pevaju u glas, uz njihovo sviranje.

Sing Star je naostao u vreme karaoke groznice i sama igra je mogla da se preuze besplatno, ali je svaka pesma koštala. Na taj način, svako je mogao da napravi listu za svoju žurku i smeje se talentima svojih prijatelja.

Thumper je ritam baziran na horor trkama u kojima je vreme najbitniji faktor. Čudna igra interesantna svima. Jednostavna je i zabavna.  Savršen izbor ako volite muziku imate želju da proverite svoje reflekse.

Just Sing je zasigurno najdruštvenija igra za pevanje ikada napravljena. Obično se igra utroje, uživo ali je moguće i online. Sa kamerom, smehu nikada kraja. Tu su i avatari i efekti za igranje sa vašim licem. Izbor pesama je jako dobar a ako vm i one postanu dosadne, uvek možete pokrenuti kompozitora u sebi i praviti svoju muziku i video. Ako vam supe, onda ih možete deliti i hvaliti se.

Sonic Mania nije bila tešak zadatak samo kreatoru Christian Whiteheadu koji je morao da omogući uspešan povratak  Segine plave maskote. Kompozitor Tee Lopes je premašio očekivanja sa unapređenjem „Green Hill-a“ i  „Chemical Plant-a“, već je dodao i džezerski „Studiopolis“ i „Mirage Saloon“ koji jednostavno ostaju da vam se vrte u glavi.

Meni lično je prošle godine najviše legla muzika iz „Horizon Zero Down“. Ne samo da mi je Alloy jedan od omiljenih ženskih likova već je cela priča kao visokobudžetni Holivudski hit.

Legend of Zelda je jedan od vanvremenskih naslova za igre, onaj koji se igra kroz generacije. Prva asocijacija je uvek i Koji Kondov  „Overworld Theme“, jedna od najtraženijih poslednjih 30 godina. The Legend of Zelda: Breath of the Wild je pokušao da napravi promenu prošle godine i pobegne od tradicionalne muzike za ovaj serijal, i to im je i pošlo za rukom.

Promo

Spisak igara koje imaju fenomenalnu muziku je impresivan i sigurna sam da bi mogla da pišem još par tekstova na ovu temu. Ja vam predlažem da i sami proverite obzirom da je u današnje vreme sve dostupno na internetu.

Pored najbolje muzike iz igara, videćete da postoje i kompilacije za igranje. To je muzika koja se preporučuje eSport igračima kada vežbaju i kada se igra on-line. Nisam sigurna koliko im stvarno pomažu, ali se i ovde svakog meseca izbacuju nove liste. Poznati svetski muzičari su počeli čak i da se nude da rade muziku za gejming jer je to jedan od načina da ostanu popularni.

Kod nas u regionu nema mnogo muzičara koji rade ovaj tip muzike. U Hrvatskoj postoji studio koji je jedan od najpoznatijih a ja se nadam da ćemo i mi ovde imati uskoro neke kompozitore koji će se okrenuti komponovanju i stvaranju muzike za igre koje se svakako razvijaju kod naših developera.

Život nisu samo posao i problemi, to je i igra, smeh i muzika. Ako spojite gejming i muziku, već ste pobedili loše raspoloženje!

P.S. Svima koji su mi pisali i očekivali komentare o štetnosti gejminga o kojima neki pričaju ovih dana poručujem da sam sve o ovoj temi rekla u prethodnih par meseci. Nemam nameru da trošim vreme vaše i svoje vreme, i ovu kolumnu kako bih komentarisala nešto što je tako očigledno pogrešno.

Komentari

Komentari