Da li ste znali da je Frogger ove godine napunio 40 godina? Da, da, dobro ste procitali!

Početkom osamdesetih godina u svetu video igara je počeo trend ubacivanja životinja kao glavnih likova. Tako smo dobili mega, giga, extremno popularne igre kao što su Frogger i Donkey Kong.

U Japanu je 05 Juna 1981 godine, Frogger ugledao svetlost dana.

Bio je to veliki hit svog vremena zbog inovativnosti u igri.

Nakon velikog uspeha koji je postigao na Arkadi, Frogger je dorađen i prebačen na ostale platforme.

Svet igara je dobio verzije ove lude igre za Atari 2600, Commodore 64, ZX Spectrum, Mekintoš…

I dalje niste sigurni da li ste čuli sve o ovoj igri?

Poznata kuća Konami je igru razvila, ali Sega je objavila. Na Arkadi je Žabac bio prikazan kao Poslovna žaba, sa kravatom i akt tasnom. Zadatak igre je bio prevesti Žabu preko ulice, reke, ali i njegove kolege.

Cilj igre je bio da Frogger i kompanija stignu u kanalizaciju i oni i mi smo smatrali smo to domom. Igrač može kontrolisati Žabu u četiri smera, sa donjeg dela ekrana mora stići do gornjeg i ući u jedan od pet praznih prostora. Dok vodite Žabca vi morate da pazite na kola, bagere, kamione, balvane, krokodile, zmije… 

Ali kao što svi znamo da Žabe vole mušice, tako i u Froggeru možete pojesti mušicu i dobiti dodatne bodove. Na svakom nivou cilj je prevesti svih pet žaba na drugu stranu ulice. Sa svakim sledećim nivoom se  težina povećava a to utiče na brže kretanje stvari koji vas ometaju, gušćim saobracajem i sl..

Igra je imala, ne zna se više ni broj verzija koje su preplavile tržište (klonovi), a neke su aktuelne i dan danas.

Primera radi, ako u Play prodavnici ukucate Frogger, sigurno ćete naći barem dvadesetak igara na tu temu.

Iako već godinama nije aktuelno lice u gaming svetu, Frogger se i dalje smatra IKONOM gaminga i POP kulture.

Zadnjih se godina Frogger pojavljuje kroz razne filmove, kao sto su npr. Wreck-It, Pixels…

 Frogger ne samo da pokazuje koliko je industrija Gaminga zrela, većina današnjih tridesetogodišnjaka je oženjeno, ima decu i kredit, vec dokazuje da dobre ideje nikada ne izlaze iz mode.

FunFact: Pop duo Buckner & Garcia, su snimili pesmu zasnovanu na Froggeru. Njihov album Pac-Man Fever, izdat 1982 godime, na drugom mestu imao je pesmu pod nazivom Froggy’s Lament. Album je ima sve pesme koje su se radile za Arkadne mašine, a tu je naravno bio i Donkey Kong, Asteroid i kao sto sam naslov kaze Pac-Man. Album je prodat sirom sveta u više miliona primeraka.

Tekst napisao: Egipatski Mauuu Retrogradrs

Comments

comments