RED NOTICE je film koji sam odgledala na dan premijere na Netflixu. Kada sam videla u najavama trailer za ovaj film, i glumce, nije bilo dileme da li ću da odgledati. Nakon filma sam sela, skockala svoje mišljenje i zaključila da nemam vremena za bacanje na pisanje o ovom filmu. Sve dok danas nisam pročitala vest da se planiraju nastavci.

Reditelj Red Notice, Rawson Marshall Thurber kaže da su drugi i treći dio realne mogućnosti i da će verovatno snimati uzastopno. Thurber je napisao i režirao ovaj film u kojem glume Dwayne Johnson, Ryan Reynolds i Gal Gadot. Red Notice je nedavno debitovao na Netflix-u, zasluživši titulu najvećeg otvaranja za ovaj strimin servis sa ukupnim vremenom gledanja od 148 miliona sati do danas.

Moj najjači utisak je muzika, i to Notorious Duran Duran. Sve ostalo je jedna velika papazjanija i preterivanje. Znate ono kada sve na papiru izgleda fantastično a u praksi… Nemam pojma zbog čega me je podsetilo na neke situacije na poslu kada sam bila suočena da excel tabelama šefova u kojima je sve navodno prikazano i lako za kasnije planiranje a ja na osnovu iskustva znam da tabela nema pojma o ljudskom faktoru i dešavanjima.

Ovaj film je upravo to! Savršena kombinacija koja nije dala očekivanu reakciju. RED NOTICE je parodija samog sebe. Filmske zvezde, svetska pljačka prepuna obrta i duplih prevara. Nije da se tokom većeg dela svog pretrpanog dvosatnog trajanja ne provlače nekako. , Ideja da zvezde kao što su ovo troje trče okolo u glamuroznim večernjim krpicama i premeštaju basnoslovno vredne stvarčice sa istorijskih mesta jedan je od osnova bioskopskih avantura. Ali… Ovo troje nema nikakvu hemiju a scene koje bi trebalo da donesu uzbuđenje nisu samo neobično jeftine i ružne, već su zapanjujuće dosadne. Iako ima nekih zaista glupih i predvidljivih obrta, ovde gotovo da nema prave priče, svakako ne one koja čini razliku između dobrog i lošeg filma. A mesta snimanja su stvarno prelepa ali nemaju ličnost ili svrhu. Čak i sam naslov zvuči kao nešto izvučeno iz programa scenariste akcionih filmova i nema veze sa pričom.

Filmovi poput Raiders of the Lost Ark” i “National Treasure”  su očigledno bili inspiracija za „Red Notice“ ali se čini da je Turberova namera bila da jednostavno stavi Rejnoldsa, Džonsona i Gadot pred kamere i dozvoli njihovom prisustvu na ekranu i poznatim tehnikama da prenesu priču. I mislim da se bukvalno ta težina može videti na njihovim ramenima. 

Džonson mi nikada nije izgledao ovako ukočeno i drvenasto, totalno nesposoban da pronađe heroja ili normalnog čoveka u ovom liku. Čini mi se da on mora da shvati šta je sledeće što treba da jer izgleda da je umoran od ovakvih filmova a dovoljno je harizmatičan da bi preneo ovaj zamor na sledeće poglavlje svoje karijere. Rejnolds je malo bolji, ali skoro da ga možete videti kako se umori povremeno od svojih pokušaja duhovitog razgovora. Čini se kao da su svi mislili da će kasting biti sve što je potrebno da film bude šarmantan, a zatim su zaboravili da svojim glumcima daju te iste šarmantne stvari koje zaista treba rade. Ima tu mnogo trčanja i zezanja, ali sve počinje da se stapa u bioskopsku kašu koja će vas zasititi ali je verovatno nećete poželeti ponovo..

Ppriča filma je sledeća. Pre više od 2.000 godina, rimski general Mark Antonije poklonio je svojoj ljubavi, egipatskoj kraljici Kleopatri, tri zlatna jajeta. Nakon njihove zajedničke smrti, tri predmeta su razbacana. Jedan se nalazi u Museo Nazionale. Drugi je kod privatnog kolekcionara. Treći je izgubljen vekovima. Egipatski milijarder želi da ponovo spoji jaja kao venčani poklon svojoj ćerki i spreman je da plati veliki novac da ih nađe i ujedini. Hartley (Dwayne Johnson) je skoro osujetio zaveru jer mu je misteriozni kriminalac po imenu Bishop (Gal Gadot) tipovao Nolan Booth-a (Reynolds) kao lopova. Sve kreće po zlu jer je Hattley postao glavni osumnjičeni i sada on treba da pronađe tri jajeta i uhapsi Buta i Bishopa ako želi da skine ljagu sa svog imena.

I okreće avantura koja ima preterano akcentovane situacije i lokacije. Nenormalne provalije, preakcentovane grimase, prazan tekst… Konstantna upotreba CGI pozadina rezultira užasnim osvetljenjem. Lokacije kao što su Rim, Rusija, London, Egipat se ne razlikuju jedna od druge. Kao da je sve snimano u nekom Pink strudiju. Kompozicije su podjednako nemaštovite, što dovodi do zbunjujućih uglova kamere i mučnih pokreta tokom borbi. A glumci… Gadot koja me je raspametila u Wonder Women ovde nema tu harizmu ni u najavi. Lepo lice sa prljavom kosom. Stvarno, ne šalim se! Konstantno sam se pitala da li je na setu mogao da se organizuje neki dobar frizer a ne da mi izgleda kao da je neposredno pre snimanja kuvala ručak, upaka u skupu garderobu za snimanje i onda nije bilo dovoljno vremena da je pravilno našminkaju i srede kosu. 

Johnson i Gadot su loši partneri za njegove improvizovane šale. Oni jednostavno nisu smešni. Johnson ne može da hendluje Reynolds-ove nekako nategnute replike koje kao da su urađene za Tik Tok postove ili Instagram reel. Gadot nema osećaj da pravilno i na vreme uskoči u komične konverzacije ili situacije. Vrhunac komedije je da Džonsona rani bik usred koloseuma, samo zato što smo do tog trenutka bili na strani bika.

Najrealniji lik mi je nekako inspertorka Interpola, Das (Ritu Arya, “The Umbrella Academy”) koja ovaj trio prati po svetu i pokušava da spasi jaja. Ona loše momke šalje i u Gulag u Rusiji, odakle naravno beže. Nalazi ih u u prašumama odakle joj beže i naravno, na kraju hapsi bogataša koji je sve organizovao. Iako se čini da joj oni uvek beže, gluma je ono što joj svakako ne fali. 

Meni se čini da Netflix u poslednje vreme troši dosta para na filmove koji bi ispunili sve ono što jedan hit treba da ima ali se nekako gube i ne shvataju da to nije dovoljno.

Thurber je koliko vidim u današnjem tekstu optimističan kada su u pitanju nastavci za Red Notice. Režiser kaže da postoji “realna mogućnost” i dodaje da će najverovatnije raditi drugi i treći deo, i da će ih snimati u isto vreme. On tvrdi da je to “jedina razumna opcija” .

“Ako bismo snimili nastavak, jedina odgovorna stvar bi bila da napravimo drugi i treći jedan za drugim. To je tako velika proizvodnja, i ako možete da je montirate odjednom, biće bolje za sve. Uključujući i moje mentalno zdravlje.”

Možda bi film bio bolji u bioskopu sa jakim zvukom i velikim ekranom. Možda bi bilo dobro da je priča imala težinu i da je cela potera imala neki viši razlog umesto novca jer čemu akcija ako ceo svet nije u opasnosti. Glumci su svakako mogli bolje da odglume ali je pitanje šta je od njih traženo. Gledanjem filma nećete baš dva sata baciti u vetar ali nisam sigurna da ćete poželeti da vidite drugi i treći deo. Žali Bože 200 miliona dolara.

Comments

comments