Slika je preuzeta sa www.witcherkitchen.com

Witcher kuhinja nisu samo aromatično meso i punjena variva. U arsenalu slatkih grickalica iz igre najčešće su voće, sveže ili sušeno, slatke kiflice ili orasi i karamele. Nije ništa posebno, ali svaki vešt domaćin zna kako napraviti idealan desert od ovih sastojaka!

A Friing Pan, Spick and Span znate po starici iz White Orchard koja daje Geraltu hleb, sok i pečene jabuke.

Za pripremu ovog deserta koriste se namirnice koje se pojavljuju u Geraltovom inventaru. Vi možete dodati i alkohol jer bez njega Witcher svemir potpun! Suvo voće i orašasti plodovi kao punjenje, soljeni sos od karamela sa alkoholom i začinska nota pomeraju uobičajenu pečenu jabuku u novu dimenziju uživanja!

SASTOJCI  

 • jabuke, tvrde i kisele sorte – 4 velika komada  
 • oraha – šaka  
 • kikirikija – šaka  
 • sušene brusnice – šaka
 • suvih kajsija – nekoliko 

KARAMEL UMAK    

 • krem 30% masti – 1 šolja  
 • šećera – 3/4 šolje  
 • putera – 1 kašika  
 • ruma – 1 mala čaša (oko 3 kašike)  
 • soli – 1/2 kašičice  
 • začina ili mlevenog cimeta – 2 prstohvata

1. KARAMEL UMAK

Dodajte šećer u šerpu sa debelim i svetlim dnom. Zagrejte umereno i pomešajte drvenom špatulom ili samo protresite šerpu da se ravnomerno istopi. Kada se rastopi, smanjite vatru na minimum i kontrolišite boju karamele. Kad dobije intenzivnu boju, dodajte zagrejanu kremu za šlag i pazite, zašištaće! Snažno ga pomešajte drvenom špatulom. Na početku će se stvoriti nakupine karamele, koje će se potpuno rastvoriti kako se zagrevaju. Smešu kuvajte na laganoj vatri oko 10-15 minuta. Povremeno mešajte dok krem ne postane gladak. Zatim dodajte alkohol (rum, votku ili liker od orašastih plodova – ovaj sastojak takođe možete izostaviti), so i začine. Sve pomešajte i kuvajte nekoliko minuta. Konačna konzistencija treba da podseća na tečni med i njegova boja treba da bude blizu bombona od karamele. Isključite vatru, dodajte mekani puter i mešajte. Ohladite sos. Kada dostigne sobnu temperaturu, karamel se zgusne. U slučaju da postane pregusto, možete dodati još kreme ili alkohola.

2. Orašasti plodovi i sušeno voće

Mešavina oraha i suvog voća predstavljena u sastojcima samo je predlog, a vrste i proporcije orašastih plodova i voća mogu se slobodno menjati. Gotove smeše će takođe raditi posao.  Narežite orahe i voće na manje komade. Zatim ih stavite u posudu, dodajte 2 kašičice karamel sosa i temeljno promešajte. Odvojite i pređite na sledeću tačku.  

3. JABUKE

Jabuke oprati i odseći peteljke oštrim nožem sa kapicom oko 3/4 visine, tako da se peteljka drži u mesu. Izvucite jezgro nožem tako što ćete iseći mali krug i izvaditi ga sa svim semenkama. Pazite da jabuku ne probijete. Dobro je pomoći se kašikom kako biste uklonili nepotreban sadržaj.

4. PUNJENJE

Duboki kalup za pečenje namažite puterom. Rupe u jezgru u jabukama popunite orasima i suvim grožđem i pritisnite ih kašikom da kompletno popune prazan prostor. Pokrivene punjene jabuke pokrijte odsečenim kapicama, pokušajte da ih tačno podudarate sa linijom sečenja. Premažite svaku jabuku na površini mekim maslacem (po mogućnosti to učinite prstima).  

5. PEČENJE

Kalup sa jabukama stavite u zagrejanu rernu (170 °C / 325 °F) i pecite oko 30-40 min u zavisnosti od veličine, vrste i zrelosti voća. Jabuke su spremne kada im je koža malo naborana. Pored toga, viljuškom možete proveriti njihovu mekoću i po potrebi peći malo duže.  

6. SERVIRANJE

Jabuke je najbolje poslužiti odmah nakon pečenja. Na svaku od njih treba sipati tešku porciju sosa od karamele. Kako je leto, sladoled je uvek dobitna kombinacija.

Nakon konzumiranja, jabuka obnavlja 50 bodova zdravlja i obnavlja motivaciju za borbu protiv čudovišta.

Linkovi

Twitch: CD Projekt | Netflix
YouTube: CD Projekt | Netflix

Comments

comments