Ponuda gamepad-ova u regionu i svetu je velika. Boje, materijali, šare, žični, bežični, skupi i jeftini. U Srbiji je nekako uvek izbor to što ograničava krajnjeg kupca. Tu su ili skupi modeli poznatih brendova, ili izuzetno jeftinije opcije masovne kineske proizvodnje. Pojedinci su se čak i navikli da na par meseci kupuju nove jer “su jeftini”. Sa novim tendencijama na tržištu ne samo periferija, već i sveukupne IT i gejming ponude, ništa više neće biti “baš jeftino“. Ipak, ja danas pišem o par modela koji su u onoj grupi kvalitet po povoljnoj ceni i još vam u dogovoru sa Games DOO dajem kod za 15% popusta od danas, 06. do 13. avgusta.

Spartan Gear je grčki brend poznat po odličnom odnosu cene i kvaliteta. U Games ponudi ima par modela, a za modele u tekstu dobijate popust ukoliko na njihovom sajtu pri kupovini ukucate kod indijankadankaacfn2c.

Ono što je potrebno da odmah napomenem je da postoji žična i bežična varijanta a na vama je da odaberete ono što preferirate. Oplon je žičana verzija, a Ksifos vam omogućava udobne šetnje dnevnom sobom. Ksifos ima samo crnu opciju dok možete odabrati i kao beli ili camo green. Za sve važi isti kod za popust.

Popust važi samo za online prodaju, ali je  činjenica da volimo da vidimo proizvod u dobrom pakovanju. Standardno Spartan pakovanje na prednjem delu providno i u prvi plan stavlja sam gamepad. Tu je model i  opcija (žični ili bežični), kao i platforme kojima je namenjen.

Kada otvorite kutiju, pored proizoda je mini CD sa softverom za upravljanje i ništa više. Na zadnjem delu kutije postoji napomena o pojedinačnim funkcija mapa ćete možda pomisliti da više podataka možete pronaći na Spartan Gear zvaničnoj stranici i nećete se prevariti. Dosta pitanja i odgovora za one koji žele da dodatno saznaju još nešto se nalazi na ovom linku Link

A šta tačno dobijate kada proizvod izvadite iz kutije? Prednja strana ima mekanu gumenu prevlaku koja nekako daje prijatan osećaj u rukama. Donja strana ima uobičajenu plastiku pa je donekle na prvi pogled upitno da li bolje leži u ruci. Sam oblik definitivno pruža vrlo dobro prijanjanje jer drške Ksifosa daju osećaj neke punoće na dlanu. Čak i onima koji imaju malo veće šake. Ksifos otklanja neke greške starijih modela ali na žalost, i dalje nema podršku za PS4 i ostaje na PS3 i PC varijantama. PS3 igrača je sve manje i Spartan, pa i ostali brendovi, bi morali da se okrenu novijim opcijama.

Gamepad poseduje bateriju koja jako dugo traje i brzo se puni, i punjenje vas ne sprečava u igranju. Ksifos ima prave analogne okidače, a ne one od pola metra poput Spartan Gear PS3 bežičnog Bluetooth kontrolera. Osnovni ugao pod kojim se nalaze dugmići i razdaljina za vaše prste su dobri i omogućavaju igraču da iskoristi međupoložaje ove rute ako želi, na primer u vožnjama. Osnovni dugmići mogu biti malo bučniji i nezgodniji  za pritiskanje ali ne stvaraju nikakve probleme igračima. Sa druge strane, ukrštanje smera je funkcionalno ali ne i najbolje moguće jer je pritisak svakog smera toliko blag da igraču ostavlja čudan osećaj. U situacijama kada velike brzine i apsolutna jasnoća nisu potrebne, nećete imati problema.

U 2D borbama možda ćete odabrati neki drugi model. Analogna palice rade savršeno i bez problema. Na njihovom vrhu se nalazi mala rupica kako bi vaš palac mogao što bolje da se namesti. Tvrdi su baš onoliko koliko je potrebno da omoguće lagane i fine pokrete. Donji deo im je obojen u crveno i lepo izgleda i malo odskače od klasike. Plastika je tamo nešto tanja od ostatka kontrolera, a to znači da svaki put kada se aktiviraju male crvene LED diode na kontroleru, crveni deo analognih poluga postaje blago osvetljen iznutra.

Šta je ono “malo više” što Ksifos ima u odnosu na konkurenciju?

Tasteri “Turbo” i “Clear” koji su iznad Select i Start i malo su drugačijeg oblika kako bi bilo odmah jasnije i na dodir, bez gledanja u gamepad. Napravljena od istog gumenog materijala koji nosi cela prednja strana kontrolera. Bez uputstva za upotrebu, sigurno ćete biti zabrinuti kako da aktivirate Turbo i Clear. Na sreću, to je jako jednostavno.

I na kraju, dodatne opcije Xinput i Dinput podrška. Obe funkcije modernizuju kontroler kako bi olakšali upotrebu kontrolera na računaru bez uključivanja u remapping tastera za svaku igru. Budući da je Xinput noviji protokol od Dinput-a, teoretski ste pokriveni za svaki scenario. Ali ovde se takođe pojavljuje mala i čudna razlika između dve kontrole. Na zadnjoj strani je mali dvopolni prekidač. Dva položaja prekidača su označena “Off” i “On” za Dinput i Xinput. Sa “On” Uključeno kontrole imaju sasvim normalan i nesmetan rad. Sa druge strane, levi položaj prekidača “Off” Isključeno ostavlja kontroler potpuno mrtvim. Ksifos se nije čak ni potpuno isključio jer je njegovo osvetljenje normalno bilo uključeno. Dakle, čini se da, s jedne strane, Xinput generalno pobeđuje ali zašto se to dešava, nisam sigurna.

Ksifos se direktno povezuje i radi automatski i, sa izuzetkom ukrštanja smera u određenim scenarijima, savršeno će vam odgovarati. Prijatno iznenađenje solidne konstrukcije koje radi bez problema i daje bolje rezultate nego što biste mogli očekivati od klasičnog third-party kontrolera.

A cena

OPLON – 2.299 dinara

KSIFOS  – 3.499 dinara

I na ove cene imate 15% popusta uz kod indijankadankaacfn2c

Comments

comments