Da li ste zeleni ili ljubičasti? I da li znate oko čega vode rat?

GTA na svojim ulicama nema Lockdown. Tamo se već par nedelja odigrava borba između zelenih i ljubičastih vanzemaljaca. A finalna borba je danas po našem, ali sutra ujutro po USA vremenu. I onda će se sve vratiti u normalu. Ako GTA ikada može biti normalan.

Pandemijski lockdown je doneo neverovatan mir na ulice širom sveta, a drugačija vrsta nečeg vanzemaljskog je zarazila ulice Los Santos-a. Bande igrača obučene u neonski obojene kostime i uvučeni u borbu, tuku jedni druge do smrti bejzbol palicama, noćnim štapovima i šeširima. Ono što je jednom praktično bilo šala je eskaliralo u rat, a finalna bitka se odigrava ove nedelje. Piste na aerodromu Los Santos International će postati bojno polje za GTA Online najbizarniji komjuniti fenomen.

Ukoliko ste se logovali u Grand Theft Auto Online u poslednjih par nedelja nema sumnje da ste svedočili grupi igrača koji uzrokuju haos. Osnova rata je da se nose zelena odela vanzemaljaca i to su nosioci anarhije, napadaju igrače nesumično i jedina restrikcija i kod im je da nema oružja. Oni koji nose ljubičasta odela pokušavaju da zaustave zelene, kao neka vrsta vojske koja čuva ostale igrače. Za samo nekoliko nedelja misije su izbledele, i sada je to eskaliralo u slučaj zelenih protiv ljubičastih u nekom čudnom ratu za travnjake između GTA Families i Ballas.

S ratom koji je dominirao u GTA Online, od lobija do subreddita, igrači su objavili konačnu bitku. 15. Maja u 20 sati po istočnom vremenu, rat će se završiti kolosalnim obračunom na Međunarodnom Aerodromu Los Santos, a nakon toga stvari će se vratiti u normalu. Barem normalnim kao što GTA Online može da bude nakon ovog ludila u zajednici.

To je krajnja priča o ratovima o vanzemaljskim bandama. Ali šta je sa početkom? Pa, sve se svodi na Adama Long-a. 15. Aprila Long je objavio video zapis na Reddit-u. Snimak prikazuje njega i nekoliko prijatelja – svi obučeni u neonsko zelena vanzemaljska odela kako vuku ručnu kočnicu na pristaništu Los Santosa i iskaču iz svog kombija, zaprepašujući drugog igrača. Zatim su ga pretukli do smrti bejzbol palicama i odvezli. U momentu pisanja teksta, video je imao preko 28.000 komentara i inspirisao je sveobuhvatni pokret.

“Ideja je originalno nastala kada sam video post na r/gtaonline pre oko dve nedelje pre nego sam postavio video sa vanzemaljcima,” kaže Long. “Video je prikazivao ortake kako šetaju Vespucci kanalom kada odjednom dolaze dva kombija puna igrača koji jednostavno staju i jure ga pre nego ga pretuku.” Long je nameravao da prikaže na svoj način taj video sa svojim prijateljima, i planirao je da budu obučeni drugačije. Ali, jedan od momaka iz ekipe je izašao obučen u zeleno vanzemaljsko odelo, i tako je stvorena banda vanzemaljaca u zelenom.

Lockdown je jedan od razloga za širenje ovog rata vanzemaljaca i skoro svi sa kojima sam razgovarao o ovom fenomenu je u godinama kada ide u školu i kada je u obavezi da sedi kod kuće, ali su društvene mreže samo dodale ulje na vatru. “Još je interesantnije samo gledati sve postove na mrežama Reddit, TikTok i YouTube koje postavljaju igrači koji imaju ludo zabavljanje u ludim vremenim,” kaže Long.

TikTok je bio iznenađujuće jaka podrška u ovom pokretu rata vanzemaljaca. Pravi GTA Online klip postovan na micro-video socijalnu mrežu može dovesti do velikog busta u broju pratilaca i generisati viralne meme. TikTok kreator sadržaja Zhi Ko, poznat online kao Nekoztek, brzo je video potencijal iza ovog fenomena. Iako nikada nije napravio Grand Theft Auto video ranije, on je počeo a radi dodatke za rat vanzemaljaca. Broj pratilaca je samo skakao.

“Odjednom sve moje notifikacije su bili klinci koji me pitaju ‘Hej, možeš li molim te da se igraš sa mnom?’” kaže on, iako prethodno nije bio GTA persona.

“Kada sam počeo sa mojim TikTok-om to je trebalo da bude uglavnom o opštim činjenicama i tehnologiji,” Ko objašnjava. “Nije trebalo da bude bazirano oko gejminga ili specifčni ni oko GTA. Trudim se da ne postujem samo GTA videe, ali je to jako teško kada vas svi klinci pitaju o tome a ja želim da im odgovorim. trudim se da proizvedem najmanje četiri do pet TikToka na dan, a sada mi prijatelji kažu da je potrebno da ih pravim bar deset!”

Nije iznenađenje da u ovom ratu ne uživaju svi korisnici GTA Online. Njihov dom je transformisan u borbenu arenu klanova, i čini se nemogućim pobeći. I zbog toga, finalna borba je objavljena.

Ova finalna borna dolazi kao ideja sa Reddit-a. Govorili su o tome kako je suština igre GTA uništena, i da ovaj rat mora da se završi. Došli su do tačke kada više i ne možete igrati GTA a da ne vidite hiljade vanzemaljaca kako idu okolo i ubijaju te na svakih 5 sekundi.

Dok oni koji žele da se GTA Online vrati na staro i sa nestrpljenjem očekuju finalnu borbu, za ratnike klana vanzemaljaca ovaj kraj neće izbrisati neke fenomenalne momente u kojima su uživali. “To je učinilo GTA 5 zabavnijim za mene i prijatelje,” tvrdi Lui, kreator zvaničnog Discord servera Ljubičaste bande. “Vrlo je jednostavno da stvorite prijatelje i igrate se sa njima.”

“Mislim da je rat vanzemaljaca učinio GTA zabavnijim i vratio dosta veterana igrača u igru,” slaže se tapwaterbread. “Sa toliko toga što se dešava u svetu i činjenice da smo zaglavljeni u svojim domovima najveći deo dana, rat vanzemaljaca je difinitivno učinio moj karantin uživanjem.”

Ko ističe koliko rat i viralni TikTok videi mogu biti bitni usamljenim ljudima koji su zatvoreni. “Zamislite da ste dete koje čak ne može ni da vidi prijatelje zbog karantina, i odjednom imate hiljade ljudi koji žele da igraju igru sa vama zbog vaših klipova.”

Finalna bitka je tu a komjuniti već planira kako će se prilagoditi životu sa druge strane Los Santos međunarodnog aerodroma. “Hostujemo susrete automobila svaka dva dana, i susrete bandi ponekada takođe kako bi ostali zajedno,” kaže Lui. I Zvanični Purple Gang Discord nije jedina grupa koja se adaptira na aktivnosti bez vanzemaljaca a sa novim saborcima; serveri koje sam posetio već planiraju i promenu imena kako bi oslikali novi identitet u miru.

Svi se nadaju da će Rockstar napraviti nešto slično u budućnosti. Zvanični “Gangs” DLC dodatak GTA Online, možda?

Rockstarnaravno sve pomno prati. 7. Maja je developer napravio odelo za vanzemaljce, koje obilno košta $358,000 in-game novac – privremeno besplatno za sve igrače. I kako je oružje zabranjeno kao ratni kod, to znači da nema in-game naplate za sve što se traži za učestvovanje. Potrebno je samo da se obučete, otmete auto i deo ste nečega velikog.

Činjenica da Rockstar nema veze sa ovim, i da je sve poteklo od igrača čini ceo događaj impresivnim i neverovatnim. Ali… svemu dođe kraj pa i GTA zelenima… Iskoristite još malo vremena i proverite zbog čega je tolika frka.

Komentari

Komentari