I ova epizoda bi mogla da se obeleži sa “Može da prođe!”.

Bilo je tu svega i svačega, pa i nekih scena koje podsećaju na stari serijal, ili se bar mogu nadovezati logički na njega. Nije da nije bilo i nepotrebnih i tupavih scena ali dobra stvar je da ih je sve manje. A čini se da pretendent na mesto Samante može da bude i Antony!

Pošto je Entoni moguća nova Samanta, Keri ga prati na konsultaciji za face lifting, a doktor pogrešno misli da je Keri ta koja želi da se operiše. Ups… neprijatno! Doktor kaže Entoniju da je zgodan i da mu treba samo malo botoksa, pa Keri traži sopstvenu procenu. On zaista misli da bi mogla da koristi „malo osveženja“, što znači mini lifting lica, i pokazuje joj kompjuterski prikaz kako bi izgledala pre i posle. Sa podizanjem celog lica i vrata, ona bi se vratila da izgleda kao Keri iz prve sezone. Primaljivo ali da li je realno izvodljivo?Kako kaže doktor, “uz pravi rad 15 godina unazad“. Šokantna brojka ali je pitanje da li Keri želi da izgubi tih 15 godina.

Ova epizoda je sva u razmišljanjima o odustajanju od prošlosti ili prihvatanju doživljenog. Kao i devojački stan iz koga odjednom hoće da ide u novi. Sima pokazuje Keri predivno prostran ali zaslepljujuće beli stan na reci, ali Keri nije lako da prelomi da živi u centru grada. Međutim, kasnije kaže Mirandi i Šarlot da je ona otišla i kupila to mesto. Već je pogledala 46 stanova, objašnjava ona, i nije mogla da se krije na svom starom mestu: „Živim, ili se samo povlačim?“ 

Definitivno istina! Vremenom očigledno u životu sa nekim drugim izgubimo deo sebe i potrebno je vreme da shvatimo kako dalje. Ne samo kada taj neko umre, kao Zverka, već jednostavno shvatimo da to više nije to i odvojimo se. I koliko god Keri na momente izgledala iritirajuće hladno, napokon vidimo da u sebi samo potiskuje emocije, i to u momentu kada otkriva u skladištu kutiju Bigovih starih vinil ploča. Novi stan je hladan, bezličan i dosadan. Sve ono što Keri ne bi trebalo da bude i sva sreća da je na kraju Sima prelomila da treba da ga proda. Nekada novo ne mora uvek biti i najbolje rešenje. Najbolje je kada se suočimo sami sa sobom i svojim emocijama, strahovima i željama, zar ne?

Šarlot mnogo nervira svojim pravilima ponašanja i osuđivanjem da mi je nekako pravedno što dobija sopstvenu neželjenu dozu napretka kada joj Rok kaže da žele da se otarasi lutaka u svojoj sobi, a Lili se slaže da su one „kulturno neprikladne“. Oh Šarlot i “Ali one su tako slatke!” Rok takođe želi da skrati kosu i prefarba staro ime sa zida spavaće sobe, tako da se Šarlotina glava samo vrti, i klima uz skupljena usta. 

Govoreći o „kulturno neprikladnom“, Keri se poziva na Siminu porodičnu zabavu  Diwali kako bi delovala kao tampon između Sime i njenih nasrtljivih roditelja. Seema uverava Keri da će njeno nošenje sarija na žurku biti više „kulturno poštovanje“ nego prisvajanje. Hm, da li je gledala Seks i grad 2?

Miranda se još uvek nije javila Če, ali još uvek mašta o njihovom susretu iz poslednje epizode. Ovo dovodi do sukoba i skoro svađe (rekoh li ja?) između Šarlot i Mirande, gde je prva naziva nedovoljno „dovoljno progresivnom“ da bi bila zaljubljena u osobu koja se identifikuje kao ne-binarna. Ovo je definitivno bilo očekivano razočaranje u emisiji od ja sam sva fina Šarlot. Hallo ženo! Svako ima prava da bira i da promeni mišljenje, opredeljenje, posao, način života… Sve dok nekoga ne maltretira ili ugrožava. Pa koji je to onda tebi problem?

Ljudi smo! Imamo prava da budemo tužni i da preispitujemo sami sebe i svoje izbore. Sve se menja sa godinama pa i to šta želimo. Nije na nama da drugima namećemo svoje izbore niti je na drugima da nas usmeravaju ili menjaju. Jedno je dati svoje mišljenje a drugo nametati ga kao rešenje. 

Miranda je shvatila i da je sama u alkoholisanom stanju poručila knjigu za odvikavanje i sama donosi odluku da prestane sa pićem koje prosipa u sudoperu. Na drugoj strani, koliko god bili odrasli, uvek postoji taj strah ili neznanje kako da se odupremo očekivanjima i savetima koje nam daju roditelji. Sima, neverovatno jaka i uspešna žena, mora da izmišlja partnera da joj ne pridikuju.

Nekada se pitam da li su roditelji svesni koliko njihova “briga” može da bude opterećenje. Opet, nisu ni svi roditelji isti tako da je valjda na svima nama da se izborimo za pravo na sopstveni izbor. Sama ili u paru, Sima je fenomenalan lik! Kao i većina samih žena koje poznajem a koje stalno nekome moraju da objašnjavaju da je to njihov izbor.

I za kraj, par reči o kostimima. I dalje je to hiljadama kilometara daleko od starih kostima. Ranije smo maštale da ponesemo skoro svaku krpicu koju su imale na sebi, pa iako su bile nekada u pitanju neverovatne kombinacije. Ovo sada je, čast izuzetcima, kompletna papazjanija pod parolom “što šarenije i da se nikako ne kombinuje, to je modernije“. 

Ukoliko ste pomislili da je u pitanju kostimografkinja koja je ovoga puta preskočila snimanje jer je radila Emili u Parizu, varate se. I Emili muku muči sa nespojivim kombinacijama i iskreno, ili se moda menja u nekom mnogo čudnom pravcu, ili je neko izgubio inspiraciju.

Ostalo je još samo četiri epizode. Ili će se nešto drastično promeniti ili nastavak nastavka nećemo imati.

Comments

comments