Nekada konkurencija može biti pozitivna snaga koja donosi promene!

Kada velike kompanije, sa svojim timovima, pokažu da nije sve samo profit, i da postoji nešto što se može nazvati zajedničkim interesom, na nama je da pokušamo da ih sledimo.

Poslednjih par meseci Razer i Trust ne izbacuju samo nove proizvode kako bi preuzeli deo tržišta periferija i gejmerske opreme. Ono što spaja ove dve kompanije je – zeleno!

Sa svojom inicijativom Clevergreen, Trust sprovodi mnoge projekte koji se tiču uticaja proizvoda, pakovanja i poslovanja na životnu sredinu. „Sa Clevergreen-om smo na početku našeg održivog putovanja“, rekao je Allard Boer, finansijski direktor u Trust-u. „Snažno smanjujemo otpad i plastiku koja se koristi u našim proizvodima i ambalaži i sve više koristimo materijale iz obnovljivih izvora. Takođe nam je cilj poboljšanje mogućnosti recikliranja i optimizacija našeg procesa i operacije kako bismo smanjili otisak CO₂. “

Na poslovnoj mreži LinkedIn je osvanuo post kompanije Razer sa fenomenalnim brodom. Na prvi pogled se čini da je Razer rešio da proširi svoju ponudu proizvoda ali…

U pitanju je Clearboat koji je napravljem u saradnji sa kompanijom Clearbot iz Hong Konga. Clearbot je skup robota za sakupljanje smeća koji koriste AI-Vision za otkrivanje i sakupljanje smeća iz vodenih površina. Ovi roboti su potpuno autonomni, napajaju se solarnom energijom i rade kao tim da bi uklonili smeće. U poređenju sa bilo kojim trenutnim rešenjem, Clearbot je 15 puta jeftiniji, ima 5 puta veći domet i uklanja 2k više smeća dnevno.

Razer partnerstvo sa Clearbot-om jedna je od mnogih startup kampanja koje oni nameravaju da podrže u okviru inicijative #GoGreenWithRazer. Novi dizajnirani AI i robot na solarni pogon mogu da sakupe do 250 kg morske plastike u samo jednom ciklusu. Vi možete da pomognete tako što ćete poslati fotografije najčešće pronađenog morskog plastičnog otpada u vodama na: OVDE

Pristup im je malo različit.

Trust se fokusira na pametne promene koje mogu doneti razliku i već je postigao neke od svojih prekretnica. Kompanija je prešla na online uputstva za korišćenje, i na taj način izbacuju uputstva za korišćenje koja su se do sada štampala na papiru i stavljala u pakovanje. Trust je takođe smanjio veličinu svoje ambalaže i zamenjuje i uklanja unutrašnje odbojnike od plastike. Ova promena na našim paketima GXT  gejming slušalica već je rezultirala smanjenjem plastike za 16% u 2020. godini“, rekao je Boer. „Stalno tražimo alternative koje se mogu reciklirati tradicionalnim metodama pakovanja i učestvujemo u raznim revizijama održivih sertifikata kao što su FSC i GRS.”  

Poreklo upotrebljenih materijala potvrđeno je u skladu sa pravilima koje daje Globalni reciklirani standard (GRS). To znači da dobavljač tkanine ima GRS sertifikat, a potvrda o transakciji (TC) za svaku pošiljku dokazuje da je tkanina zaista stvorena od recikliranih materijala.  

Posao kao i obično više nije opcija. Moramo da posvetimo zelenu pažnju planeti i ljudima koji su uključeni u naš eko-sistem. Naša je odgovornost i ambicija da održivo dizajniramo proizvode, vodimo operacije i ponudimo potrošačima pametne, pristupačne i održive izbore. “ rekao je Boer. „To nije nešto što se može postići preko noći. To je stalni napor i angažujemo se i sarađujemo sa našim partnerima i dobavljačima kako bismo napravili ove pametne promene u našoj proizvodnji, operacijama i asortimanu proizvoda. 

Da bi potrošačima omogućio održiviji izbor, Trust uvodi sistem ekološke ocene za svoju ambalažu i proizvode. Ocena će se dati na osnovu upotrebe FSC sertifikovanog kartona ili ambalaže optimizovane za zapreminu bez plastike, pene, PVC-a i polistirena. Najviša ocena primenjivaće se kada je ambalaža ekološki najprihvatljivija, a sam proizvod je napravljen od recikliranih materijala. 

Na primer, torba za laptop Atlanta, prvi Clevergreen proizvod, napravljena je od recikliranih materijala a Trust je danas najavljuje svoj prvi od mnogih predstojećih proizvoda napravljenih od recikliranih materijala: torba za laptop Atlanta eco. Pogodna i ekološka torba napravljena od recikliranih 17 PET boca. Dodatna oprema, periferne uređaje i lične stvari sigurno se čuvaju u pregradama.

 

Poreklo upotrebljenih materijala potvrđeno je u skladu sa pravilima koje daje Globalni reciklirani standard (GRS). To znači da dobavljač tkanine ima GRS sertifikat, a potvrda o transakciji (TC) za svaku pošiljku dokazuje da je tkanina zaista stvorena od recikliranih materijala.  

Posao kao i obično više nije opcija. Moramo da posvetimo zimzelenu pažnju planeti i ljudima koji su uključeni u naš eko-sistem. Naša je odgovornost i ambicija da održivo dizajniramo proizvode, vodimo operacije i ponudimo potrošačima pametne, pristupačne i održive izbore. “ rekao je Boer. „To nije nešto što se može postići preko noći. To je stalni napor i angažujemo se i sarađujemo sa našim partnerima i dobavljačima kako bismo napravili ove pametne promene u našoj proizvodnji, operacijama i asortimanu proizvoda. 

Više informacija o inicijativi Clevergreen dostupno je na www.trust.com/clevergreen

U isto vreme, Razer sajt je sada redizajniran sa akcentom na ekološki segment rada, proizvoda i života. Do 2025. godine, Razer će omogućiti odlaganje i recikliranje Razer proizvoda kroz saradnju sa globalnim distributerima, trgovcima i e-tailerima.  Razer takođe podstiče kupce da vrate svoje stare Razer proizvode na njihove RazerStore lokacije radi besplatne reciklaže. Kod nas ih još uvek nema ali do 2025. još ima vremena, zar ne?

 

Razer tvrdi da igraju naporno, igraju pošteno i žele da osiguraju da svet ostane arena u kojoj svi možemo da igramo i dalje. Svi moramo da uradimo svoj deo da naš svet postane bolji i da preuzimamo odgovornost kroz pokret #GoGreenWithRazer da bismo krenuli ka održivoj budućnosti.  Razer je u potpunosti usklađen sa smernicama Hongkonške berze za životnu sredinu (ESG). Međutim, ove smernice vide kao minimum minimalnih standarda ESG-a za bilo koju kompaniju u današnjem svetu.  Shodno tome, Razer se zalaže za putokaz održivosti podržan inicijativama:  

ZELENA ORGANIZACIJA – GREEN ORGANIZATION

Biti zeleniji građanin sveta polazi od sopstvenog načina razmišljanja i prakse na poslu i u našim kancelarijama, za šta se Razer neprestano usavršava. Promena počinje od nas samih. Kao deo Razerovih inicijativa Zelene organizacije, fokusiraju se na to da njihove kancelarije učine zelenijim i smanje globalno emitovanje ugljenika  Kako rastu i evoluiraju kao kompanija, Razer će nastojati da dublje integriše svoje planove održivosti u radnu kulturu i način razmišljanja zaposlenih. Stoga započinju s pogledom prema unutra i preduzimanjem relevantnih koraka koji bi podstakli zeleni mentalitet u njihovim kancelarijama, sa ciljem da izgrade kulturu ljubavi i brige za našu planetu i zajednicu.

Kako to planiraju da ostvare?

Da bi smanjili uticaj staklene bašte (GHG) emisija i očuvanje bio-staništa, Razer će smanjiti i iskoreni upotrebu jednokratne plastike u svim njihovim kancelarijama, i prelazak na 100% upotrebe recikliranih proizvoda a i sami će reciklirati do kraja 2021. Ovo će biti podržano nabavkom kancelarijskih predmeta za višekratnu upotrebu i ekološki prihvatljivih kako bi se osiguralo da će svi Razer kancelarijski poslovi biti stoprocentno neutralni.  Razer takođe ima za cilj da značajno smanji putovanja avionom u poslovne svrhe kako bi dodatno smanjili ugljenični otisak.

Razer se obavezuje da će celokupno poslovanje preneti na 100% obnovljivu energiju da bi napajao sve globalne kancelarije do 2025. Trenutno, Razer sedište u Hamburgu u Nemačkoj i novo sedište u Singapuru u jugoistočnoj Aziji u potpunosti se već napajaju obnovljivom energijom.

Definitivno trend koji bi svi trebalo da sledimo!

#clevergreen

#gogreen

 

Svaka čast ljudima u kompanjama Trust i Razer.

Comments

comments