Kada je neko dugo u ovom poslu, već na prvi pogled može da pretpostavi da li će neki proizvod dobro proći ili ne. Na žalost, nekada prodaja ne zavisi ni od kvaliteta proizvoda ali ni od kupca koji bi isti taj proizvod kupio. Iz godine u godinu se domaći distributeri menjaju, na žalost na gore. Sve je postalo neka “sigurica” i čini mi se da se sve manje pita tržište a sve više tamo eki šef nabavke koji verovatno nema pojma o proizvodu za koji je odlučio da nema nabavke. Nekada se znalo šta i kada stiže konkurenciji, cene, potrebe a i bilo je normalno da se proizvodi testiraju i onda donese odluka o uvozu i prodaji. Ovoga puta želim da napišem par reči o proizvodu koji ne neopravdano na listi čekanja za uvoz u Srbiju. Nije u pitanju nezainteresovanost brenda već činjenica da se distributeri nećkaju jer je ooooo ne, cena malo veća u odnosu na modele nižeg cenovnog ranga. I dok im neko od dva, tri velika retailera ne obeća da će uzeti svih par komada koliko će se verovatno rešiti da uvezu, evo da vidite šta se dešava sa mikrofonom FYRU GXT 258.

Mikrofon je prvo ponuđen u standarnoj crnoj boji, dok je do mene stigao komplet sa Carus GXT 323W slušalicama, a koji je namenjen vlasnicima PS5 konzola. Znate da je Trust jedan od retkih brendova koji ima PS licencu i da su njihovi proizvodi povoljnija opcija za igranje na konzolama. Teška srca sam komplet prosledila Vladimiru Pejiću da proveri o kakvom kvalitetu se radi, pa svakako odgledajte njegov video na kraju teksta.

Kao i uvek, prvo o pakovanju. Suprotno od Trust standarda, ali u skladu sa standardom koji ima PS, kutija je bela sa poznatom plavom bojom. Akcenat je na napomeni da je u pitanju 4 u 1 mikrofon, da ima 5 RGB boja u osvetljenju, da je odličan za striming i da ga možete potpuni isključiti ili kako bi rekli, mutirati. 

Težina je malo preko kilogra,a. dok je glavna jedinica teška 626 grama.

U pakovanju dobijate mikrofon sa tripodom, USB-C na USB-A kabl, uputstvo i naravno nalepnica.

Pored PS5 konzole radi i na PC računarima ili laptopovima sa USB portom i Windows 7, 8, 10 ili Mac OS X 10.5 (Leopard) i više.

Mikrofon izgleda profesionalno i ozbiljno a ne izgleda previše ometajuće. Nije masivan, ali nije ni neprimetno mali sa 74 x 63 x 183mm, što znači da će zauzeti taman toliko mesta koliko je neophodno. Osvetljenje je kako sam već napisala u 5 boja, sa 5 LED lampica unutra i 4 na vrhu mikrofona. Ova svetla na vrhu pomažu da se istakne koji audio režim koristite i odakle se snima zvuk, što ga čini još jednostavnijim za korišćenje. Svetla se mogu potpuno isključiti ako smatrate da vas previše ometaju. Ali sa unutrašnjim osvetljenjem, možete da uskladite RGB računar i oni omogućavaju strimerima da odgovaraju bojama brenda svojih kanala sve dok je bela, ružičasta, žuta, plava ili zelena.

Kontrole su jednostavne sa dva ručna točkića na prednjoj strani, jedan za pojačanje mikrofona i drugi za podešavanje zvuka slušalica, što je zaista korisno kada pokušavate da napravite manja podešavanja u hodu ili tokom sesije snimanja. Težina od 1,03 kilograma znači da je dovoljno težak da se ne pomera kada se postavlja na podlogu. Nekima može biti malo nezgodan za nošenje zbog njegove težine, zbog čega se čini da ovaj mikrofon treba da ostane čvrsto postavljen na stolu. Fyru je bio izuzetno lak za sklapanje i stigao je u dva čvrsta dela. Sve što treba da uradite je da povežete USB na USB-C kabl od 1,8 metara sa mikrofonom i pričvrstite mikrofon u bazu. Baza takođe ima gumirane noge što znači da ne škripi po stolu dok ste usred strima ili snimanja.

Veoma je dobro izgrađen pa se oseća pouzdano, jako i čvrsto., Standardni nosač navoja od 5/8” znači da se Fyru može lako montirati na većinu standardnih nosača. Fyru je prilično jednostavan plug and play mikrofon koji je odličan za svakoga ko nije preterano tehnički edukovan i samo želi da odmah počne da pravi sjajne snimke. Mikrofon se takođe napaja preko USB-a što znači da nećete morati da pronađete dodatnu utičnicu ili da se petljate sa baterijama. 

Fyru ima neke impresivne karakteristike, a najvažnija su 4 različita režima snimanja koji vam omogućavaju da svoj snimak prilagodite svojim specifičnim subjektima.

  • Cardioid Snima ono što je direktno ispred mikrofona. Ovo je najbolje ako samo razgovarate u fiksnoj poziciji, što je odlično za igranje igara, podkastove, rad sa glasom i zum pozive.
  • Bidirectional –  Ovo uzima zvuk iz dva pravca, prednje i zadnje strane mikrofona. Najbolje je za podkastove ili intervju gde ste okrenuti svom gostu.
  • Stereo –  Koristeći i levi i desni kanal, ovaj režim snima zvuk prirodnog zvuka i odličan je za muzičare.
  • Omnidirectional – Uzima audio iz svih pravaca, i ovaj režim je najbolji za snimanje ambijentalnog zvuka ili snimanje reprodukcija.

Fzru takođe ima ugrađeni pop filter. On filtrira neželjene zvukove koji se nazivaju eksplozivi iz slova kao što su P, B i F za jasniji i profesionalniji zvuk. Rezultati iz ovoga su bili pomešani jer je bilo dobro za strimovanje, ali na fokusiranom zvuku kao što su podkasti, preporučujem i dodatak eksternog pop filtera. Priključak 3,5 mm za slušalice sa nultom kašnjenjem, omogućava vam da slušate snimke u realnom vremenu. 

Zvuk je jasan i tačan onako kako bi trebalo da zvuči. Kvalitet zvuka je odličan izbliza. Bićete impresionirani kvalitetom mikrofona, detaljnim zvukom, a naročito ako uporedite sa nekim drugim modelima sa našeg tržišta. Nije iznenađenje da je kardioidni režim uradio najbolji posao izolujući glas od pozadinske buke i smetnji, samo ponekad hvatajući zvuk ukoliko imate glasan ventilator na računaru.

Ne postoji smanjenje buke noise reduction ili poništavanje zvuka sound cancellation, što znači da bolje funkcioniše u tihim prostorima kao što su radna soba ili spavaća soba, ali može biti problem kada ste napolju. Jedan primetan nedostatak je da nema uključenog softvera za snimanje sa naprednim podešavanjima za poigravanje, što nije veliki problem jer je cilj da bude jednostavan i 90% korisnika će već imati svoj preferirani izbor softvera.

Cena je takođe veoma privlačna, posebno za nove kreatore sadržaja sa budžetom koji žele izuzetan kvalitet za cenu. Naravno, još samo ostaje da se pojavi u našim radnjama ili će prodavci sa Kupujem Prodajem nastaviti da zarađuju.

Comments

comments