Vratili ste sa sa odmora i ostavili kofer sa stvarima da se raspakujete kada se odmorite. Iskreno, koliko je dana prošlo od tada i da li ste se stvarno raspakovali?

O tome kako najbolje “čuvati” svoje torbe i kofere smo već pisali. Vaš prtljag nosi sve što vam je potrebno gde god da putujete. Ali ako ne znate kako pravilno očistiti kofer, pazite! Znati kako pravilno očistiti i dezinfikovati prtljag pre nego što ga odložite će Vam pomoći da ne primate uljeze u svoju kuću jer Vam mogu izazvati probleme na nekom sledećem putu.

Umesto da kofer spustite na pod, otvorite i krenete da vadite stvari (iako nekima teba i po par dana da to urade), uzmite vlažne maramice ili krpu i sredstvo za dezinfenciju i ODMAH obrišite točkiće, hvataljke i ceo kofer, bez obzira da li je u pitanju materijal ili plastika. Skinite sve nalepnice jer će kasnije možda biti teže da se skinu i ostaviće nekada fleke. Proverite dobo da li ste sve izvadili i odložite na njihovo mesto.

Da li ste primetili koliko odlažemo pakovanje, svejedno da li je u pitanju odlazak ili povratak, jer ne želimo da se stvari gužvaju? A onda se vratimo i onako umorni ostavimo raspakivanje za kasnije. To kasnije se produži na par dana jer vadimo deo po deo i peremo i slažemo, dok ostalo čeka da bude izvađeno. Na taj način, nesvesno, možemo napraviti sebi probleme. Da li ste znali da sa sobom nekada možete poneti i bube i insekte iz krajeva u kojima odmarate? Bubašvabe ili manje bube mogu postati nepozvani gosti koje ćete kasnije teško izbaciti.

Ulja i prljavština mogu uzrokovati da se tkanine ili specijalni tehnički premazi vašeg prtljaga vremenom pokvare. Prljavština i krhotine zaostali u koferu mogu da se stvrdnu i naprave probleme na putu. Može da se napravi i buđ. Poslednja stvar koja vam je potrebna je da izvučete svoju torbu iz skladišta pre putovanja je da ne samo da smrdi, već je tu buđ od onih mrvica ili prosutih materija koje nisu isprane. Čišćenje buđi iz prtljaga je težak zadatak, a češće će biti lakše kupiti novi prtljag! Ti mirisi mogu ostati u koferima i nisam sigurna da želite da tu odložite svoju odeću sledeći put kada putujete. 

Pošto smo pisali o standardnim načinima čišćenja, hajde da vidimo kako da se rešimo ovih specifičnih “naprijatelja”.

Čišćenje buđi iz vašeg kofera ili ranca: Ovo je teško uraditi, a možda bi bilo lakše jednostavno kupiti novi komad prtljaga ako je loš. Međutim, dobra taktika je prskanje prtljaga rastvorom belog sirćeta i vode da ubije buđ, a zatim brisanje vlažnom krpom. Ponovite postupak po potrebi, pustite da se kofer ili ranac osuše na vazduhu u dobro provetrenom prostoru. Miris sirćeta će nestati za nekoliko nedelja.

Uklanjanje mirisa plesni iz kofera: Mnogi ljudi preporučuju upotrebu aktivnog uglja ili čak peska za mačke da apsorbuju dugotrajne, pljesnive mirise. Nakon što operete rastvorom sirćeta i ostavite da se osuši, zatvorite malo uglja ili peska koji upija mirise koja upija mirise u vreću i ostavite da stoji nedeljama ili mesecima po potrebi. Ako su mirisi na spoljnoj strani prtljaga, stavite prtljag u veliki kontejner za skladištenje koji se zatim napuni peskom ili ugljem, a zatim odložite! Ovi proizvodi treba da apsorbuju višak mirisa.

Uklanjanje mirisa parfema iz prtljaga: Proliveni parfem u koferu je jednako težak za uklanjanje kao i buđ. Pročitaćete bezbroj priča o ljudima koji se bore sa ovim, čak i nakon što su isprobali sve standardne metode. Međutim, možete pokušati da obrišete sve fleke od parfema alkoholom ili sirćetom, a zatim obrišite čistom, suvom krpom. Zatim možete izribati mesto mešavinom sode bikarbone, vode i deterdženta za pranje sudova. Nakon što se dobro osuši, pokušajte da odložite prtljag sa aktivnim ugljem ili peskom za mačke da biste apsorbovali višak mirisa.

Bube i njihova jaja su vidljiva golim okom. Ako pregledate svoj prtljag, trebalo bi da možete da ih vidite osim ako nisu na nekom dobrom mestu za skrivanje. Obrišite sve uglove i obloge mokrim, nasapunjanim sunđerom. Stenice ne vole toplotu. Navodno možete da raznesete skrovište toplotom iz fena, i iako ih neće ubiti, učiniće da se buba sama pokaže. Možete staviti svoj prtljag u plastičnu vreću za smeće i staviti na vrelo sunce tokom dana. 

Ekstremna vrućina će ih ubiti. (Očigledno ovo može, ali ne mora biti tačno – mora biti jako vruće.) Druga taktika je nabaviti sprej protiv stenica ili bombu protiv buba i koristiti u svom prtljagu. Obavezno očistite i osušite torbu pre odlaganja.

Čuvajte svoj prtljag na suvom mestu jer vlažna mesta mogu dovesti do buđi. Kaže se da ubacivanje nekoliko čaršava za sušenje u pohranjeni prtljag pomaže u zaštiti od pljesnivih mirisa, ali možete pokušati da ubacite i aktivni ugalj.

Komentari

Komentari