Netflix ima svoje gledaoce ali kada je serija The 100 u pitanju, mislim da je Fox i dalje kod nas broj jedan. Najava “nove” i finalne sezone je očito pobudila interesovanje a ja sam dobila želju da završim moje rekapitulacije odgledanih epizoda. Četvrtu epizodu poslednje sezone The 100 je napisao  ko-EP Sean Crouch, a režirala je Diana Valentine. Oboje su novajlije u emisiji ali su uradili dobar posao sa onim što im je dato da rade.

Četvrta epizoda a Bellamy nije tu. U ovoj epizodi ćete se zapitati da li ćemo ga uopšte i videti. Kako serija napreduje pitanje je i kakvu verziju njegovog lika ćemo videti. On je imao svoje padove i uspone ali serija donosi neočekivane rasplete i sve je moguće.  Jason Rothenberg je rekao da Bob Morley neće imati mnogo pojavljivanja ali… šta ako je to malo samo premijera i možda kraj ?

Drugo pitanje koje ćete sebi postaviti u ovoj epizodi je šta se dešava sa tempom? Navikli smo da budu brzi, da je sve napeto i da imamo neočekivane zaplete. Do sada, sezona 7 pati od problema sa tempom za koji se nadam da će biti rešen kada priča pređe na zabavni deo skakanja međuzvezdanim planetama koji je, gledajući unazad, možda trebalo da bude pokrenut ranije. 

 „The garden“ je bila fantastična jer je namerno usporila zaostale tri epizode ​​su jednostavno spore. Možda ova epizoda ipak pomalo počinje da uzburkava priču. U izolaciji, priča koju priča sa Echo, Houp, Gabriel i Orlandom je neverovatno ubedljiva. Lepo je videti ih kako iz lažne porodice prelaze u pravu porodicu, i nadam se da je činjenica da su proveli pet godina zajedno trajno promenila njihovu vernost i poverenje. Ovo je bilo pomalo i deja vu iskustvo za Hope, koja je prethodno provela 10 godina sa zatvorenikom po imenu Dev, čovekom koji ju je naučio kako da se bori. Planirali su da zajedno pobegnu sa planete kada odsluži kaznu, ali Hope se ukočila u odlučujućem momentu, bespomoćno gledajući kako Disciples ubijaju Deva pred njenim očima. Sada je odlučna da ne ponovi svoju grešku.

Mala Hope ostaje sama na svojoj planeti posle epizode “The garden”, dozivajući svoju majku i Oktaviju, koje su upravo odveli Bardo dečaci. Srećom po nju i zaplet, desilo se da zatvorenik nedugo zatim bude ostavljen na odsluženje kazne, što nas dovodi do montaže za sticanje poverenja koja podseća na Madi i Clarke u 5. sezoni, zar ne?

Hope provodi narednih 10 godina u društvu najsmirnijeg čoveka kojeg su svi svetovi ikada videli, koji izgleda da se oblikuje u ono što ona treba da bude: stariji brat, neko ko je voli, lični trener, otac… Imajući u vidu vrste zatvorenika koji su mogli doći do Houp, i uz koje bi odrastala da nije bilo Anomalije, zaista je neverovatna sreća što je na kraju odgajio takav lik koji nije oklevao ni sekunde kada je odlučivao da li će da provede svoju kaznu izolacije odgajajući tinejdžerku i stajući na njenu stranu u borbi protiv sopstvenog naroda.

Ali, nažalost, planovi i život mogu da krenu užasno po zlu. Hope, kao što je Eho tako ispravno pretpostavila, nije ubica još uvek, ona okleva, Dev umire na njenim rukama i postaje kostur koji smo videli u epizodi 2. The 100 od samog starta ubija iznenada likove koji nam se dopadnu pa zašto bi hinalna sezona bila drugačija.

Hope sada neće napraviti istu grešku. U današnjem Sky Ringu, ona, Echo i Gabriel čine sve što mogu da nateraju sadašnjeg zatvorenika, Orlanda, da im se otvori. Žele da ga pridobiju do njegovog sopstvenog Dana oproštenja, za manje od pet godina, kako bi svi mogli da pobegnu i pronađu Belamija, Oktaviju i Dijozu. Kada pet godina isteknu, on će nas voleti i zbog toga će nam pomoći. To sam već radila,  objašnjava ona. Orlando je učenik 12. nivoa koji prati “Pastira.” the Shepherd.  12 nivo… Zvuči poznato! Hint…. Second Dawn, kult sudnjeg dana koji je Jaha otkrio u sezoni 4, zahtevao je od svojih članova da dođu do 12. pečata da bi stigli do bunkera. A poznata fraza osnivača Bill Cadogan-a “Iz pepela ćemo ustati.”

“Iz pepela” bio je naslov premijerne epizode ​​ove sezone. Možda je Jaha ipak bio na pravom putu…

Otprilike u to vreme Klark i svi u Sanktumu shvataju da su Echo i Bellamy u nevolji. Pronalaze jedno od tela sa zlatnim maskama sa rupama od metaka pored Gabrijelove kolibe, ali nema drugih znakova ljudi. Pokušavaju da shvate šta da rade kada drugi maskirani čovek priđe kapiji Sanctuma i pita za Clark po imenu.

Clark zadaje Reven, koja je još uvek potresena od ubistava u poslednjoj epizodi, zadatak da otkrije kako da uđe u odelo kako bi se maskirali, dok ona odmaršira do kapije sa ostatkom svoje ekipe. Čovek ispred kapije spušta masku i kaže da se on i njegov narod zovu Disciples of a Greater Truth. Au! On kaže da je Clark “ključ za pobedu u poslednjem ratu koji će čovek ikada voditi,” i biće nepovređena ako pođe sa njim. Ona pristaje da ode ne bi li vratila svoje prijatelje sa druge strane. Planiraju da se sastanu u Gabrijelovoj kolibi, ali je on upozorava da vreme teče brže tamo gde su njeni prijatelji i da je svaka sekunda bitna.

Plan da Orlando bude vezan, a oni koji dođu po njega budu razoružani ide po planu sve dok Hope ne ubode ženu koja se sprema da napadne Eho. Orlando je prepoznaje i počinje da plače. Pošto su svi ostali razoružani, Gabrijel kaže da će osloboditi Orlanda kako bi on mogao da ih prati u Bardo. Ali Echo ima druge planove: ona shvata da je on i dalje odan svojima, oni su njegovi ljudi. Čim se probude, samo će otići u Bardo i pokvariti im planove.

Echo pored ljubavi koju ima za Bellamy-ja, ona zna samo za ubijanje. Da bi spasila Belamija, Echo mora da ubije sve ove nesvesne pripadnike Disciples. Počinje da ih ubada dok Orlando stoji vezan za drvo, jecajući. I samo postaje gore kada ona kaže da moraju da ga ostave. Gabriel i Houp se očigledno ne sviđa ovaj plan, ali neće imati vremena da odlučuju šta da urade pre nego što se Anomalija zatvori. Echo daje Orlandu nož da se oslobodi dok odlaze, ali stvarnost njegove situacije je teška. On će godinama biti potpuno sam na ovoj planeti, a videli smo šta mu je to učinilo prošli put. Echo ovde pokazuje Ice Nation vaspitanje i prošlost ubice. Ovo je jedna od najhladnijih scena koje smo ikada videli u ovoj seriji. Orlanda smo jedva upoznali, ali sam ja bila i tužna i možda su mi oči malo zasuzile.

U Sanctumu, Raven je uspela da otvori masku i otkrije kako funkcioniše. Sa svim podacima otkrivenim u šlemu, ona shvata da postoji šest planeta u mreži povezanih sa linijom, wormhole. Ona i Jordan menjaju stvari. Koriste Zlatno odelo u nevidljivom režimu da ubiju sve ostale učenike tamo. Raven je pomalo traumatizovana što je u trenu ubila osam ljudi, ali nema vremena za to: imaju rupu da istraže! Dok Raven nosi masku, ona može da vidi da postoji šest planeta: jedna van mreže, a druga je Senctum. To znači da imaju 1 od 4 šanse da pronađu Penance, gde je Učenik rekao da su im prijatelji. Odlučuju da izaberu jedan i testiraju ga. Clarke, Niylah, Jordan, Miller i Raven odlučuju da ih prođu. Gaia ostaje da obaveštava sve o tome šta se dešava i da “zaštiti Madi.” Problem je u tome što čim grupa prođe preko mosta, Gaia biva nokautirana od strane nevidljivog Učenika. Ona se budi baš kada gase kamen Anomalije, tuku se i oboje padaju baš kada je most isključen. I još jedan problem: oni nisu na istoj planeti na koju su svi ostali upravo otišli

Clarke i ekipa završavaju na ledenoj planeti. Čini se da to nije prava, ali da bi došli do sledeće, moraju da pronađu kamen Anomalije kako bi skočili. Malo li je pretražiti celu planetu! Znači, imamo najmanje 5 grupa na 6 planeta, i na svakoj vreme prolazi drugačije.  Postoji verovatno i kult koji datira još sa Zemlje i to pre Apokalipse, i oni sve kontrolišu. I tu je Sanctum sa lošim momcima i četiri frakcije. Malo li je?

Podsetimo se i da reaktor nije eksplodirao, Russel nije poginuo, Sheidheda je i dalje sa Madi koja je sada nezaštićena jer je Gaia u nesvesti i negde van Anomalije. Možda će pronaći ljude pre nego to urade Clarke i Raven.

Previše je zapleta koje uspevamo da pratimo, ali se plašim sledeće epizode jer ovo i nije tempo i način priče na koji smo navikli a likovi koje pratimo možda nisu ovde prikazani kako smo očekivali. Daleko od toga da mi se serija ne dopada ali definitivno nisam ovo očekivala.

Evo i najave sledeće epizode pa bacite pogled.

Comments

comments