Igra RoboCop je prvenstveno nastala za Arkadne mašine, ali je ugledala svetlost dana i za home video opcije igranja. Prvi put se na tržistu pojavila 1988 za Apple 2, Atari ST i Amiga. Godine 1989, kompanija Ocean je napravila i objavila potpuno drugačiju verziju igre, koja je imala vrlo malu sličnost kao sa Arkade. Ova verzija je puštena za ZX Spectrum, MSX, Commodore 64…

Kompanija Ocean C64 objavljuje verziju diska i kasete, i obe verzije su bile poznate po velikom broju bagova. Kasnije, 2015 godine, grupica ljubitelja starih igara, Nostalgia, napravila je potpuno izmenjen softver za RoboCop (bez bagova) i pustila na free download. Takodje igra je bila planirana i za Atari Jaguar ali nažalost, nikada nije ugledala svetlost dana.

RoboCop za ZX Spectrum ima veliko znacenje. Ova igra je osvojila ogromna priznanja. Dobila je Crash Smash od CRASH-a, Sinclair Users i Your Sinclair dali su joj 94% i prosecnu ocenu 8.8/10.

Muzika iz igre je bila dugo na TOP listama na prvom mestu. Muzika iz dela na dokovima je koriscena dugo godina za firmu Ariston u reklami.

Podatak o najprodavanijoj igri za Sinclair, dokazuje to da je od izlazska 1989 godine, pune dve godine bila u radnjama kao jedna od TOP 5 igara. 

Ova igra spada u 9 najboljih igara na svetu.

Commodor 64 je ovde napravio veliku “glupost”.

Po ubrzanom procesu ne treba raditi igre što smo imali prilike da vidimo i pročitamo u tekstu o igri E.T.  Njihova greska je što su za floppy odmah uradili i verziju za kasete i naravno napravili neoptimizovano “djubre“.

Igra RoboCop je beat em up/run and gun arkadna igra koju je suštinski razvio Data East 1988 godine na temelju istoimenog filma koji je izasao 1987 godine. Igru je podlicencirao Ocean Software, a jos u fazi izrede su dobili prava na igru od Orion Picture.

RoboCop je hibridna igra, klasičan shooter game. Cilj igre je izbeći neprijateljsku pucnjavu, probijati se ka cilju i skupljati poene. Kao i u većini igara toga doba imate 3 života. Takozvane kraljice su predobro urađene, i nimalo nisu lake. Bez znoja nećete preći dalje. Fascinantno je to, da je ova igra prvi put u istoriji imala mogućnost trčanja, skakanja i pucanja u isto vreme. 

 FanFact: U Japanu se Arkada RoboCop navodi kao druga najuspešnija, najigranija i najpopularnija Arkada današnjice.

80-te osvajaju video igrice! Ili se barem tako čini sudeći po pojavi replika arkada iz ovog perioda, pojavama filmskih akcionih heroja iz 80-ih u raznim naslovima igara i igara posvećenih akcionim herojima 80-ih. Posle Ripli iz Aliena i Indijane Džonsa iz istoimene filmske franšize, došlo je vreme da se svima omiljeni profesionalac za bezbednost kiborga, RoboCop, vrati u svet video igara nakon baš dugog čekanja.

Ono što je meni zanimljivo, dok sam pretraživala sajtove gaming retaila za informacijom o ponudi nove Robocop igre ili gadgeta je ova figura. Prvo sam pomislila da je u pitanju greška sa nekom brojkom više u ceni, ali definitivno je ista kod svih. Ova Robocop – ED-209 figura košta 194.999 dinara!!!

I da, u pitanju je akcija i sniženje sa 277.999 dinara. 

Tekst napisao: Egipatski Mauuu Retrogradrs

Comments

comments