Ovu epizodu je napisala Kim Shumway a režirao Tim Scanlan.

I dok je prošle nedelje celokupna epizoda postavljena na Beta Planetu (Sky RIng), ove nedelje se sve dešavalo na Sanctum-u i akcije je bilo na pretek! Glavni negativac ove epitode je, verovali ili ne, Raven! A dosta pažnje je posvećeno i dežurnom negativcu koji uvek iznenadi – Murphy.

Raven je uvek tu da morališe i nije imala baš dosta prostora u poslednje vreme (sve od scene u kojoj se dvoumila da li da ubije nevine kako bi spasila prijatelje).Doduše, bila je odgovorna i za smrt “groundera” u prvoj sezoni kada je napravila bombu.

A Murphy je napokon sa Emori imao herojske momente koji su ipak tužno završili jer ni najgotivniji od svih zatvorenika koji su im pomagali nije ostao živ.

Meni je ovo odlična epizoda sa osnovnim pitanjem “Koliko si spreman da žrtvuješ manjinu da bi spasao većinu?” Raven napokon dolazi do tamne strane kada su načela i moral u pitanju i postaje odgovorna za izgubljene živote. Sigurna sam da će to biti nešto sa čime će se u jednom momentu suočiti tokom serijala. Lindsey Morgan je odlično odigrala ovu ulogu i ubedljivo prikazala koliko je Raven uporna u nameri da učini sve kako bi spasila planetu, i odjednom je vidimo i u ulozi vođe, i to onog koji mora da reši koga će žrtvovati za spas ostalih. Možda je to napokon natera da shvati da nije uvek u pravu kada kritikuje Clarke zbog njenih odluka. Doduše, možda će lakše shvatiti i kako se Belamy osećao.

Kako sam navikla da ova serija žrtvuje neplanirano svoje likove, nije mi bilo svejedno da gledam kako Murphy i Emori umiru ali je sreća da to te scene nije ni došlo. Indra je takođe tu i odlična je.

Osnova epizode je priča o reaktoru na planeti, koji posle hiljada godina u kojima je radio odlično, odjednom počinje da propušta radijaciju i postaje uzavreli kotao koji može da sprži planetu i sve na njoj. U pitanju su sati! I Raven zaključuje da je jedini način da sve to popravi mali eksperiment sa Emori koja sada ima night blood. Ali, Emori nije dovolljna pa odlazi da traži volontere kojima naravno laže o opasnosti. U jednoj epizodi smo dobili novi ljubavni par i odmah ga izgubili jer je zatvorenik koji je izgubio život nekako instant simpatičan zbog svog kajanja i želje da sada voli i bude pošten i dobar čovek. Iskupljenje?

Veći deo epizode je trka sa vremenom protiv radijacije ali nekako znate da će se završiti ok za Sanctum ali se pitate koga će ekipa koja piše seriju žrtvovati. Emori… ili Murphy. Sva sreća, u ovoj epizodi ostaju živi.

Raven je u jednom momentu tražila dobrovolljce i među Woncru ali je samo naterala da se javno postavi pitanje Šta se dešava sa Wanhedom? Indra pokušava da u Hedino ime natera nekoga iz Wonkru da pomogne, ali joj niko ne veruje. Ne veruju da je Madi i dalje Heda. Nisu više slepi sledbenici. I dok Indra želi da dovede Medi da pomogne i nastavi da se pretvara, Clarke i Gaia to odbijaju. Pitate se definitivno ko je tu u pravu. Razumete obe strane. A znate i da bi Medi pristala zarad očuvanja planete i njenog psa. Gaia je naivna i misli da istina neće promeniti ljude i priznaje im šta se dešava sa Medi. Greška! Opet dolazimo do onoga da majke znaju bolje. “Vera može biti slepa, ali odanost nije,” kaže Indra, i dokazuje po ko zna koji put da bi možda ona trebalo da donosi odluke.

Raven, Murphy i Emori uspešno popravljau kvar ali ne smao da je Emori ugroženo zdravlje već i Raven dobija dobre batine od devojke preminulog zatvorenika po imenu Hatch. I tu imamo odličnu rečenicu “Možemo li sada da se ne tučemo?” Emori je odlična. Ona je lik koji svakom sezonom pokazuje sve više emocija i koliko je morala da sakrije duboko u sebi dobrotu koju ima kako bi opstala. A ona i Murphy su odličan par koji nikako u početku nije nagoveštavao da će tako dugo opstati.

U jednoj sceni, Raven šalje Murphy-ja unutra u reaktor i zaključava ga uz reči “Znam da ćeš uraditi sve da spaseš svoju zadnjicu.” Istinito ali nekako… Raven zna da će možda svi, uključujući i njega umreti, ili će ih Murphy spasiti i nositi se sa bolešću od radijacije par dana. Slično kao kada su sa Broda poslali klince na planetu kako bi se spasili iako nisu znali da li će uspeti, ili kada su testirali u sobi sa radijacijom da li tranfuzija sa night blood radi, pa i odluke sa skidanjem čipa. Skoro svaka sezona ima slične dileme.

Dok popravljaju reaktor, Hatch govori o tome kako su on i Nikki prvobitno planirali da “samo” opljačkaju banku ali da su stvari krenule nizbrdo onog momenta kada je Nikki ubila policajca a zatim i taoce. Murphy u tom momentu shvata da se i ne razlikuju, obojica su “kriminalci” koji nikada nisu imali loše namere ali ih je situacija dovela do toga da učine loše stvari sa užasnim ishodima. Hatch se pomirio sa time da ništa što uradi neće moći da izbriše ono loše dok Murphy duboko u sebi misli da je to moguće.

Možda će ti ovo pomoći da se iskupiš,” govori mu Murphy a misli na obojicu

Ne postoji način da se iskupiš za to,” odgovara Hatch. Ono čega se Murpy najviše plaši.

Novi lik Nikki, koja gubi svog voljenog će verovatno dobiti više prostora u ovoj sezoni. Da li će prevazići mržnju koju sada ima prema našim junacima ili će se pridružiti Sheidheda mračnoj strani? A Sheiseda je i dalje u telu Russel-a. Mračne misli i manipulacija ljudima. Žrtvovanje sledbenika koji prate Russel-a kako bi ih sve posvađao i uništio. I znamo da je to samo početak koji nameće standardno pitanje Pobeđuje li dobro ili zlo? Ok, Russel nekako nije stari Russel ali odlično glumi zlo i od njega se dosta očekuje do kraja sezone. Postavlja nam i neke dileme.

Svaka reč koju on izgovori se uzima sa oprezom i nedoumicom jer znamo ko je i šta je. Ili nisimo sigurni ko od njih dvojice govori. Da li je Sheidheda kompletno preuzeo sve ili je Russel negde duboko u svom telu i jednog momenta možda uspe da se izbori sa zlom? Da li kada govori stvari kao “Lista onoga zbog čega žalim je dugačka,” govori Russell ili Sheidheda i šta je istina?

Kada kaže Clarke da želi isto a to je mir zapitate se da nije to možda ono što misli i Sheidheda. Ima još epizoda pa ćemo saznati.

Dosta scena je posvećeno i odnosu između Clark i Gaie. Vidim da su forumi puni nagađanja o novoj romansi ali meni iskreno to izgleda kao prijateljstvo dve žene koje brinu o istom detetu iz dva potpuno različita razloga. Možda sam ja malo naivna a možda i ne razumem želju da svaka serija ima svoje “parove”. Clark je imala Lexu ali da li je Gaia na redu… Još jedno, videćemo do kraja serije.

Comments

comments